Guide: Rengøring af grillrist på den helt rigtige måde

De produkter vi fremhæver er udvalgt efter grundig research og vurdering. Vi inkluderer primært produkter fra vores annoncører og samarbejdspartnere, hvorfor denne artikel bør betragtes som en annonce. Få mere at vide om vores brug af annoncelinks her.

De fleste af os synes, at det er lækkert, når solen stråler fra en klar himmel, og der skal grillmad på bordet. Men uanset om du er den helt store grillmester eller en nybegynder, når det kommer til udendørs madlavning, skal alle vide, hvordan de rengør en grillrist på den helt rigtige måde.

En beskidt grill er ikke kun en sundhedsfare. Den ændrer også smagen af din mad og kan forlænge tilberedningstiden. For at undgå kræftfremkaldende stoffer (og bøffer, pølser m.m. med en dårlig smag) bør du sørge for, at du ved, hvordan du fjerner selv den mest hårdføre snavs på en grillrist.

Vil du gerne lære, hvordan du rengør en grillrist på den helt rigtige måde, så grillmaden kommer til at smage bedre? Så kan du blive klogere på dette område lige her.

husmagasinet-rengøring af grillrist

Læs også: De bedste stegetermometere til grill og køkkenet

Grillriste kan blive ødelagt af en forkert rengøring

Grillriste tåler typisk en hel masse, men der er altså en grænse. Hvis du rengør en grillrist på den forkerte måde, risikerer du at stå med en ødelagt rist, så der skal investeres i en ny rist eller en helt ny grill. Det kan altså hurtigt gå hen og blive en dyr fornøjelse.

Det kan derfor godt betale sig, at du sætter dig ind i, hvordan du rengør en grillrist. Når du ved, hvordan du renser en grillrist ved brug af den mest optimale metode, kan du uden problemer bruge den igen og igen.

Find ud af grillristens materiale

Inden du begynder at rengøre en grillrist, skal du finde ud af, hvilket materiale den er fremstillet af. Du skal nemlig bruge en rengøringsmetode alt efter den enkelte grillrists materiale. Derfor skal du starte med at finde ud af, hvilket materiale grillristen består af. Er det:

  • En grillrist fremstillet af rustfrit stål
  • En grillrist fremstillet af støbejern
  • En grillrist fremstillet af emaljeret støbejern

Sådan rengør du en grillrist i støbejern

Når det kommer til rengøring af en grillrist i støbejern, er der delte vande i forhold til, hvilken metode der er den bedste. En ting er dog sikkert. Trods en støbejernsrist kan klare en hel del, er en blanding af vand og sæbe ikke en god løsning.

Selvom du ikke kan bruge vand og sæbe til at rengøre en grillrist af støbejern, skal du ikke være bekymret for, at det er besværligt. Du kan herunder se de enkle trin, du bør følge for at få en fin og ren grillrist i støbejern.

Trin 1: Skru op for grillen og brænd resterne af

For at få fjernet de mest synlige rester og snavs efter du har grillet, skal du skrue helt op for grillvarmen samt lukke et eventuelt låg således, at alt bliver forkullet. Du står altså efterfølgende tilbage med en grillrist, der har et helt sort og forkullet udseende.

Relateret artikel: Er Morsø Forno den bedste pizzaovn?

Trin 2: Tag godt fat om en messingbørste

Find et opvaskefad eller en balje, der passer til grillristens størrelse. Fyld fadet eller baljen med varmt vand og læg risten ned i. Begynd nu at skrubbe grillristen med messingbørsten og fjern snavset ved hjælp af det varme vand.

Trin 3: En god løsning til sjældne tilfælde

Står du med et sjældent og ekstremt tilfælde af snavs og skidt på en støbejernsrist, er du desværre nødt til at ty til at bruge opvaskemiddel. Opvaskemiddel er nemlig fedtopløsende.

Det er dog en løsning, du kun bør benytte, når det står virkelig slemt til med risten. Du bør ikke hele tiden bruge opvaskemiddel, da det blotlægger porerne på støbejernet. Når porerne er blotlagt, ruster støbejernet efterfølgende nemmere.

Sådan rengør du en grillrist i emaljeret støbejern

Har du en grillrist i emaljeret støbejern, skal du være opmærksom på, at det er den mest skrøbelige og sarte grillrist af dem alle. Du bør derfor være særlig velinformeret omkring, hvordan denne type af grillrist skal rengøres.

Trin 1: Varm grillristen op for at brænde madresterne af

Start med at varme grillristen helt op således, at alle madresterne bliver forkullet på bedste vis. Det gør nemlig, at du har lettere ved at fjerne dem efterfølgende. Når du har gjort dette, skal du lade risten blive helt kold, før du fortsætter med rengøringen.

Trin 2: Så skal der vaskes med en nylonbørste og varmt sæbevand

Brug et opvaskefad eller en balje i grillristens størrelse, så risten kan ligge i varmt vand med opvaskemiddel. Lad eventuelt din rist ligge i blød i en halv times tid, før du skrubber den med en nylonbørste indtil, at den er helt ren.

Det er yderst vigtigt, at du sørger for at gennemtørre risten fuldstændigt bagefter. Det gøres eksempelvis ved at bruge en varm grill. Det er essentielt, at risten er helt tør, da opvaskemidlet kan trænge ind i støbejernet, hvis der er en revne i emaljen. Dette blotlægger porerne og giver mulighed for rustdannelse.

Sådan rengør du en grillrist i rustfrit stål

Er du i den situation, at du har valgt en grill med en grillrist i rustfrit stål, så er du heldig. Det er du, fordi en grillrist i rustfrit stål må betegnes som den type af rist, der er nemmest at rengøre i denne artikel.

Til rengøring af en grillrist i rustfrit stål kan du stort set bruge lige de redskaber, du har ved hånden. Du kan altså også benytte dig af den metode, du mener er nemmest. Der er faktisk frit valg mellem både metalbørster, rengøringsmidler og ståluldssvampe.

Trin 1: Varm grillen op for at få bugt med madresterne

Varm din grill op og brug derefter en grillbørste. Læg alle dine kræfter i, så du får fjernet det meste af det snavs, der er på grillristen. Det er en stor fordel at starte rengøringen på denne måde. Dette sørger nemlig for, at det er nemmere at gå i gang med den efterfølgende rengøring af risten.

Trin 2: Læg grillristen i blød i varmt sæbevand

For at gøre det nemmest muligt for dig bør du starte med at lægge risten i blød i et opvaskefad eller i en balje. Brug varmt vand, hvor du har tilføjet en smule opvaskemiddel. Hvor lang tid en grillrist i rustfrit stål skal ligge i blød, kommer an på, hvor beskidt risten er. Du kan eventuelt efterlade risten i vandbadet til dagen efter.

Trin 3: Brug dit knofedt

Når risten har ligget længe nok i sæbevandet, skal du i gang med at bruge dit knofedt sammen med en rigtig god børste. Denne børste bør enten være en vaskeægte stålbørste eller en skuresvamp fremstillet af ståluld.

Skrub grundigt med den valgte børste til alle madrester er væk. Herefter står du med en grillrist, der er skinnende ren og klar til brug.

Mere til haven: Server maden på et lækkert havebord med udtræk

Photo of author

Om Cecilie

Tekstforfatter hos Husmagasinet.dk og mor til to med stor interesse i boligindretning, praktiske hjælpemidler i en travl hverdag og det bedste udstyr til børn.