Guide: Gode tips til en grundig rengøring af vaskemaskine

De produkter vi fremhæver er udvalgt efter grundig research og vurdering. Vi inkluderer primært produkter fra vores annoncører og samarbejdspartnere, hvorfor denne artikel bør betragtes som en annonce. Få mere at vide om vores brug af annoncelinks her.

Du har endelig haft tid til at få smidt noget vasketøj i vaskemaskinen, og nu bipper den, fordi dit vasketøj er færdigt. Din forventning er højst sandsynlig, at du hiver velduftende og rent tøj ud af maskinen. Men så snart du åbner lågen, bliver du mødt af en forfærdelig lugt.

Hos mange familier kører vaskemaskinen nærmest i døgndrift for at følge med. Men på trods af at den fungerer med sæbevand, skal du rense din vaskemaskine af og til for at holde den i topform og undgå den sure lugt. Det er en ting, som mange af os glemmer.

Det er faktisk ikke den helt store arbejdsopgave, når du skal i gang med rengøring af en vaskemaskine. Hvis du ønsker at rense din vaskemaskine på bedste vis, finder du en guide lige her.

husmagasinet-rengøring af vaskemaskine

Relateret artikel: Gode mini vaskemaskiner til lejlighed og camping

Derfor skal din vaskemaskine rengøres

Din vaskemaskine trænger bestemt til at blive rengjort, hvis den lugter. Når en vaskemaskine begynder at lugte, skyldes det, at kalk og smudsrester har ophobet sig i maskinen. Dette er den perfekte grobund for bakterier.

Derudover skal du være opmærksom på, at din maskine skal renses regelmæssigt, hvis du bruger brun eddike som skyllemiddel. Brun eddike er nemlig også med til at danne bakterier, da den indeholder sukkerstoffer.

Det er ikke altid, at du med det blotte øje kan se, at din vaskemaskine trænger til en rengøring. Kalk, smuds og bakterier kan sagtens gemme sig i revner, sprækker eller have sat sig fast indvendigt på tromlen.

Herunder kan du se nogle af de ting, der kan forårsage en grim lugt fra en vaskemaskine:

  • At du kun vasker ved lave temperaturer.
  • At din vaskemaskine er tilkalket.
  • At du ikke bruger nok vaskemiddel.
  • At du altid lukker både sæbeskuffen og lågen, hvilket gør, at fugten forbliver i vaskemaskinen.

Sådan rengør du din vaskemaskines ydre

Inden du går i gang med den helt store rengøring af din vaskemaskine, skal du huske at afbryde maskinen fra strømforsyningen. Du bør desuden tage et kig på vejledningen til din vaskemaskine, hvor der kan være gode råd til lige præcis, hvordan din model skal rengøres.

Derefter kan du eventuelt starte med at få styr på den udvendige del af vaskemaskinen. Den udvendige rengøring af en vaskemaskine kan typisk foretages med en klud og enten et mildt rengøringsmiddel eller opvaskemiddel.

Mens du ordner vaskemaskinens yderside, vil du sikkert hurtigt opdage, hvor mange fnug der sidder rundt omkring samt de mange fedtede pletter, der er efterladt af stænk fra vaskepulveret. Typisk er varmt sæbevand og en klud nok til en effektiv rengøring af maskinens ydre. Men en fugtig vatpind i alle hjørner og kanter kan være med til at give den sidste finish.

Se også: Geniale underskabe til vaskemaskinen

Sådan rengør du din vaskemaskines indre

Den indvendige rengøring af en vaskemaskine er lidt mere omfattende end den udvendige rengøring. Det er ikke særlig besværligt, men der er bare flere trin, du skal igennem. Herunder finder du en guide, du kan følge trin for trin.

1. Rensning af trevlesien

Det er ikke alle vaskemaskiner, der har en trevlesi. Men hvis din vaskemaskine har en trevlesi, skal den ordnes på bedste vis. Trevlesien sidder typisk bag en lille låge nederst på vaskemaskinens front.

Du skal være forberedt på, at der kommer vand ud, når du åbner for trevlesien. Ved du ikke, om din vaskemaskine har en trevlesi, bør du kigge i brugsanvisningen. Her kan du også se, hvordan du åbner den.

Når du har fundet frem til trevlesien, skal den tømmes og derefter rengøres ved hjælp af enten en tandbørste eller en opvaskebørste. Lugter sien, eller er den meget beskidt, bør du bruge lidt opvaskemiddel.

2. Så er det sæbeskuffens tur

rengøring af vaskemaskinens sæbeskuffe

I de fleste tilfælde kan en vaskemaskines sæbeskuffe tages helt ud af maskinen, så det er nemmere at rengøre den. Igen bør du tjekke brugsanvisningen således, at du er sikker på, hvordan du tager sæbeskuffen ud. Der sidder sikkert en lille låsemekanisme et sted, som du skal udløse.

Når du har fået sæbeskuffen ud, vil der formentligt være en masse sæberester på selve skuffen. Du bør desuden tjekke det sted, hvor skuffen har siddet, da der ligeledes kan samle sig en masse sæberester her.

Alle sæberester skal fjernes med en tandbørste eller en opvaskebørste, så du kan komme ind i alle sæbeskuffens revner og sprækker. Efterfølgende vil sæbeskuffen fremstå som ny, og du kan sætte den tilbage på sin plads.

3. Fjern kalk fra åbningen, hvor vandet løber ind

Der dannes kalk, der hvor vandet løber ind i vaskemaskinen. Disse kalkaflejringer kan du for det meste fjerne ved at skrabe dem af med en børste. Du kan eventuelt påføre en blanding af en del eddikesyre og fire dele vand på stedet.

Er der robuste kalkaflejringer, som er svære at skrabe væk, kan du prøve at fugte en klud med eddikeblandingen. Derefter kan du placere kluden på området og lade den sidde natten over. Dette bør gøre underværker således, at du nemt kan fjerne aflejringerne den følgende morgen.

4. Rens dørbælgen omkring vaskemaskinens åbning

rengøring af vaskemaskinens gummirem

Gummikanten, der sidder rundt om vaskemaskinens åbning, kaldes for dørbælgen. På denne gummikant kan der samle sig en masse snavs, skidt og kalk langs kanterne. Det er derfor særdeles vigtigt, at du sørger for at komme hele vejen rundt.

Er der genstridige kalkaflejringer på dørbælgen, kan du fjerne dem med den føromtalte eddikeblanding. Her skal du igen bare lægge et gammelt håndklæde eller en klud, der er fugtet med eddikeblandingen, på området. Når det har stået i blød natten over, bør det være nemt at fjerne kalken. Husk også at aftørre maskinens rude.

5. Brug citronsyre til afkalkning af din vaskemaskine

Til afkalkning af en vaskemaskine er citronsyre det perfekte middel. Citronsyre er nemlig et effektivt afkalkningsmiddel. Når du køber citronsyre, er der instruktioner på emballagen i forhold til, hvordan du bruger den. Det er altså bare med at følge instruktionerne, så du bruger den rette mængde citronsyre.

Vejledningen på emballagen kan eksempelvis se sådan her ud: Hæld 30 gram citronsyre i vaskemaskinens sæbeskuffe og vask derefter tre gange ved 60 grader. Slut af med at køre et program på 60 grader endnu en gang, hvor du ikke bruger citronsyre.

Relateret: De bedste vaskemaskiner med tørretumbler

Vedligehold din vaskemaskine på bedste vis

Det er en fordel, hvis du sørger for at vedligeholde din vaskemaskine løbende. Det sikrer nemlig, at den hele tiden kan yde det mest optimale. Husk derfor at overholde disse råd:

  • Sørg for altid at dosere korrekt.
  • Giv af og til vaskemaskinen en tur ved en høj temperatur.
  • Rens jævnligt vaskemaskinens trevlesi, sæbeskuffe, dørbælg, låge m.m.
  • Afkalk din vaskemaskine en gang om måneden.
  • Giv vaskemaskinen en hovedrengøring to gange om året.
Photo of author

Om Cecilie

Tekstforfatter hos Husmagasinet.dk og mor til to med stor interesse i boligindretning, praktiske hjælpemidler i en travl hverdag og det bedste udstyr til børn.