De produkter vi fremhæver er udvalgt efter grundig research og vurdering. Vi inkluderer primært produkter fra vores annoncører og samarbejdspartnere, hvorfor denne artikel bør betragtes som en annonce. Få mere at vide om vores brug af annoncelinks her.
Drivhuse er perfekte for alle haveejere, der ønsker at dyrke sine egne planter, frugter og grøntsager. Et drivhus beskytter nemlig planterne imod de danske vejrforhold, ligesom det forlænger vækstsæsonen for eksempelvis tomater.
De varme og tørre forhold, som et drivhus tilbyder, er fantastiske for diverse frøplanter og ømtålelige planter. Men hvis du ikke passer godt på dit drivhus, kan det gøre mere skade end gavn på grund af skadedyr, æg og skimmel. For at få mere viden om rengøring af drivhus bør du læse med videre.
Drivhusrengøring er et must
For at sikre at dit drivhus giver dine planter de mest optimale vækstbetingelser, skal det rengøres regelmæssigt. Det helt rigtige tidspunkt at gøre dette på afhænger af, hvad du dyrker.
Generelt er det god praksis at rengøre dit drivhus i oktober og derefter igen i april. Ofte får et drivhus ikke meget opmærksomhed i løbet af vinteren. Dette giver tid til, at uønskede ting finder sin vej ind som for eksempel snavs, grønne alger, mos, skadedyr og sygdomme.
Rengøring af dit drivhus er ikke en spændende opgave, hvorfor det kan være noget, du har udskudt igen og igen. Men når først du har fået det gjort og oplevet det flotte resultat én gang, bliver du garanteret glad og tilfreds. At rengøre dit drivhus gør det desuden klar igen til en ny sæson.
Relateret artikel: Hold haven ukrudtsfri med flis
Fordele ved at klargøre drivhuset
Det er naturligvis en stor glæde i sig selv, at du får et skinnende rent drivhus at kigge på efter dit hårde arbejde. Men det er ikke den eneste fordel, der er ved at gå grundigt til værks. Der er nemlig også disse fordele:
- Det bliver nemmere for solens stråler at trænge gennem drivhusglasset, når det er rent. Dette er til gavn for planterne i drivhuset.
- Du får minimeret antallet af overvintrende svampe, insektæg, spindemider og lus.
- Algevæksten forsvinder efter en grundig rengøring, og det vil tage længere tid, før der igen er etableret en.
Hvor tit skal mit drivhus rengøres?
Det anbefales, at du rengør dit drivhus grundigt både efterår og forår. Den indvendige side af drivhuset har typisk ikke brug for mere end de to gange om året. Hvor mange gange, den udvendige side af drivhuset har behov for rengøring, afhænger af, hvor drivhuset står.
Er drivhusvinduerne ved at blive alt for beskidte i løbet af sæsonen, bør du spule dem udvendigt. Det gælder jo om, at dine planter får de mest optimale lysforhold. Derfor er det en god idé, at du holder øje med vinduerne for at se, om du på et tidspunkt skal rense dem.
Relateret artikel: Sekskantede drivehuse
Instruktioner til rengøring af drivhus
Trin 1: Fjern alt indholdet i drivhuset
Start med at fjerne alt indholdet i dit drivhus. Med indhold i et drivhus mener vi alt lige fra planteborde og skovle til krukker og spirebakker samt andre ting, du opbevarer i dit drivhus.
Dette vil ikke kun give dig plads til at udføre dit arbejde ordentligt, men det kan også fjerne eventuelle skadedyr eller sygdomme, der er blandt indholdet. Tag ikke indholdet tilbage i drivhuset efter rengøringen medmindre, at du har rengjort det.
Det er i øvrigt en god idé at vælge en dag, hvor vejret er tørt. En brise er et stort plus, da det hjælper med at tørre drivhuset hurtigere.
Trin 2: Start med rengøring af gulvet og fjern noget jord
Start nedefra i drivhuset. Gulvet i dit drivhus er højst sandsynligt dækket af døde plantematerialer og måske endda mos eller alger. Fej gulvet grundigt, indtil alle spor er fjernet.
Skadedyr og plantesygdomme samt skimmel og meldug har en tendens til at gemme sig i dødt plantemateriale og overlever gerne fra sæson til sæson.
Du bør også skrælle de øverste to centimeter jord af og lægge noget nyt på. I det øverste lag jord kan der nemlig være spindemider, sygdomme, virus og insektæg, der kan overvintre i drivhuset.
Trin 3: Andre indledende øvelser
Er der elektricitet i dit drivhus, skal du lige huske at dække eventuelle stikkontakter til således, at der ikke trænger vand ind i dem under rengøringen. Har du permanente planter i drivhuset, der ikke kan fjernes, såsom vindruer eller citrontræer, skal disse være skærmet grundigt for sæbevandet.
Det kan også være en god idé, at du bevæbner dig med regntøj, et par gummihandsker og et par beskyttelsesbriller, inden du starter på at vaske dit drivhus.
Regntøjet holder dig tør under rengøringsprocessen, mens gummihandsker og beskyttelsesbriller beskytter dig mod den brune sæbe, du skal bruge. Brun sæbe er nemlig basisk, hvorfor det både udtørrer og ætser.
Se også: Spar tid med en havevander
Trin 4: Så skal der vaskes med vand og brun sæbe
Du skal nu i gang med at vaske dit drivhus for at fjerne både alger, skadedyr og æg. Det gør du ved hjælp af en spand fyldt med lunkent vand, hvor der er pisket brun sæbe i. Der skal bruges omkring 100 til 200 flydende brun sæbe til en enkelt spand vand.
Brug en lille stiv kost til en grundig indsmøring med sæbevandet, hvor du kommer ind i alle hjørner og sprækker i hele drivhuset. Lad sæbevandet sidde i omkring et kvarter.
Trin 5: Husk også den udvendige side af drivhuset
Når du skal rengøre et drivhus, skal du være opmærksom på, at det skal rengøres både indvendigt og udvendigt. Det betyder, at du skal rundt om hele drivhuset to gange.
Trin 6: Brug en vandslange eller en højtryksspuler
Det er nu blevet tid til, at du finder din haveslange eller din højtryksspuler frem. Du skal nemlig bruge en af tingene for at spule sæbevandet af drivhuset. Skyl drivhuset meget grundigt både indvendigt og udvendigt.
Du skal sørge for, at du igen kommer godt ud i alle hjørner og kroge samt ind i revner og sprækker med en skarp vandstråle, der er i stand til at fjerne alt muligt.
Faktisk kan en vinduesskraber være et godt og handy redskab, når du skal rengøre drivhuset bedst muligt. Herved får du nemlig også rengjort drivhusvinduerne, så de bliver rene, hvilket tillader, at en god lysmængde kan trænge ind.
Se også: Geniale ophæng til haveredskaberne
Trin 7: Skal indholdet tilbage i drivhuset?
Hvis du har ting i dit drivhus, der skal tilbage efter den grundige rengøring, skal du også rengøre dem. Hvis du bare sætter indholdet tilbage uden at gøre noget ved det, kan du lige så godt betragte dit rengøringsarbejde som spildt.
Det betyder altså, at hvis du har plantekrukker eller lignende, der skal sættes tilbage i drivhuset, skal du bruge den samme rengøringsmetode, som du brugte til at få rengjort selve drivhuset.
Se også: Lækre frugttræer til haven
Ofte stillede spørgsmål
Hvad er bedst til rengøring af drivhus?
Det bedste værktøj til rengøring af drivhuset afhænger af materialerne, men generelt kan en blød børste eller svamp, varmt sæbevand og en vandkande eller en vandslange være effektive. Undgå at bruge skrappe kemikalier, da de kan beskadige planterne og materialerne i drivhuset.
Hvornår gør man drivhuset rent?
Det anbefales at gøre drivhuset rent mindst en gang om året for at fjerne snavs, alger og eventuelle skadedyr. Det bedste tidspunkt er normalt i foråret, inden du planter nye afgrøder, da det giver dig en ren og sund start på sæsonen. Du kan også overveje at gøre drivhuset rent om efteråret, når afgrøderne er høstet.
Kan man rengøre drivhus med højtryksrenser?
Det anbefales generelt ikke at bruge en højtryksrenser til at rengøre drivhuset. Højtryksrenseren kan være for kraftig og beskadige drivhusets materialer som glas eller plastik. Derudover kan den skubbe vand og snavs ind i de mindste revner og sprækker, hvilket kan føre til lækager eller skader. Det er bedre at bruge en blød børste eller svamp sammen med sæbevand for at undgå skader.