Få lækre frugter i haven med et smukt frugttræ

De produkter vi fremhæver er udvalgt efter grundig research og vurdering. Vi inkluderer primært produkter fra vores annoncører og samarbejdspartnere, hvorfor denne artikel bør betragtes som en annonce. Få mere at vide om vores brug af annoncelinks her.

Frugttræer til haven – Vores topvalg

Bedste frugttræ for hele familien: Æbletræ

Et æbletræ er klart en af de mest populære frugttræer i haven, da næsten alle er helt vilde med æbler. Derudover kan æbler bruges til en lang række af ting uanset, om du vil spise dem rå eller bruge dem i din madlavning.

Bedste frugttræ, der pryder haven: Kirsebærtræ

Et kirsebærtræ er et utrolig flot frugttræ, der vil stå skønt i enhver have. Ydermere får du lækre kirsebær hvert år, som du kan nyde til forskellige ting. Kirsebærtræer er også meget populære i danske haver, da de vokser relativt hurtigt og er forsynet med en flot vækstform.

Bedste frugttræ til små haver: Familiefrugttræ

Praktisk og skønt frugttræ for dig, der har en mindre have. Et familiefrugttræ er en yderst smart løsning, da det er muligt at pode flere sorter på det samme træ. Det vil altså sige, at du ikke behøver lige så mange frugttræer i haven, hvis du ikke ønsker det eller ikke har plads.

5 lækre og flotte frugttræer til haven

Hos Husmagasinet er vi dedikerede til at give vores læsere de mest pålidelige anbefalinger. Vores produktudvælgelse er baseret på en nøje udvalgt proces, hvor vi kombinerer omfattende markedsforskning med ekspertanmeldelser.

Her er de vigtigste kriterier, vi fokuserer på:

 • Ekspertanmeldelser: Vi følger branchens førende eksperter og gennemgår deres vurderinger nøje for at sikre produktets kvalitet og pålidelighed.
 • Brugerfeedback: Selvom vi prioriterer ekspertudtalelser, tager vi også hensyn til feedback fra almindelige brugere for at få et holistisk billede af produktets ydeevne.
 • Tekniske specifikationer: Vi sammenligner produktets tekniske specifikationer med markedsstandarden for at sikre, at det lever op til, eller overgår, forventningerne.
 • Pris og værdi: Det bedste produkt er ikke altid det dyreste. Vi vurderer produkter baseret på den værdi, de leverer i forhold til prisen.
 • Tilgængelighed: Vi sikrer os, at de produkter, vi anbefaler, er lettilgængelige for vores læsere, enten online eller i fysiske butikker.

Æbletræ

æbletræ
PRISER FRA
 

 

325,-

 

Med et æbletræ i haven kan du få spiselige æbler til hele familien. Det er fantastisk for dig, der er helt vild med æbler og tit køber dem i supermarkedet. Ønsker du et æbletræ, findes de i mange forskellige sorter. Det er derfor en fordel at læse om sorterne, hvorefter du kan beslutte, hvilken du mener er den bedste for dig.

Du finder eksempelvis et æbletræ ved navn Malus Domestica, der tilbyder mange sorter af æbler. Du kan derfor investere i det æbletræ, der giver æbler, som passer til din foretrukne smag. Stort set alle æbler du får fra et æbletræ, kan spise både råt eller tilberedt. Dog er der også nogle æbler, som bedst egner sig som madæbler.

Pæretræ

Pæretræ
PRISER FRA
 

 

325,-

 

Drømmer du om at have saftige og smagfulde pærer i din have? Så skal du vælge at købe et eller flere pæretræer, så du kan få denne drøm til at gå i opfyldelse. Der findes mange sorter, når det kommer til pæretræer.

Disse sorter tilbyder hver deres type af pære, der kan smage på forskellige måder. Du bør derfor investere i et pæretræ alt efter, hvad du bedst kan lide. Når du leder efter et pæretræ, vil du tit se navnet Pyrus Communis. Det er pæretræets navn på latin.

Se også: Brug din frugt til en lækker saft med en saftkoger

Blommetræ

Blommetræ
PRISER FRA
 

 

325,-

 

Er du vild med blommer, vil du elske at dyrke dine egne i haven. Det er bestemt muligt selvom, at du bor i Danmark. For at dyrke blommer skal du have fingrene i et lækkert blommetræ, der kan stå og pryde din have, mens det på samme tid giver dig velsmagende blommer.

Med et blommetræ kan du vælge at spise rå blommer, eller du kan give dig i kast med at lave en marmelade. Blommetræer kommer i mange forskellige sorter, så her er der også nok at vælge mellem.

Kirsebærtræ

Kirsebærtræ
PRISER FRA
 

 

275,-

 

Kirsebær er en rigtig lækker frugt, der desværre ikke er i sæson hele året rundt. Derfor er der noget helt specielt ved at have sit eget kirsebærtræ i haven. Foruden at sådan et træ producerer de lækreste frugter, så er det også utrolig flot.

Kirsebærtræer er forholdsvis populære på grund af dette. Derudover vokser disse træer også ret hurtigt, og så har de ligeledes en rigtig flot vækstform. Det betyder altså, at der er en del gode grunde til at vælge et kirsebærtræ, hvis du ønsker frugttræer i haven.

Familiefrugttræ

Familiefrugttræ
PRISER FRA
 

 

449,-

 

Hvis du har en mindre have eller ønsker et utrolig praktisk frugttræ, er det værd at overveje familiefrugttræer. Et familiefrugttræ er nemlig et frugttræ, hvor du kan få flere forskellige sorter på det samme frugttræ. Det vil altså sige, at du kan få tre sorter – og i nogle tilfælde fire sorter – af eksempelvis blomme, æble eller pære podet på den samme stamme.

Fordelen ved familiefrugttræer er altså, at det er muligt at have flere sorter på det samme træ. Herved skal du ikke have mange forskellige frugttræer, men bare nøjes med et. Hvis du ikke har meget plads i haven eller ikke ønsker flere frugttræer i haven, er dette den ideelle løsning for dig.

Hvad er frugttræer?

Frugttræer omfatter alle former for blomstrende træer, der producerer frugt. De mest almindelige frugttræer til haver i Danmark er æbletræer, pæretræer, kirsebærtræer og blommetræer. Men der findes andre frugttræer. I varmere klimaer omfatter kategorien nemlig også andre frugtbærende træer såsom abrikostræer, ferskentræer og figentræer.

Se også: Gode træer til haven

Beskæring af frugttræer – hvornår?

I mange år er frugttræer blevet beskåret om vinteren, fordi frugtavlerne har været foregangsmænd med beskæring på dette tidspunkt. Men sådan bør det ikke være længere. Frugtavlerne har nemlig beskåret deres frugttræer om vinteren, da det er på dette tidspunkt af året, de har tid til det.

Ny forskning har dog vist, at det rette tidspunkt til beskæring af frugttræer i haven er om sommeren. Det er det fordi, at træerne på denne årstid er i fuld vækst og herved hurtigere kan læge deres sår.

Det kan godt gøre ondt at skære en gren af, hvor der sidder små kommende lækre frugter på. Men du bør tænke på, at denne gren alligevel ikke ville have været der, hvis du havde beskåret frugttræet om vinteren.

Kort sagt bør du altså sørge for at beskære dine frugttræer om sommeren. Gør du det, tænker du mest muligt på dine træers ve og vel.

Plantning af frugttræer – hvornår?

Har du planer om at plante frugttræer i haven, kan du gøre det både om efteråret og om foråret. Det optimale tidspunkt er dog om efteråret og nærmere betegnet fra september til oktober.

Det er bedst at plante nye frugttræer i haven i efteråret, fordi jorden typisk er både lun og fugtig på dette tidspunkt. Og dette er godt for et nyplantet træ. Planter du frugttræer i haven om foråret, er du oppe imod et lunefuldt vejr, der kan byde på alt lige fra frost til hård og ubarmhjertig solskin.

Når du skal til at plante frugttræer i din have, skal du finde frem til den mest optimale placering i forhold til sol/skygge, type af jord m.m. Der skal tages hensyn til, hvad det specifikke frugttræ kræver.

Det er ligeledes vigtigt at tænke på, at træet bliver større med tiden, hvorfor det bør sættes i jorden 2,5 meter fra blomsterbede, bygninger m.m. Afstanden til andre frugttræer bør være omkring 5 meter således, at der er plads til begge træers kroner.

Sådan planter du frugttræer

Efter at du har investeret i et frugttræ, er det vigtigt, at du giver træet den bedste start i din have. Det gør du ved at plante det på den korrekte måde. Når du planter frugttræer, bør du følge disse fire trin:

 • Start med at grave et stort rundt hul, der har en diameter på minimum en meter. Hullets dybde skal svare til den dybde, som træet er plantet med i potten.
 • Dernæst fylder du det store hul med vand. Du skal nu vente på, at alt vandet er forsvundet fra hullet. Herved giver du træets rod en god mulighed for at få rodfæste, da det får rigeligt med vand.
 • Placer frugttræet midt i hullet og fordel jorden godt omkring træet. For at undgå råd skal du huske på, at træet ikke må komme længere ned i jorden, end det var i den potte, det stod i fra planteskolen.
 • Sæt en træpæl ved siden af frugttræet og bind træet til pælen. De første par år har træets rod nemlig ikke særlig godt fat i jorden, hvorfor det har brug for hjælp til at modstå vinden.

Hvornår skal man gøde frugttræer?

Som udgangspunkt bør du gøde frugttræer i haven om foråret. Det skal dog bemærkes, at det typisk ikke er nødvendigt at gøde frugttræer særlig meget. Har du en leret eller en hård jord, kan det være en stor fordel at blande jorden med en næringsrig kompost, når du planter frugttræet. Det kan også i disse tilfælde være en god idé efterfølgende at give træet lidt god kompost hvert forår.

Skal du gøde dine frugttræer, anbefales det ikke, at du anvender kvælstofholdige gødninger. Kvælstof forårsager nemlig, at dit frugttræ udvikler endnu flere blade, hvilket sker på bekostning af de frugter, som træet skal producere. Brug derfor altid kun helt almindelig havekompost til dine frugttræer. Du skal blot lægge havekomposten i et tyndt lag omkring frugttræets stamme om foråret, så træet kan suge den næring, det har brug for.

I stedet for at gøde dine frugttræer kan det desuden være på sin plads, at du sørger for at fjerne ukrudt, græs m.v. i en radius på 50 centimeter rundt om træets stamme. Det gør nemlig, at dit frugttræ ikke bliver kvalt, fordi det får nemmere adgang til både næring og vand.

Lær mere: Gødning til frugttræer

Hvilket frugttræ skal jeg vælge?

For at vælge det perfekte frugttræ til haven bør du sætte dig ind i flere faktorer omkring de enkelte varianter, hvorefter du kan tage et kvalificeret valg. Først og fremmest bør du selvfølgelig tænke over, om du helst vil have æbler, blommer, pærer eller kirsebær i din have, som du kan plukke og nyde godt af.

Når du har fundet ud af, hvilken frugt der skal vokse i din have, bør du vælge frugttræet ud fra sorten og de vækstbetingelser, du kan give frugttræet. Frugttræer er heldigvis nemme at have med at gøre, når de vokser under de mest optimale betingelser. Så selvom du har travlt i hverdagen, kan du sagtens have frugttræer, der pryder din have.

Nogle af de største udfordringer, når du skal vælge et eller flere frugttræer til haven, er at finde rundt i de forskellige stammer og former.

Først og fremmest er det en god idé at kigge i din have for at finde ud af, hvilken størrelse og dermed stamme dit nye frugttræ skal have. Skal det være et lille fint frugttræ, eller skal det vokse sig stort, så børnene kan klatre i det? Når du har fundet ud af, hvilke forventninger du har til træet, kan du vælge mellem disse stammer:

Relateret: Stedsegrønne planter

 • Almindelige stammer: Disse stammer bliver mellem tre og seks meter høje alt efter, hvilken vækstkraft sorten har.
 • Dværgstammer: Frugttræer, der er podet på dværgstammer, bliver typisk mellem 2 og 3 meter i højden. Disse træer bærer ofte hurtigt frugt og er velegnet til en mindre have. Da træerne er forholdsvis små, bør de plantes et sted, hvor der er læ, da de får bedre mulighed for at få rodfæste.
 • Vildstammer: Ønsker du store træer på omkring ni meters højde, bør du vælge frugttræer podet på vildstammer. Ulempen ved disse træer er dog, at det tager omkring tre til fire år, før de bærer frugt.

Der er også mulighed for at vælge dit frugttræ ud fra dets form således, at du får den form, der passer bedst ind i din have. Når det kommer til former, har du følgende valgmuligheder:

 • Et kronetræ
 • Et spindeltræ
 • Et søjletræ
 • Et espaliefrugttræ

Læs også: Opstammede træer

Fordele ved at plante frugttræer i haven

Foruden at frugttræer er et dejligt syn i haven på alle tidspunkter af året, er der også mange andre fordele ved at have sine egne frugttræer i haven. Frugttræer bidrager nemlig med en masse i forhold til både din, din familie og dyrelivets trivsel.

Med frugttræer i din have kan du dyrke dine helt egne økologiske frugter. Du kan være 100 % sikker på, hvad frugterne er blevet udsat for under deres vækst, da det foregår i din egen have.

Desuden er der ikke forbundet nogen former for transport eller indpakning af frugten, hvilket er med til at spare på miljøet. I sidste ende er det desuden langt billigere at dyrke sin egen frugt hjemme i haven, der altid vil være frisk og derfor meget mere velsmagende.

Dyrelivet i din have vil tillige blomstre i takt med dine frugttræer. Træer tilbyder nemlig husly og mad til insekter og fugle. Du får simpelthen komplekse mikrohabitater og er med til at skabe et sundt økosystem.

Relateret artikel: Øg biodiversiteten i din have

For at sikre vores læsere den højeste standard af anbefalinger støtter vi os op ad troværdige ekspertkilder og omfattende produkttests. Vi tror på vigtigheden af en transparent og informeret beslutningsproces. 

Nedenfor finder du en detaljeret liste over de ekspertkilder og tests, vi har anvendt i vores evaluering, så du kan føle dig tryg ved de valg, vi præsenterer:

Photo of author

Om Cecilie

Tekstforfatter hos Husmagasinet.dk og mor til to med stor interesse i boligindretning, praktiske hjælpemidler i en travl hverdag og det bedste udstyr til børn.