Guide: Tips til nem og hygiejnisk rengøring af toilet

De produkter vi fremhæver er udvalgt efter grundig research og vurdering. Vi inkluderer primært produkter fra vores annoncører og samarbejdspartnere, hvorfor denne artikel bør betragtes som en annonce. Få mere at vide om vores brug af annoncelinks her.

Toilettet er en genstand, som vi alle bruger flere gange om dagen. Det er derfor også en af de ting, der bør rengøres ofte. Men får du lige gjort det? Det er ikke den fedeste opgave at rengøre et toilet. Dog er det noget, som bare skal gøres og overstås. Jo længere du venter, desto værre bliver det.

Det er en fordel for dig, hvis du kommer ind i en rigtig god rutine, når det kommer til at få rengjort dit toilet. Herved er det hygiejnisk for både dig, din familie og dine gæster at anvende det, når naturens trang melder sig. I denne artikel gennemgår vi, hvordan du nemt og hygiejnisk kommer rengør et toilet.

Rengøring af toilet

Almindelig rengøring af toilet

Har dit toilet ikke nogle mærkelige striber i alskens farver, skal du bare give det en ganske almindelig rengøring. Men inden du går i gang, anbefaler vi, at du tager et par gummihandsker på.

I og omkring et toilet findes der nemlig et hav af bakterier, som du ikke ønsker at få på dine hænder. Derfor er det på med gummihandskerne, så du ikke skal tænke så meget over alle de kedelige bakterier.

Trin 1: I gang med svampen på toilettets yderside

Kan du fjerne toiletsædet, bør du starte med at gøre dette, da det gør rengøringen af toilettet langt nemmere. Derefter skal du finde en svamp frem, som du gør våd med varmt vand.

Når du har gjort det, kan du gøre ydersiden af toilettet rent med svampen. Det burde være nok til at få bugt med både diverse pletter og smuds. Slut af med at tørre efter med køkkenrulle.

Trin 2: Brug toiletrens til toilettets inderside

Start med at skubbe vandet ud af toiletskålen ved hjælp af en toiletbørste. Det mindsker vandstanden, og du kan nemmere komme til med toiletrens helt nede i toiletskålen. Det er en fordel, hvis du køber en god toiletrens. Derudover bør det være en toiletrens, der er i stand til at fjerne pletter, smuds m.m. nede i toiletkummen.

Sprøjt toiletrens ned i kummen samt hele vejen rundt i kummen. Mange tænker ikke over at sprøjte toiletrens rundt i hulrummet øverst i toilettet, så midlet stille og roligt kan løbe ned. Det er dog vigtigt, da der ellers ophober sig en masse skidt og snavs dette sted.

Rent faktisk kan det ende med, at der kommer til at sidde så meget skidt, at dit toilet begynder at lugte. Når du har været alle steder med din toiletrens, skal du vente i 10 til 15 minutter.

Trin 3: Skrub på livet løs med toiletbørsten

Næste trin er, at du tager godt fat om toiletbørsten, da du nu skal skrubbe den indvendige del af toilettet godt og grundigt. Du må meget gerne lægge alle dine kræfter i arbejdet, så du får det bedste resultat. Dyp af og til børsten ned i vandet, der indeholder toiletrens, og fortsæt derefter med at skrubbe.

Husk at du også skal skrubbe hulrummet øverst oppe i toiletkummen med henblik på at få fjernet alt det skidt, som gemmer sig der. Skyl til sidst ud i toilettet, mens du arbejder med toiletbørsten langs toilettets inderside. Herved rengør du siden og selve toiletbørsten.

Er dit toilet ikke blevet helt rent, bør du straks gå i gang med hele processen endnu en gang.

Trin 4: Brug af antibakteriel spray

Når du er færdig med alt det indvendige rengøringsarbejde, er det en god idé, at du efterfølgende bruger en antibakteriel spray udvendigt. Spray dit toilet fra top til tå og tør det bagefter væk med køkkenrulle.

Husk at aftørre grundigt, så du får fjernet alt sprayen. Denne form for spray er med til at holde dit toilet pænt og rent samt at fjerne alle de bakterier, der eventuelt befinder sig på dit toilet.

Trin 5: Rengøring af toiletknappen

Toiletknappen bliver berørt mange gange hver dag og ofte af mange forskellige personer. Den bliver derfor nemt beskidt og hurtigt fyldt med bakterier. Disse bakterier overføres til alle, som trykker på knappen.

For at rengøre toiletknappen kan du enten bruge antibakteriel spray eller et almindeligt universalrengøringsmiddel.

Trin 6: Så er det i gang med toiletsædet

Det er ligeledes vigtigt, at du får rengjort toiletsædet. Til dette formål skal du også bruge etalmindeligt universalrengøringsmiddel. Kom godt rundt i alle hjørner og kroge. Slut af med at tørre toiletsædet, så det er fuldstændig tørt.

Har du afmonteret dit toiletsæde, da du skulle i gang med rengøringen af dit toilet, kan du nu montere det igen. På den måde kan alle komme på toilettet, når de trænger til det.

Se også: De bedste brusehoveder til badeværelset

En anden rengøringsmetode til rengøring af toiletkumme

Vil du gerne undgå at bruge kemiske produkter, når du rengør dit toilet, kan du sagtens opnå dette. Du kan eksempelvis selv lave rengøringstabletter af bagepulver. Bagepulver er et fantastisk produkt, da det både desinficerer toilettet og fjerner grim lugt.

Bagepulvertabletter er fremstillet af en kombination af naturlige ingredienser, der er med til at rengøre dit toilet på bedste vis. Endnu en fordel ved at bruge disse tabletter er, at de giver en dejlig frisk duft til rummet.

Tabletter fremstillet af bagepulver m.m. er ikke noget, du kan købe i butikkerne. Du skal selv producere dem af ingredienser, som stort set alle supermarkeder har på hylderne.

Du skal bruge disse ingredienser til fremstilling af bagepulvertabletter:

 • 200 gram bagepulver
 • 85 gram citronsyre
 • 45 dråber citrusolie
 • 40 dråber mynteolie
 • 40 dråber lavendelolie

Sådan forgår processen ved fremstilling af tabletter med bagepulver:

 • Du skal først komme de 200 gram bagepulver og de 85 gram citronsyre i en skål.
 • Hæld derefter de æteriske olier, altså de 45 dråber citrusolie, 40 dråber mynteolie og 40 dråber lavendelolie, i en sprayflaske.
 • Spred blandingen af olier på bagepulveret og citronsyren.
 • Sørg for at olieblandingen og de andre ingredienser bliver blandet godt og grundigt sammen. Du skal ende ud med en form for tyk pasta.
 • Kom blandingen i nogle små forme.
 • Lad det stå og tørre. Det skal tørre fra 24 og op til 48 timer.
 • Tag tabletterne ud af formene og læg dem i en lufttæt beholder.

Relateret artikel: Sådan rengør du din brusekabine

Brug af bagepulvertabletter til rengøring af dit toilet

Det er utrolig nemt at bruge bagepulvertabletter, når du vil rengøre dit toilet. Du skal blot tage en enkelt tablet og smide den i toilettet, hvorefter du trækker ud. Dit toilet vil nu være rent og dufte dejligt. Du bør bruge bagepulvertabletter minimum tre gange om ugen.

Eddike er et godt middel mod okker

Hvis dit toilet ser grimt ud, fordi det er ramt af okker, kan du prøve at bruge eddike for at få det fjernet. Du skal huske gummihandsker og være forsigtigt med dette middel, da det er meget kraftigt.

Find toiletpapir frem og sæt det på de områder, der har okkerbelægninger. Sørg for at komme papiret godt ind under kanten således, at du får alt med. Du er nu klar til stille og roligt at hælde eddikesyre over toiletpapiret. Lad det sidde natten over.

Næste dag kan du fjerne eventuelle resterende rester af okker med en svamp med eddikesyre. Er alle de gule belægninger ikke helt forsvundet, kan du gentage hele proceduren en gang mere.

Se også: De bedste brusebatterier

Photo of author

Om Cecilie

Tekstforfatter hos Husmagasinet.dk og mor til to med stor interesse i boligindretning, praktiske hjælpemidler i en travl hverdag og det bedste udstyr til børn.