Find de helt rigtige hækplanter til din nye hæk

De produkter vi fremhæver er udvalgt efter grundig research og vurdering. Vi inkluderer primært produkter fra vores annoncører og samarbejdspartnere, hvorfor denne artikel bør betragtes som en annonce. Få mere at vide om vores brug af annoncelinks her.

Vores topvalg:

Bedste stedsegrønne hækplanter: Kirsebærlaurbær

Meget flot stedsegrøn hæk med store, mørkegrønne blade og flotte, hvide blomster i foråret. Hækken er hurtigvoksende.

Bedste vedligeholdelsesfrie hækplanter: Buksbom

Alle typer af hæk kræver vedligeholdelse i ét eller andet omfang, men buksbom er den hæk, der nok kræver mindst. Den taber ikke blade, og den vokser meget langsomt.

Bedste hurtigvoksende hækplanter: Ligusterhæk

Har du travlt med at få en hæk, der også er pæn og tæt, så er det den traditionelle ligusterhæk, du skal gå med.

5 gode bud på hækplanter

Skal det gamle stakit erstattes med en pæn og naturlig hæk, eller skal du vælge hæk til nybyg, så kan du i artiklen her få inspiration til valg af hæk; ligesom du kan få vejledning i at plante hækken i forhold til antal planter og afstand mellem planterne.

Se også: Træer til haven

De mest almindelige villahække i Danmark er bøgehække og ligusterhække, men vil du gerne have en anderledes hæk, kan du f.eks. vælge en bambushæk, en buksbomhæk eller en kirsebærlaurbærhæk.

Bøgehæk / Hækbøg

Features:

 • Bladene skifter farve med årstiderne
 • Billig hækkeløsning
 • Giver god afskærmning
hækplanter - bøgehæk
PRISER FRA
 

 

400,-

 

En bøgehæk er én af de mest populære hække i Danmark, og det er der flere gode grunde til. Dels er det en tæt hæk, der giver en god afskærmning af haven, og dels kan hækken grundet dens vækst både fungere som lav og høj hæk, hvilket gør den anvendelig i alle typer af haver. Den er nem at beskære i den ønskede form og størrelse, og så er der det charmerende ved en bøgehæk, at den er med løv; bladene skifter farve med sæsonerne.

En bøgehæk er en relativ billig hækkeløsning, hvis du har lidt tålmodighed. Hækken kræver en håndfuld år, før den kan fungere som afskærmende hæk i fuld størrelse, men så har du også en hæk for livet.

Ligusterhæk

Features:

 • Delvis stedsegrøn
 • Hurtigvoksende
 • Giver meget god afskærmning
Find de helt rigtige hækplanter til din nye hæk - Haek liguster
PRISER FRA
 

 

150,-

 

Ligusterhækkene er endnu én af de meget populære villahække i Danmark. Den er delvist stedsegrøn, så den bevarer de fleste blade og sin mørkegrønne farve året rundt, hvilket dels gør den pæn at se på og dels nem at holde.

Hækken er meget hurtigvoksende, så du – sammenlignet med andre typer af hæk – hurtigt opnår en høj og bred hæk, og så medvirker hækkens måde at forgrene sig på, at den hurtigt bliver meget tæt og nærmest umulig at se igennem. Det gør den særligt egnet som hæk ind mod naboer og ud mod vej.

Bambushæk

Features:

 • Hurtigvoksende
 • Kan gro i al slags jord
 • Meget hårdfør
Find de helt rigtige hækplanter til din nye hæk - Gul Bambus Rufa
PRISER FRA
 

 

250,-

 

Vil du gerne have en høj og fyldig hæk hurtigst muligt, er et godt bud på en løsning en bambushæk. Bambushækken ser eksotisk ud og leder tankerne østpå, men den er også super praktisk som hæk i Danmark, fordi den kan gro alle steder; uanset om jorden er hård, tør eller våd, og uanset om den bliver placeret i fuld sol eller fuld skygge. Og så er den meget hårdfør og modstandsdygtig over for al slags vejr.

En bambushæk kan gro relativt vildt, men den er nem at skære ned og klippe til, så du får den højde og tykkelse på hækken, som du ønsker. Hækken kan blive op til 2-2,5 meter høj, så den er tilstrækkelig i højden i langt de fleste haver.

Buksbom

Features:

 • Stedsegrøn
 • Langsomvoksende
 • Nem at beskære snorlige
Find de helt rigtige hækplanter til din nye hæk - Buksbom til haek
PRISER FRA
 

 

599,-

 

Buksbom kendes fra kirkegårde og haver med kuglerunde buske eller snorlige hække. Det er nemlig den type hæk, der er allernemmest at beskære, så den står rank og pæn. Ser du buske, der er beskåret i forskellige forme og figurer, er det typisk også buksbom.

Hækken består af buske, der vokser så tæt, at de nærmest er umulige at se igennem, og de egner sig derfor fortrinligt ind mod naboer og ud mod vej. Det er dog værd at være opmærksom på, at hækken er langsomvoksende, så der går en god håndfuld år, inden de små planter er blevet til en høj og tæt hæk. Dét, at hækken er langsomvoksende – sammenlagt med, at den er stedsegrøn – gør den yderst nem at holde.

Kirsebærlaurbær

Features:

 • Stedsegrøn
 • Hurtigvoksende
 • Meget tæt
Find de helt rigtige hækplanter til din nye hæk - Haek Kirsebaerlaurbaer
PRISER FRA
 

 

249,-

 

Kirsebærlaurbær er en busk, der kan bruges som hæk, da den vokser kraftigt og bliver meget tæt takket være sin forgrening og sine store, stedsegrønne blade. Hækken er nem at holde, og den kan bruges både som klippet og uklippet hæk.

Både plante og bær er giftige, men fuglene er så glade for bærerne, at de typisk hurtigt er væk. Omkring maj blomstrer kirsebærlaurbær med flotte hvide blomstertoppe, som tiltrækker bier og insekter til glæde for havens øvrige beplantning.

Relateret artikel: Sådan øger du biodiversiteten i haven

Hvor mange hækplanter pr. meter?

Ved plantning af ny hæk, skal du købe og plante det rigtige antal planter pr. meter for at få det bedste og mest tætte resultat i den færdige hæk. Antallet af planter varierer en smule fra hæk til hæk. Antallet af hækplanter pr. meter er mellem 1 og 5.

 • Bøgehæk: 4 hækplanter pr. meter
 • Ligusterhæk: 4-5 hækplanter pr. meter
 • Bambushæk: 1-2 plante pr. meter
 • Buksbom: 4-5 hækplanter pr. meter
 • Kirsebærlaurbær: 4 hækplanter pr. meter

Hvor langt skal der være mellem hækplanter?

Afstanden mellem hækplanter afhænger af typen af hæk. Ovenfor kan du se en oversigt over antallet af planter pr. meter. Hvis du vælger en bøgehæk, er anbefalingen 4 planter pr. meter, og der skal dermed være 20 cm mellem hver plante.

Vælger du derimod en bambushæk, er anbefalingen 1-2 planter pr. meter. Her skal afstanden altså være 50 eller 100 cm, afhængigt af, hvor tæt en hæk, du ønsker.

Læs også: Plantekasser med espalier

Valg af hækplanter

Hvilken hækplante skal du vælge? Alle nævnte hækplanter kan plantes i almindelig havejord. Er jorden meget hård eller tør, kan du med fordel fordele lidt sand eller grus i den løsrevne jord inden plantning. Valg af hæk afhænger dels af, hvor hurtigt du ønsker en høj og tæt hæk, dit budget og dine ønsker til hækkens tæthed og vedligeholdelse.

Løvhække er charmerende, fordi de skifter farve efter årstiden, men de vil også kræve vedligehold, da de taber blade. Ligusterhække og kirsebærlaurbær er stedsegrønne, men så kraftigvoksende, at de bør beskæres to gange om året. Buksbom skal til gengæld nærmest ikke vedligeholdes, men de kræver en god portion tålmodighed, før de fungerer som egentlig hæk, da de vokser meget langsomt.

Se også: Flotte bunddækkeplanter

Ofte stillede spørgsmål

Hvornår er det bedst at plante hækplanter?

Det bedste tidspunkt at plante hækplanter i Danmark er typisk i efteråret eller foråret. Det er bedst at undgå at plante hækplanter om sommeren eller i frostvejr.

Hvor dybt skal man grave til hæk?

Dybden af hækgraven afhænger af hækplantens størrelse og rodstruktur. Generelt er det en god idé at grave en hækgrøft, der er omkring 40-60 cm dyb og bred. Hækplanter med store rødder kan kræve en dybere hækgrøft.

Hvor meget plads skal en hæk have?

Bredden af hækken afhænger af hækplantens størrelse og art, og hvor højt man ønsker at hækken skal være. Som en tommelfingerregel anbefales det at plante hækplanter med en afstand på 30-50 cm mellem hinanden. Hækplanter med større spredning kan kræve en større afstand.

Photo of author

Om Cecilie

Tekstforfatter hos Husmagasinet.dk og mor til to med stor interesse i boligindretning, praktiske hjælpemidler i en travl hverdag og det bedste udstyr til børn.