Bunddække inspiration: Vælg de bedste bunddækkeplanter

De produkter vi fremhæver er udvalgt efter grundig research og vurdering. Vi inkluderer primært produkter fra vores annoncører og samarbejdspartnere, hvorfor denne artikel bør betragtes som en annonce. Få mere at vide om vores brug af annoncelinks her.

Vores topvalg:

Bedste hurtigvoksende bunddækkeplanter: Periokon

Mellemhøjt bunddække med store, gule blomster, der er hurtigvoksende og delvist stedsegrøn.

Bedste bunddækkeplanter til skråning: Myrte-Gedeblad

Højt, stedsegrønt bunddække med mørkegrønne blade. Planten kan vokse alle steder og er nem at beskære i former.

Bedste bunddækkeplanter til skygge: Snebær Hancock

Modstandsdygtig bunddækkeplante med lyserøde blomster og hvide/lyserøde bær. Hårdfør uanset placering.

10 gode bud på bunddækkeplanter

Uanset, om du er til hurtigvoksende bunddækkeplanter, bunddækkeplanter til skygge, bunddækkeroser eller stedsegrønne bunddækkeplanter, kan du blive inspireret af 10 af de bedste typer af bunddække herunder.

Bunddækkende roser ”Pink the Fairy”

Features:

 • Mellemhøjt/højt bunddække: 60-100 cm
 • Store klaser af pink roser
 • Middelhurtig voksende
Bunddække inspiration: Vælg de bedste bunddækkeplanter - Bunddaekkende rose Pink The Fairy
PRISER FRA
 

 

64,-

 

Lidt højere bunddækkeplante, som er meget hårdfør. Den bliver 60-100 cm høj med en god og dækkende forgrening. Planten har mange mørkegrønne blade, og den blomstrer med mangfoldige klaser af pink roser i juli-oktober.

Denne type bunddække bør placeres solrigt og gødes kraftigt. Planten har de bedste vilkår for vækst ved plantning i rosenjord.

Krybende Dværgmispel

Features:

 • Lavt bunddække: 10-20 cm
 • Stedsegrøn
 • Hvide blomster og røde bær
Bunddække inspiration: Vælg de bedste bunddækkeplanter - Krybende Dvaergmispel
PRISER FRA
 

 

17,-

 

Stedsegrønt bunddække, der beholder blade og farve året rundt. I maj-juni blomstrer den med hvide blomster, og efterfølgende kommer der røde bær, der gerne bliver siddende over vinteren også, hvilket gør den krybende dværgmispel dekorativ året rundt.

Planten kan som udgangspunkt plantes i almindelig havejord, og den trives bedst i sol eller halvskygge.

Snebær Hancock

Features:

 • Højt bunddække: 70-100 cm
 • Lyserøde blomster
 • Kan trives alle steder
Bunddække inspiration: Vælg de bedste bunddækkeplanter - Snebaer Hancock
PRISER FRA
 

 

17,-

 

Snebær Hancock er en større bunddækkeplante, der egner sig bedst i store bede og beplantninger. Den er nem at holde, da den er yderst hårdfør, og den kan plantes i alle typer af jord på alle placeringer; uanset mængden af sol og skygge.

Planten er løvfældende, så bladene skifter farve i forhold til årstiderne. I maj blomstrer den i et væld af lyserøde blomster, og i efteråret bugner planten af hvide og lyserøde bær.

Kinesisk Enebær ”Mint Julep”

Features:

 • Mellemhøjt/Højt bunddække: 50-100 cm
 • Bærkogler
 • Hårdfør
Bunddække inspiration: Vælg de bedste bunddækkeplanter - Kinesisk Enebaer Mint Julep
PRISER FRA
 

 

119,-

 

Enebærbusk, der er flad på toppen og kravler hen ad jorden. Den får små, runde bærkogler, og den er meget alsidig, da den bliver fra 50 til 100 cm høj – og op til 150 cm bred. Den egner sig dermed bedst i større bede.

Denne bunddækkeplante trives bedst i sol eller halvskygge, og den kan plantes i almindelig havejord, men kræver mellem gødning.

Myrte-Gedeblad

Features:

 • Højt bunddække: 70-100 cm
 • Stedsegrøn
 • Nem at holde
Bunddække inspiration: Vælg de bedste bunddækkeplanter - Myrte Gedeblad
PRISER FRA
 

 

70,-

 

Stor bunddækkeplante med små, mørkegrønne blade. Planten er stedsegrøn og bevarer dermed et pænt, grønt bunddække hele året igennem. Den kan plantes alle steder; anset mængden af sol og skygge, og den er meget hårdfør.

Myrte-Gedeblad er nem at beskære og forme, hvorfor den f.eks. kan bruges til et afrundet bunddække eller et bunddække, der står snorlige.

Periokon

Features:

 • Mellemhøjt bunddække: 30-50 cm
 • Store gule blomster
 • Breder sig hurtigt
Bunddække inspiration: Vælg de bedste bunddækkeplanter - Perikon 1
PRISER FRA
 

 

22,-

 

Mellemhøjt bunddække, der breder sig hurtigt, og som er hårdfør over for vind og vejr. Planten har rødlige stængler med grønne blade. Den er delvist stedsegrøn, hvilket gør den pæn året rundt, og i juli-september blomstrer den med en overvældende mængde store, gule blomster.

Planten trives bedst i god muldjord, og den bør plantes i enten fuld sol eller halvskygge for de bedste betingelser.

Canadisk Hønsebær

Features:

 • Lavt bunddække: 10-15 cm
 • Langsomvoksende
 • Hvide blomster
Bunddække inspiration: Vælg de bedste bunddækkeplanter - Canadisk Hoensebaer
PRISER FRA
 

 

39,-

 

Løvfældende bunddække, der blomstrer med fine, hvide blomster i juni-juli og efterfølgende klaser af dekorative, røde bær. Planten har ovale, mørkegrønne blade, der skifter farve med årstiden.

Planten kan plantes i almindelig havejord, men kræver en moderat mængde gødning for at trives. Den bør plantes i enten sol eller halvskygge, og den vokser langsomt, så den er nem at styre, hvis ikke der skal bunddække i hele bedet.

Soløje

Features:

 • Lavt bunddække: 20-25 cm
 • Lyserøde blomster
 • Hårdfør
Bunddække inspiration: Vælg de bedste bunddækkeplanter - Soloeje
PRISER FRA
 

 

59,-

 

Soløje er en lav bunddækkeplante med aflange grågrønne blade, der i juni-september blomstrer med store, lyserøde blomster. Planten er hårdfør over for vind og vejr, og den kan plantes i almindelig havejord, men kræver mellem gødning.

Den vokser mellemhurtigt og egner sig derfor i de fleste beplantninger.

Pudeprimula

Features:

 • Lavt bunddække: 10-15 cm
 • Lilla blomster
 • Hårdfør
Bunddække inspiration: Vælg de bedste bunddækkeplanter - Pudeprimula
PRISER FRA
 

 

54,-

 

Mellemvoksende bunddække med lancetformede, mørkegrønne blade. Planten blomstrer med et væld af lilla blomster i april-maj, hvilket er tidligt på sæsonen sammenstillet med mange af de øvrige bunddækkeplanter.

Planten bør placeres i sol eller halvskygge, og den kræver mellem gødning for de bedste vilkår.

Stenhøjsbrudeslør

Features:

 • Mellemhøjt bunddække: 30-50 cm
 • Hvide blomster
 • Hårdfør
Bunddække inspiration: Vælg de bedste bunddækkeplanter - Stenhoejsbrudesloer
PRISER FRA
 

 

33,-

 

Mellemhøj bunddækkeplante med aflange, blågrønne blade og et væld af hvide blomster i perioden juli-september, der nærmest får hele bunddækket til at syne hvidt.

Planten trives bedst i fuld sol, og den kan plantes i almindelig havejord. For de bedste vilkår gødes den let over sæsonen.

Bunddække til ethvert formål
Bunddækkeplanter; skråning, skygge eller stedsegrønne? Uanset formålet, findes der bunddækkeplanter til præcis det sted i haven, du mangler bunddække.

Når du skal vælge bunddækkeplanter, skal du være opmærksom på, at de forskellige planter egner sig til forskellige formål. Nogle bliver meget store og høje og egner sig bedst til store haver og parkområder, mens andre er perfekte i rosenbedet. Nogle foretrækker fuld sol, andre foretrækker delvis skygge, og andre igen kan vokse stort set hvor som helst.

Der findes stedsegrønne bunddækkeplanter; altså bunddækkeplanter, der bevarer blade og farve året rundt. Der findes også bunddækkeroser og andre typer af bunddække med blomster og bær i forskellige farver. Bunddække behøver altså ikke at være en kedelig oplevelse at se på. Planterne kan sagtens være en integreret og æstetisk del af selv den flotteste prydhave.

Se også: Smukke blomsterkummer

Bunddækkeplanter; stedsegrønne eller løvfældende?

Generelt set vil bunddækkeplanter enten være stedsegrønne eller løvfældende, selvom der dog også findes delvist stedsegrønne bunddækkeplanter. De stedsegrønne bevarer deres blade og grønne farve året rundt; enten som planten i sig selv eller med sæsonmæssig udvikling i form af blomster og bær. De løvfældende bunddækkeplanter ændrer derimod farve med sæsonen for til sidst at tabe bladene.

Hvad, du vælger, er i høj grad en smagssag. Nogle foretrækker et grønt bunddække hele året, mens andre finder det charmerende med blade, der farvemæssigt følger årstiden.

Dertil kommer blomstring og eventuelle bær, samt farve på bladene og højden på planten, der alt sammen spiller ind, når de helt rigtige bunddækkeplanter skal vælges.

Det kan være en fordel – specielt i større bede – at supplere forskellige typer af bunddække med hinanden, så bedet ændrer udseende og karakter over året.

Se også: Træer til haven – leveret til døren

Gode råd til plantning af bunddække

Et bunddække giver en pæn bund i dit bed omkring dine blomster og planter. Derudover kommer det på sigt ukrudtet til livs, så bedet altid fremstår pænt og trimmet.

Når du starter med at plante dit bunddække, bør du forinden luge bedet helt for ukrudt. Alternativt lægge en ukrudtsdug for at være på den sikre side. Vælger du ikke at lægge en ukrudtsdug, bør du luge bedet for ukrudt mindst én gang om ugen, indtil bunddækket har fordelt sig ordentligt over bedet.

Går der længere tid imellem, du luger, risikerer du, at der kommer huller i dit færdige bunddække, fordi bunddækkeplanterne ikke kan forgrene deres rodnet dér, hvor der i forvejen er rødder fra ukrudt.

De fleste typer af bunddække har godt af et skud gødning i ny og næ; især i den spæde start. Hvor meget, du bør gøde, afhænger af den enkelte bunddækkesort.

Vær desuden opmærksom på at købe bunddækkeplanter, der vejrmæssigt egner sig til dit bed. Det afhænger af mængden af henholdsvis sol og skygge over dagen. De fleste bunddækkeplanter egner sig til sol eller halvskygge. Er bedet i konstant eller fortrinsvis skygge, bør du købe planter, der egner sig til netop dét.

Relateret artikel: Super flotte hækplanter

Fordele ved at blande bunddækkeplanter

Det er nemt at købe x antal af de samme bunddækkeplanter til dit bed, men der er faktisk flere fordele ved at mixe forskellige bunddækkeplanter i haven. Dels får du en udvikling i dine bede over året, da bunddækkeplanterne blomstrer i forskellige farver og på forskellige tider af sæsonen. Ved at plante flere forskellige bunddækkeplanter, opnår du derved, at dele af bunddækket vil blomstre på et næsten hvilket som helst tidspunkt af sæsonen. Derudover opnår du et rigere insektliv i haven – til stor glæde for øvrig beplantning, herunder også køkkenhave og frugttræer. Jo flere forskellige planter og blomster, des flere bier og insekter og des bedre forstøvning.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er det bedste bunddække?

Det bedste bunddække afhænger af faktorer som klima, jordtype, eksponering for sollys og tilgængelighed.

Hvornår er det bedst at plante bunddække?

Det bedste tidspunkt at plante bunddække afhænger af den specifikke plante. Generelt er det bedst at plante i forår eller efterår, når temperaturen er mild og jorden er fugtig.

Kan man blande bunddække?

Ja, det er muligt at blande forskellige typer bunddækkeplanter for at skabe en varieret og attraktiv have. Det er vigtigt at vælge planter, der trives under de samme forhold, f.eks. samme sollys og jordtype.

Photo of author

Om Cecilie

Tekstforfatter hos Husmagasinet.dk og mor til to med stor interesse i boligindretning, praktiske hjælpemidler i en travl hverdag og det bedste udstyr til børn.