Gødning til hæk: Hvordan gøder man sin hæk?

De produkter vi fremhæver er udvalgt efter grundig research og vurdering. Vi inkluderer primært produkter fra vores annoncører og samarbejdspartnere, hvorfor denne artikel bør betragtes som en annonce. Få mere at vide om vores brug af annoncelinks her.

Har du plantet en ny hæk, og vil du gerne sørge for, at du passer den på den rigtige måde? Især når din hæk er nyplantet, er det vigtigt, at du passer og plejer den. På dette tidspunkt har din hæk uden tvivl brug for gødning.

Du kan endda også gøde din hæk, når den er et par år gammel. Her har den stadigvæk godt af at få ekstra næring. Dette er nemlig med til at sikre, at du har en tæt og flot hæk, som dækker haven på bedste vis.

Hvad gøder man en hæk med?

At gøde din nye hæk er en god hjælp, da det giver den næring til at vokse sig tæt, sund og stor. Du skal gøde din hæk 1 til 2 gange om året i vækstperioden alt efter, hvilken type gødning du bruger. Men hvad for en gødning skal du så vælge til din hæk?

Du har to valgmuligheder, da du både kan vælge mellem organisk gødning og kunstgødning. Du kan også anskaffe dig denne organiske naturgødning. Vælger du organisk gødning skal du blot gøde din hæk en enkelt gang om året. Det skal du gøre i foråret.

Hvis du derimod vælger at benytte kunstgødning, er det en god idé at gøde din hæk to gange om året. Dette skal foregå første gang i omkring maj eller juni måned, mens anden gang skal ske lige omkring august måned.

Det er alfa og omega, at du gøder hækken på disse tidspunkter og ikke andre. Herved er du sikret, at gødningen er til gavn for din hæk og ikke ender med at skade den i stedet.

Hvilken NPK er bedst til hæk?

Er du ikke allerede bekendt med det, så er NPK-gødning præcis det samme som kunstgødning. Hvis du ønsker, at gødningen skal virke hurtigt, så er det en fordel at gøre brug af en kunstgødning. Sådan en gødning trænger nemlig ned til hækkens rødder øjeblikkeligt, hvorfor den virker meget hurtigere.

Du behøver ikke at vælge en speciel NPK-gødning. Hvis du blot anvender en helt almindelig NPK-havegødning, så vil det være fint for din hæk. Men husk at du skal gøde din hæk med NPK-gødning på de helt rette tidspunkter.

Se også: Sådan bør du gøde dit frugttræ

Kan en hæk få for meget gødning?

Hække er vilde med gødning, men du skal ikke gøde dem for meget. For rent faktisk har en hæk ikke brug for særlig meget gødning. Du skal derfor sørge for, at du ikke gøder din hæk for meget, da du herved kan ende med at skade dens rødder.

I værste tilfælde kan det ske, at hækken går ud. Og det vil uden tvivl være meget ærgerligt. Som allerede nævnt har din hæk godt af at blive gødet både som nyplantet og senere. Du skal bare huske at gøre med den rette mængde og gøde den en til to gange om året alt efter, hvilken type af gødning du vælger.

Relateret: Find de bedste hækplanter til din hæk

Valg af den bedste hæk til din have

Da du skal kigge på din hæk i mange år frem i tiden, er det vigtigt, at du nøje overvejer dit valg. For at ende med den bedste hæk for dig skal du tænke på formålet med hækken og dine egne personlige præferencer.

Der er nemlig forskel på de forskellige hækketyper. Du kan vælge mellem alt lige fra en bøgehæk til en ligusterhæk, en thujahæk og mange flere. Derfor er det en god idé at tænke over, hvordan hækken skal se ud, samt hvorfor du har brug for en hæk.

Derudover bør du overveje, hvilken størrelse hækken skal have. Det kan eksempelvis være, at du drømmer om en hæk med en specifik størrelse.

Er du interesseret i flere have artikler så kan du tage et kig på disse:

Photo of author

Om Cecilie

Tekstforfatter hos Husmagasinet.dk og mor til to med stor interesse i boligindretning, praktiske hjælpemidler i en travl hverdag og det bedste udstyr til børn.