Biodiversitet i haven

De produkter vi fremhæver er udvalgt efter grundig research og vurdering. Vi inkluderer primært produkter fra vores annoncører og samarbejdspartnere, hvorfor denne artikel bør betragtes som en annonce. Få mere at vide om vores brug af annoncelinks her.

At fokusere på at øge biodiversiteten i haven er en glimrende måde at bevare mangfoldigheden af dyr og planter i naturen. Det behøver ikke at være kompliceret eller påvirke udseendet af din have. Et par små og enkle justeringer kan have en stor indflydelse.

Uanset størrelsen på din have kan den være et tilflugtssted for insekter, fugle og andre dyr og spille en vigtig rolle i at støtte vores rige plante- og dyreliv. Her er nogle gode tips til, hvordan du skaber masser af biodiversitet i din have.

Hvad er biodiversitet?

Biodiversitet omhandler alle de forskellige slags liv, altså den biologiske diversitet, du finder på et afgrænset område. Det betyder alt lige fra dyr til planter, svampe og endda mikroorganismer som bakterier. Derfor kan det afgrænsede område sagtens være eksempelvis din egen have.

svampe - biodiversitet i haven

Hver af disse arter og organismer arbejder sammen i økosystemer for at opretholde en balance og støtte liv. Biodiversitet understøtter alt i naturen, som vi har brug for, når det kommer til at overleve. Her er der tale om både mad, rent vand, medicin og husly.

Når du hører ordet biodiversitet, handler det derfor kort og godt om den mangfoldighed af liv, der findes på Jorden i alle dens former og interaktioner.

Sådan skaber du mere biodiversitet i haven

Som tidligere nævnt behøver det ikke at være svært eller kompliceret at øge biodiversiteten i din have. Vi har fundet nogle af vores foretrukne måder, som du kan få inspiration fra.

Bliv vild og rodet

Hvis du ikke er et ryddeligt menneske, har vi gode nyheder til dig. Når det kommer til at øge biodiversiteten i haven, er det godt at være vild og rodet. Du bør nemlig få din have til at minde om en skov.

Du kan derfor sagtens lade et hjørne eller et område af din have vokse vildt helt ligesom i skoven. Dette område behøver altså ikke at være pænt, trimmet eller ryddeligt.

Hav forskellige planter og blomster

Som ordet biodiversitet antyder, handler det om mangfoldighed. Jo flere forskellige planter og blomster din have har, desto bedre er det. Dette vil nemlig tiltrække et større udvalg af insekter og andre dyr.

Du kan plante en række planter og blomster i alle former, farver, størrelser og dufte. Det kan være både stedsegrønne planter, løvfældende planter m.m. At vælge planter, der blomstrer hele året, er også vigtigt for at tiltrække forskellige dyreliv fra forår til vinter.

Forskellige planter i haven

Lad træer og buske trives

Træer, hække og buske er fantastiske i haven, da de giver husly til fugle og andre dyr. Har du gamle træer, bør du også bare lade dem stå.

Frugttræer, såsom æbletræer, blommetræer, kirsebærtræer eller pæretræer, er desuden fantastiske for dyreliv. Derudover kan du også selv nyde godt af al den lækre frugt, du har i haven med frugttræer.

Store og modne træer er livsvigtige for dyr og understøtter en utrolig mangfoldighed af planter, svampe og dyr – især insekter.

Brug kompost og efterlad diverse bunker af grene og blade

Kompost er fantastisk til at lave sund og næringsrig jord, hvilket er perfekt til planter og dyreliv. Du kan blandt andet lave din egen kompost med dit haveaffald for naturligt at genbruge næringsstoffer.

Derudover bør du ikke brug tid på at fjerne hverken blade, grene eller andre ting, der ligger og flyder i din have. Insekter er især vilde med disse steder, da de kan bo samt finde føde her. Fugle og pindsvin er ligeledes glade for sådanne steder.

Undgå brugen af gift, ​​pesticider og gødning

Hvis du tidligere har anvendt pesticider eller sprøjtegift til at fjerne ukrudt m.m., er det ikke godt for biodiversiteten i din have. Desuden bør du heller ikke anvende gødning, da det kun er nogle planter, der er vilde med gødning.

Herved minimerer du dine chancer for at få flere plantearter i haven. Har du været vant til at bruge disse ting, er det værd at overveje at droppe det, hvis du ønsker at fokusere på at skabe mere biodiversitet i haven.

Sørg for at der er vand og mad

Alle levende arter har brug for vand for at overleve. Og det er ikke altid, at der er vand at finde i en have. At gøre vand let tilgængeligt vil nemlig hjælpe med at bringe fugle og andre smådyr til din have.

Desuden er det en fordel at tilbyde en eller anden form for mad. Du kan eksempelvis vælge planter med frø eller placere et fuglebræt med fuglefoder i din have. Hvis du ser tiden an, vil du opleve, hvordan mere og mere dyreliv begynder at dukke op i haven.

Husk at nyde din have

Den sidste måde at tilføje mere biodiversitet til din have er at nyde den. Ved at tage dig tid til at nyde din have vil du bemærke mere af naturen omkring dig, og du vil opdage flere måder, du kan forbedre din have på.

Der findes ikke noget bedre end at gå ud i en have, der er fyldt med planter og dyr. Og det kan du netop opnå, hvis du gør brug af nogle af vores gode tips til at sikre biodiversiteten i haven.

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan skaber man biodiversitet i haven?

Man kan skabe biodiversitet i haven ved at plante forskellige planter og buske, oprette et vandmiljø som en dam eller vandhul, placere redekasser og insekthoteller, undgå brug af kemikalier og skabe forskellige habitater som stenbunker, græsskråninger og buskads.

Hvilke planter er gode for biodiversiteten?

Planter, der er gode for biodiversiteten, inkluderer blomstrende buske og træer som tjørn, hyld, røn, kornel, bærbuske som hindbær og solbær, blomster som kornblomst, morgenfrue og valmue, græsser som piberensere og snebolde og urter som timian, salvie og lavendel.

Hvordan kan man højne biodiversiteten?

Man kan højne biodiversiteten ved at plante forskellige planter og buske, oprette et vandmiljø, skabe forskellige habitater, som stenbunker og græsskråninger, og undgå brug af kemikalier i haven. Desuden kan man opsætte insekthoteller og redekasser, og sørge for at have flere forskellige niveauer af vegetation, fra jordoverfladen til trætoppene.

Hvad fremmer biodiversitet?

Biodiversitet kan fremmes ved at skabe en mangfoldighed af levesteder, herunder områder med forskellige jordtyper, skov, buske, græsarealer, vandmiljøer og haver. Desuden kan man fremme biodiversitet ved at undgå brug af kemikalier, og ved at plante og bevare truede arter.

Photo of author

Om Cecilie

Tekstforfatter hos Husmagasinet.dk og mor til to med stor interesse i boligindretning, praktiske hjælpemidler i en travl hverdag og det bedste udstyr til børn.