4 knive du skal have i dit køkken

4 knive du skal have i dit køkken

Ikke nok med at du kan nyde et lækkert måltid, når du har været i køkkenet, så får du som regel også mulighed for at arbejde med knive. Det er for mange yderst spændende – især hvis de elsker at lave mad.

Hvis du er seriøs omkring madlavning, så er knive dine vigtigste køkkenredskaber. En kniv er nemlig en form for forlængelse af din hånd, og der er næsten ikke det, som du ikke kan bruge en kniv til.

Men i og med at der er så mange forskellige typer knive at vælge mellem, kan det være svært at vide, hvilke du egentligt har brug for. Det findes der ikke et helt konkret svar på, da alle kokke har deres egne præferencer.

For at du kan fuldende din knivsamling på bedste vis, får du her et overblik over fire knive, som enhver kok eller amatørkok bør have i køkkenet.

Derfor bør du have flere forskellige knive i køkkenet

Hvis du tror, at det kun er en luksus at have en mangfoldig samling af knive, så kan du godt tro om igen. At have flere forskellige knive hjælper dig nemlig med at opnå optimale resultater i køkkenet.

Alle knive har hver deres egenskaber og kan bruges til specifikke formål. Bruger du den forkerte kniv, kan det ende med at skade både fødevaren og dig. Det er derfor, at det er så vigtigt, at du vælger den korrekte kniv, når du laver mad.

Dette er ydermere grunden til, at de fleste professionelle kokke er enige om, at kvalitetsknive er det vigtigste køkkenredskab, som du kan have i dit køkken.

At købe en kniv er kun en lille del af processen. Det er lige så vigtigt, at du lærer at bruge hver enkelt kniv. Det tager typisk årevis for kokke at finpudse deres færdigheder og blive fortrolige med at udføre alle mulige slags køkkenopgaver med en kniv. Men som med alt andet i livet: Øvelse gør mester.

Kokkekniven

Kendetegn: Kokkekniven har et bredt knivsblad, der er tæt på håndtaget. Der er et langt skærestykke i midten, og klingen er stiv. Knivspidsen er ligeledes rimelig bred.

Hvis du kun måtte have en enkelt kniv i dit køkken, så burde du helt klart vælge en kokkekniv. Den er nemlig nyttig til mange formål, hvorfor det er en alsidig kniv, du kommer til at bruge rigtig meget.

En kokkekniv eller en japansk kokkekniv bruges af både professionelle kokke samt amatørkokke. Om du skal vælge en tysk kokkekniv eller en japansk kokkekniv, kommer meget an på dine præferencer. Forskellene på de to slags kokkeknive er for det meste typen af stål, der anvendes til knivsbladet.

Kokkekniven findes i flere forskellige størrelser. Den har et bredt hårdt blad og en lang lige ryg. Mange kokkeknive har såkaldte aveoler (luftskær) på knivens blad. Disse aveoler er med til at mindske skæremodstanden og modstandskraften, hvilket sikrer, at den råvare, der skæres i, nemmere slipper knivsbladet.

Hvad du kan bruge en kokkekniv eller en japansk kokkekniv til, kommer an på bladets længde. Men med en god kokkekniv ved hånden er du dækket godt ind til at udføre mange opgaver i køkkenet. Den kan alt efter knivsbladets længde være velegnet til både små, mellemstore og store opgaver såsom:

  • Hakke chokolade, hvidløg m.m.
  • Skære kød, rodfrugter m.m.
  • Snitte grøntsager, frugter m.m.

Urtekniven/skrællekniv

Kendetegn: Urtekniven/skrællekniven er en handy lille kniv med et lille skaft. Kniven kan ligge på mange måder i hånden, mens bladet følger din bevægelse. En urtekniv kan have både et lige og et rundet knivsblad.

Urtekniven er også god til en lang række af opgaver i køkkenet. Du vil derfor opleve, at du også tit har denne kniv i hånden, når du laver mad. Når du har en urtekniv i din knivsamling, kan den ydermere fungere som et alternativ eller et supplement til en skrællekniv.

Fordelen ved en urtekniv er, at den er rigtig god til opgaver, der kræver præcision. Om urtekniven skal have et lige eller et rundet knivsblad, er en smagssag.Denne type kniv er velegnet til frugt, grøntsager samt hård ost samt opgaver såsom:

  • Skrælle
  • Snitte
  • Hakke
  • Mindre skæreopgaver
  • Udkerne frugt 

Relateret: Undgå tårer med en løghakker

Brødkniven

Kendetegn: Brødknivens knivsblad er langt, og dens skær har tænder.

Denne slags kniv kan ikke kun bruges til at skære brød på trods af navnet. Tværtimod kan den bruges til mere end det. Eftersom den har et takket knivsblad, er den ideel til madvarer, der er sprøde yderst og bløde inderst. Der er tale om madvarer, du ikke ønsker skal blive mast, når du skærer i dem.

Brødkniven kan derfor også sagtens bruges til at skære en vandmelon, en flæskesteg med sprøde svær, chokolade eller store tomater. Derudover er den god til at bide sig fast i madvarens overflade, hvorfor den ligeledes er velegnet til at hakke nødder eller chokolade.

Du kan få gavn af brødkniven, når du skal:

  • Skære
  • Hakke

Filetkniven

Kendetegn: Filetkniven kan kendes på, at den har et langt, tyndt og fleksibelt knivsblad.

Skal du have en god filetkniv i dit køkken, skal den have et knivsblad med en længde på mellem 15 og 20 centimeter, der kan bøje en anelse. Du skal bruge en filetkniv, når du skal filetere fisk eller afpudse kød, såsom en mørbrad, inden du skal tilberede kødet.

Men en filetkniv kan også bruges til at skære grøntsager. Eksempelvis kan du skære en peberfrugt ud på smukkeste vis med en filetkniv. Du kan bruge en filetkniv til:

  • Filetering af fisk
  • Afpudsning af kød
  • Skæring af grøntsager

Relateret: Optøningsplade til nem optøning

Strygestål

strygestål

Når først din knivsamling i køkkenet er komplet, kommer du til at bruge dine knive rigtig meget. Men en kniv forbliver ikke skarp for evigt. Kniven bliver langsomt mere og mere sløv. En sløv kniv er ikke særlig praktisk, hvorfor du skal sørge for, at den straks bliver skarp igen.

Men hvorfor bliver en kniv sløv med tiden? En kniv bliver sløv, fordi skæret begynder at bøje en anelse. Det kan du rette op på ved at bruge et strygestål således, at din kniv bliver skarp og værd at bruge igen.

Du skal dog være opmærksom på, at strygestålet sliber en lille smule af knivsbladet. Det er derfor meget vigtigt, at du bruger det med omhu samt, at du har fuldstændig styr på slibeteknikken.