De produkter vi fremhæver er udvalgt efter grundig research og vurdering. Vi inkluderer primært produkter fra vores annoncører og samarbejdspartnere, hvorfor denne artikel bør betragtes som en annonce. Få mere at vide om vores brug af annoncelinks her.
Enkelhed, funktionalitet og elegance – det er de tre grundlæggende aspekter af dansk design. Naturen er ofte en del af inspirationen, og bæredygtighed er nøglen. Danske møbeldesignere udmærker sig ved, at de altid har haft en stærk sans for stil og påskønnelse af æstetik.
Faktisk er dansk møbeldesign nogle af de mest eftertragtede og let genkendelige møbeldesign. Der er mange danske ikoniske møbeldesignere, som allerede har vundet hjerter verden over. Men dansk design fortsætter med at udvikle sig takket være de nye danske møbeldesignere, der gør det godt.
Ægget designet af Arne Jacobsen 1902 til 1971
Ægget er designet af Arne Jacobsen i 1958 til SAS Royal Hotel i Københavns centrum. Det er en designklassiker med global succes, der er blevet en af de mest genkendelige og kopierede stole nogensinde.
Stolen brød alle designkonventioner med sin buede form, som den er opkaldt efter. Den elliptiske stol fungerer som en kokon omkring den siddende i og med, at den buer forsigtigt indad i den såkaldte æggeform. For at afrunde stolens udtryk har den en stjerneformet drejebase.
PH-lampen designet af Poul Henningsen 1894 til 1967
Poul Henningsen fandt i sin tid, at lyset fra en elektrisk pære var blændende. Han ønskede derfor at designe en lampe, der havde det samme bløde skær som fra en petroleumslampe. I 1924 lykkedes det Poul Henningsen at producere en lampe, der kopierede lyseffekten fra en petroleumslampe – nemlig PH-lampen.
PH-lampen er en flerskærmslampe, hvor kurverne og positionerne af skærmene sørger for en perfekt lysfordeling og fokuserer blændingen nedad. Samtidigt skaber skærmene et blødt og behageligt lys.
Wegner Y-stol designet af Hans J. Wegner 1914 til 2007
Y-stolens centrale træk er den Y-formede ryg, der elegant understøtter et buet ryg- og armlæn. Det flettede sæde af papirsgarn er både holdbart og bøjeligt – hvilket giver stolens sæde komfort og tekstur.
Stolen har været i produktion siden 1949. På trods af dette bliver stolen stadig ikke masseproduceret, men fremstilles ved hjælp af over 100 trin, hvor de fleste af disse trin udføres i hånden.
Tremmesofaen designet af Børge Mogensen 1914 til 1972
Tremmesofaen fra 1945 af Børge Mogensen er blevet en dansk klassiker. Takket være tremmeryggens lethed lykkedes det designeren at skabe en sofa, der brød tyngden i datidens udbredte polstersofaer.
Børge Mogensen hentede inspiration i den engelske Windsorstol, da han designede tremmesofaen. Den engelske Windsorstol er nemlig også opbygget af drejede pinde.
Den er et glimrende eksempel på hans møblers enkle og gennemarbejdede form. Sofaens udseende er umiddelbart meget enkel med en helt naturlig elegance. Elegancen bliver skabt af alle de små detaljer såsom lækre materialer i form af træ, uld og læder.
Safaristolen designet af Kaare Klint 1888 til 1954
Den berømte safaristol er designet af Kaare Klint i 1933. Hans mål var at producere en let og bærbar lænestol. Han fandt inspiration til den ved hjælp af billederne fra de stole en amerikansk filmfotograf medbragte på en afrikansk safaritur.
Stolen blev til en eksklusiv udgave af en sammenklappelig stol. Klint fokuserede nemlig på at forenkle og forfine stolens komposition og give den et strammere udtryk. Den er nem både at klappe sammen samt at skille ad uden brug af værktøj. Safaristolen betragtes derfor som et af verdens første byg selv-møbler.
Georg taburetten designet af Christina Liljenberg Halstrøm
Georgtaburetten er et varmt møde mellem nordisk sensualitet og japansk minimalisme. Taburettens DNA er kendetegnet ved sine slanke træstænger, afrundede kanter og en designers stærke materialebevidsthed.
Den skønne taburet har et stringent og enkelt formsprog samtidigt med, at den besidder masser af karakter og sjæl. Den er fremstillet af let FSC-certificeret eg, og en læderrem holder den bløde og uldne pude på plads på sædet.
Du kan se flere af Christina Liljenberg Halstrøm’s designs her.
Helix-stolen designet af Christian Juhl Christensen
Christian Juhl Christensen modtog et legat, da han var designstuderende. Det skyldtes blandt andet, at han designede en stol i rattan, som er navngivet Helix. Stolen udtrykker rattans fleksible og modstandsdygtige natur.
Den skulpturelle og smukke fletstol har bløde krumninger, der giver en følelse af rummelighed, mens det samtidigt skaber en dynamisk karakter, når du bevæger dig rundt i stolen. Det er bestemt værd at holde øje med denne unge designer.
9,5° stol designet af Rasmus B. Fex
Det skæve udtryk på denne stol af den danske møbeldesigner Rasmus B. Fex gør, at den rent faktisk er stærkere end en almindelig stol. Bag denne meget enkle og anderledes stol ligger en lang og kompleks proces. Stolen har drastisk ændret sine karakteristika flere gange undervejs.
9,5° startede som en ikonisk stol. Den blev eksperimenteret med gentagne gange for at udforske alle aspekter af noget så simpelt som en stol med det formål at skabe en helt ny stol. Ambitionen var at skabe en stol i grænselandet mellem kunst og design. Stolen er endt ud med at være både skulpturel og funktionel.
Prince Chair designet af Louise Campbell
Prince Chair er en stol fra HAY designet af Louise Campbell, som er en møbeldesigner, der gør sig bemærket. Denne stol er komfortabel, men du får også en form for kunstværk ind i din bolig.
Stolen har fine detaljer, flotte udskæringer og organiske former. Stolens smukke mønster bliver gengivet på gulvet, når solen får lov at skinne på stolen. Når dette sker, er det med til at forstærke dens form. Du kan stille stolen helt alene, eller du kan lade den blive flankeret af et lille metalbord.
Gå på jagt efter den rette møbeldesigner for dig og din boligindretning
Hvis du skal i gang med at indrette din bolig, kan du gå på jagt efter en møbeldesigner, der passer perfekt til din indretningsstil. Der findes både de gode gamle møbeldesignere, som vi alle kender, og så er der de helt nye danske møbeldesignere, som bestemt også er værd at kigge på.
Når du kigger på alle de dygtige danske møbeldesignere, så kan du få indrettet dit hjem i mange forskellige prisklasser. Det gælder bare om, at du finder møbeldesign fra en dansk møbeldesigner, der både matcher din indretningsstil og dit budget. Og hvem ved – måske ender de fleste af de nye danske designere med, at deres