Guide: Tips og tricks til optimal rengøring af opvaskemaskine

De produkter vi fremhæver er udvalgt efter grundig research og vurdering. Vi inkluderer primært produkter fra vores annoncører og samarbejdspartnere, hvorfor denne artikel bør betragtes som en annonce. Få mere at vide om vores brug af annoncelinks her.

I teorien burde din opvaskemaskine konstant rengøre sig selv. Men det gør den desværre ikke. Over tid ophobes der nemlig små rester af mad, fedt, ikke opløst vaskemiddel m.m. i opvaskemaskinens filter og på dens indvendige vægge. Udover at dette kan give en ubehagelig lugt og et grimt udseende, kan denne form for snavs faktisk også efterlade pletter og film på glas, service og bestik.

Det betyder kort sagt, at hvis du ikke rengør din opvaskemaskine korrekt, kan den ikke udføre sit arbejde på en ordentlig måde. Ydermere forholder det sig sådan, at hvis du lader madrester og snavs ophobes, kan det beskadige opvaskemaskinens filter og pumpe, hvilket i sidste ende kan resultere i dyre reparationer.

Skal du i gang med at rengøre din opvaskemaskine, kan du her på siden finde en guide til, hvordan du gør det bedst muligt.

rengøring af opvaskemaskine

Mere fra vores rengøringsguides: Sådan rengør du din emhætte

Kom i gang med rengøring af opvaskemaskine

Har du aldrig rengjort en opvaskemaskine før, er det bare med at kaste dig ud i det og følge vores guide. Det er slet ikke så svært, som du måske tror. Start med at finde de ting frem, som du skal bruge. Listen over nødvendige redskaber til rengøring af en opvaskemaskine ser således ud:

 • Gummihandsker
 • En tandbørste
 • En opvaskebørste
 • Tandstikker
 • Opvaskemiddel
 • En mikrofiberklud
 • Citronsyre
 • Rodalon

Når du har taget gummihandskerne på, er du klar til at rengøre din opvaskemaskine.

Trin 1: Rengøring af opvaskemaskinens grov- og finsi

Du skal starte med at tømme opvaskemaskinens grovsi for både madrester og fedt. Det gør du ved at tage grovsien ud af maskinen og rengøre den ved hjælp af varmt vand og opvaskemiddel. Brug en gammel tandbørste, så du kommer ind allevegne.

Tag nu finsien ud og rengør den på nøjagtig samme måde. Fremadrettet bør du rense de to sier en gang om ugen eksempelvis hver søndag. Hvis du ikke er opmærksom på at rengøre opvaskemaskinens filtre af og til, vil det ende med, at de bliver stoppet. Når filtrene er stoppet, mister din opvaskemaskine evnen til at vaske rent og pænt.

Trin 2: Opvaskemaskinens afløb skal også have en tur

Hvis du kigger nærmere på opvaskemaskinens afløb, kan du se, at der også her befinder sig en hel del snavs. Når både grovsien og finsien er fjernet, kan du rigtig komme til at rengøre afløbet.

For at få rengjort afløbet skal du bruge varmt vand, opvaskemiddel og en børste. Skrub godt og grundigt i og omkring afløbet således, at du er sikker på, at du kommer ud i alle krogene.

Trin 3: Så er det i gang med spulearmen

Afmontér spulearmen så du bedre kan komme til at rengøre den. Vask den ved hjælp af varmt vand med opvaskemiddel og en børste. Brug en eller flere tandstikker til at få fjernet alle madrester fra de små huller i spulearmen. Slut af med at tørre spulearmen.

Du sikrer nu, at vandet frit kan løbe ud af spulearmens huller. Dette er vigtigt i forhold til, hvor godt din opvaskemaskine kan vaske dit service.

Trin 4: Glem endelig ikke rengøring af opvaskekurven og opvaskebakkerne

Tag alle opvaskekurve og opvaskebakker ud af maskinen. Lav en blanding af varmt vand og opvaskemiddel, som du bruger til at skure dem alle rene med ved hjælp af en opvaskebørste. Er der en bestikbakke, så glem endelig ikke at rengøre den.

Har du vanskeligt ved at komme rundt i alle kringelkrogene, kan du med fordel bruge tandstikker og en tandbørste.

Trin 5: Sådan rengør du hjørner og sider inde i opvaskemaskinen

Du har sikkert opdaget, at der også sidder en del snavs i hjørnerne og på siderne af din opvaskemaskine. Det skal naturligvis fjernes. Det gør du ved at bruge en opvaskebørste, som du skrubber siderne og hjørnerne med. Er der steder, der ikke er så tilgængelige, kan du i stedet bruge en tandbørste.

Sidder der kalksamlinger på siderne og i hjørnerne, efter du har skrubbet med en børste, bør du give opvaskemaskinen en tur med citronsyre. Du kan se, hvordan du gør dette på citronsyrens emballage.

Trin 6: Husk at rengøre opvaskemaskinens lågeåbning

Det er meget vigtigt, at du husker at rengøre opvaskemaskinens lågeåbning. De revner og sprækker samt gummilisten, der sidder rundt i åbningen, bliver nemlig aldrig rengjort, når opvaskemaskinen er i gang med at vaske dit service.

Revnerne og sprækkerne i lågen skal rengøres med varmt vand og opvaskemiddel. Igen kan det være en fordel at bruge en tandbørste for at sikre, at du kommer ind alle steder. Tør efter med en mikrofiberklud.

Når du er færdig med revnerne og sprækkerne i lågeåbningen, kan du bevæge dig videre til gummilisten. Den skal afmonteres og vaskes i varmt vand med opvaskemiddel. Bemærker du, at der er noget mørkt skimmelsvamp på gummilisten, kan du bruge Rodalon til at fjerne dette. I sporet, hvor gummilisten sidder fast, kan der være madrester. Fjern disse madrester og sæt gummilisten fast igen. Husk at vende listen korrekt, når du sætter den på.

Trin 7: Kør en vask ved en høj temperatur

Du er nu nået til vejs ende, da du stort set er færdig med rengøring af din opvaskemaskine. Det sidste, du mangler, er at give opvaskemaskinen en vask ved en høj temperatur. Du kan sagtens have service i, mens den kører.

SE OGSÅ: Lækre og nemme pomfritter med pommes frites maskine

3 typiske tegn på at din opvaskemaskine trænger til rengøring

Din opvaskemaskine hjælper dig hele tiden med at vaske tallerkener, glas, bestik og så videre. Det er altså en rigtig god ven, der sørger for, at du slipper for at stå og vaske op i hånden hver dag. Du bør derfor sørge godt for denne dejlige medhjælper.

Alle maskiner har brug for at blive rengjort og vedligeholdt af og til. Er en opvaskemaskine ikke ordentlig ren, kan den ikke yde sit bedste i forhold til at levere opvask, der er skinnende rent.

Er du i tvivl, om din opvaskemaskine trænger til en rengøring? Så kan du her se tre typiske tegn på, at du skal i gang med rengøringen:

 • Din opvaskemaskine lugter grimt.
 • Dit service virker fedtet og snavset, når du tømmer din opvaskemaskine.
 • Der er stadig indtørrede madrester på dit service, efter maskinen har vasket det.

Sådan hjælper du din opvaskemaskine på bedste vis

Det er ikke kun rengøring af din opvaskemaskine, du skal være opmærksom på, når du gerne vil have rent service. Herunder kan du se et par fif til, hvordan du hjælper din opvaskemaskine på bedste vis:

 • Fyld opvaskemaskinen korrekt: Du skal sørge for, at du fylder din opvaskemaskine korrekt. Der må ikke være noget i maskinen, der forhindrer spulearmen i at køre rundt for at udføre sin del af arbejdet i rengøringsprocessen. Prøv derfor altid at skubbe til spulearmen for at se, om den kan køre rundt, inden du starter opvaskeren.
 • Placér din service korrekt: Sørg for at dit service er placeret i opvaskemaskinen på en måde, så det rent faktisk kan blive rengjort. Du må ikke sætte eksempelvis tallerkener for tæt på hinanden eller kopper ovenpå hinanden.
Photo of author

Om Cecilie

Tekstforfatter hos Husmagasinet.dk og mor til to med stor interesse i boligindretning, praktiske hjælpemidler i en travl hverdag og det bedste udstyr til børn.