Guide: Tips til en optimal rengøring af emhætte

De produkter vi fremhæver er udvalgt efter grundig research og vurdering. Vi inkluderer primært produkter fra vores annoncører og samarbejdspartnere, hvorfor denne artikel bør betragtes som en annonce. Få mere at vide om vores brug af annoncelinks her.

Når du tilbereder et måltid på komfuret, vil der ofte komme en masse fedt, madlugt og damp. For at disse elementer ikke skal blive hængende i dit køkken, er det vigtigt at have en emhætte.

Desværre får emhætten ofte ikke megen opmærksomhed, når det kommer til den rutinemæssige rengøring af køkkenet. Dette er endda på trods af, at en emhætte kan blive ret snavset på ingen tid.

Rengør du ikke emhætten, kan du ende med, at fedt, madlugt, damp og så videre ikke bliver fjernet fra dit køkken, fordi sugeevnen er blevet formindsket på grund af for meget skidt. Din emhætte fortjener derfor at blive rengjort regelmæssigt således, at den kan yde sit bedste.

For at hjælpe dig med at komme i gang med at rengøre din emhætte har vi her samlet de bedste tips og råd.

husmagasinet-rengøring af emhætte

Start med at gøre dig klar til at rengøre din emhætte

Det er altid vigtigt, at du får rengjort din emhætte, da eksempelvis fedt og mados i emhættens filtre forringer dens sugeevne. Når sugeevnen ikke er i top, bliver dit indeklima dårligt. Du bør derfor altid sørge for, at der er en velfungerende emhætte i din bolig.

Inden du med ildhu kaster dig over rengøringen af din emhætte, skal du dog gøre dig klar. Først og fremmest bør du sørge for, at emhætten ikke er forbundet til strømforsyningen. Det gør du ved at trække stikket ud.

Dernæst skal du have in mente, at du ikke må rengøre din emhætte, hvis den ikke er kølet af, og al fedt er størknet. En tredje ting, du bør være opmærksom på, er, at du aldrig må anvende brændbare væsker eller opløsningsmidler, når du rengør en emhætte.

Rengøring af emhætte: Sådan gør du

Det er faktisk ikke særlig besværligt at rengøre en emhætte. Du bliver sikkert glædelig overrasket over, at du i de fleste tilfælde bare kan bruge din opvaskemaskine.

1. Start med at afmontere fedtfiltrene. Er du i tvivl om, hvordan du gør dette, kan du kigge i emhættens brugermanual. Har du ikke denne manual, kan du søge efter den på nettet ved hjælp af din emhættes produktnavn og produkttype.

2. Put fedtfiltrene i din opvaskemaskine og vask dem på 60 grader. Du bør ikke have hverken tallerkener, bestik eller hvad du ellers putter i opvaskemaskinen ved vask af filtrene. Fedtfiltrene skal vaskes alene, da deres snavs ellers vil sætte sig på de andre ting, der er i opvaskemaskinen.

3. Når fedtfiltrene er færdige i opvaskemaskinen, skal de tørres godt og grundigt. Det kan du gøre ved at lægge dem på et viskestykke og eventuelt placere dem i solen, på en radiator eller i nærheden af en brændeovn. Du må ikke montere dem igen, før de er helt tørre.

4. Mens du venter på, at fedtfiltrene tørrer, kan du bruge tiden på en indvendig rengøring af din emhætte. Tør alle kanterne af med en mikrofiberklud og en smule varmt sæbevand. Brug eventuelt en gammel tandbørste til at få løsnet og fjernet al skidt og snavs og tør efter med en fugtig klud.

5. Til sidst skal du i gang med emhættens yderside. Moderne emhætter er for det meste fremstillet af enten glas eller rustfrit stål. Til en emhætte af glas kan du snildt bruge noget glasrens. En anden mulighed er en blanding af varmt vand og eddike. Denne blanding er yderst effektiv til at fjerne både fedt og støv. Blandingen kan også bruges til en emhætte af rustfrit stål. Anvend altid en mikrofiberklud eller en meget blød svamp.

Godt råd til de meget snavsede fedtfiltre

Hvis du ikke har fået givet din emhætte opmærksomhed i en god rum tid, står du med garanti med et meget snavset filter. For at rengøre et meget snavset filter på bedste vis skal du starte med at lægge det i blød i eksempelvis en bradepande.

Iblødsætningen skal foregå i en blanding af 1 deciliter opvaskemiddel og en spiseskefuld salmiakspiritus pr. 2,5 deciliter vand. Filtrene skal ligge i blød i minimum 5 til 6 timer.

Når filtrene har ligget i blød længe nok, skal filtrene skylles grundigt. Slut af med at putte dem en tur i din opvaskemaskine.

Rengøring af emhættens fedtfiltre uden en opvaskemaskine

Hvis du ikke har en opvaskemaskine, eller hvis filtrene er alt for store til at kunne være i din opvaskemaskine, kan du rengøre din emhættes fedtfiltre på følgende måde:

  1. Afmontér fedtfiltrene
  2. Tag eksempelvis en bradepande og fyld den med kogende vand og opvaskemiddel.
  3. Læg filtrene i blandingen i omkring en halv time til en time.
  4. Tag derefter en gammel tandbørste og skrub alle fedtrester løs med hjælp fra tandbørsten.
  5. Gentag proceduren med kogende vand, opvaskemiddel og en halv time til en times iblødsætning.
  6. Læg fedtfiltrene til tørre og monter dem, når de er helt tørre.

To typer af emhætter og tre typer af fedtfiltre

Der findes to forskellige typer af emhætter. Du bør derfor have styr på, hvilken type af emhætte du har i din bolig. Uanset om du er ejer af en aftræksemhætte eller en emhætte med kulfilter, har den et fedtfilter. Dette fedtfilter opsamler partikler fra mados, hvorfor det skal rengøres en gang imellem.

Den ene type emhætte er aftræksemhætten, som suger luft fra køkkenet ind og sender den videre udenfor gennem en aftrækskanal. Den anden type emhætte er en emhætte med et kulfilter. En emhætte med et kulfilter suger luften ind, hvorefter luften bliver filtreret af kulfilteret, og efterfølgende bliver luften sendt tilbage ud i køkkenet.

De tre typer af fedtfiltre, der findes, kan du læse mere om herunder:

Fedtfilter af aluminium: Mange fedtfiltre er fremstillet af aluminium. Denne type af filter er typisk velegnet til at blive rengjort i en opvaskemaskine. Det er dog værd at bemærke, at et fedtfilter i aluminium bliver mørkere i farven på grund af opvaskemidlerne.

Fedtfilter af stål: Er dine fedtfiltre fremstillet af stål, kan de også sagtens tåle en tur i opvaskemaskinen.

Fedtfiltre af fibermateriale: Fedtfiltre, der er fremstillet af fibermaterialer såsom polyester (fleece) eller cellulose (papir), skal enten kasseres, når de er blevet fyldt med fedt eller kan genbruges efter en rengøring. Du bør kigge i din emhættes brugervejledning for at finde ud af, hvilken rengøringsmetode du skal gøre brug af.

Relateret artikel: Rengøring af bageplader

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan renser man filter fra emhætte?

Emhætten filter kan renses ved at fjerne dem fra emhætten, skylle dem under rindende vand og derefter tørre dem. Nogle filter kan også tåle at blive vasket i opvaskemaskine. Det anbefales at rense filtrene en gang om måneden eller efter behov.

Hvor tit skal fedtfiltrene rengøres?

Det vil altid stå i emhættens brugervejledning, hvor tit fedtfiltrene bør rengøres. Og det kan være meget forskelligt. Men hvis du sætter pris på frisk luft og et godt indeklima i din bolig, kan du følge Forbrugerstyrelsens anbefaling. Forbrugerstyrelsen anbefaler, at du rengør fedtfiltrene i din emhætte en enkelt gang hver måned. Du kan eventuelt sætte kryds i kalenderen, så du husker det.

Hvor længe holder en emhætte?

Levetiden af en emhætte afhænger af kvaliteten af emhætten, brugen af den og vedligeholdelse. Emhætter kan typisk holde i flere år, men det anbefales at undersøge producentens garanti og anbefalinger for vedligeholdelse.

Photo of author

Om Cecilie

Tekstforfatter hos Husmagasinet.dk og mor til to med stor interesse i boligindretning, praktiske hjælpemidler i en travl hverdag og det bedste udstyr til børn.