Guide: Simpel og nem rengøring af mikroovn indvendigt og udvendigt

De produkter vi fremhæver er udvalgt efter grundig research og vurdering. Vi inkluderer primært produkter fra vores annoncører og samarbejdspartnere, hvorfor denne artikel bør betragtes som en annonce. Få mere at vide om vores brug af annoncelinks her.

I dag finder du en mikroovn i de fleste moderne hjem. Med en mikroovn kan du nemlig nemt opvarme madrester, lave popcorn samt andre lækre og hurtige måltider. Men hvis du har en mikroovn, så kræver det også, at du rengør den regelmæssigt.

Heldigvis behøver det slet ikke at være så svært at rense en beskidt mikroovn. Her er et par tips og tricks til, hvordan du kan rengøre din mikroovn nemt og hurtigt, så den er klar til brug hver gang, du ønsker at benytte dig af den.

husmagasinet-rengøring af mikroovn

Hvor ofte skal jeg rengøre min mikroovn?

Først og fremmest er det en god idé at rense din mikroovn dagligt, hvis du bruger den ofte. På den måde sørger du for, at den hele tiden er forholdsvis ren og ikke har en dårlig lugt.

Samtidigt vil det gøre den grundige rengøring af din mikroovn meget lettere. Men det er selvfølgelig ikke altid, at dette bliver gjort i en travl hverdag. Dog bør du som minimum rengøre din mikroovn grundigt en gang om måneden.

Det skal du bruge til rengøring af din mikroovn

Dette er blot nogle af de mest basale ting, du skal bruge, når du rengør en mikroovn. Heldigvis burde du allerede have de fleste af disse ting derhjemme. Det er en god idé, at du altid har nedenstående materialer ved hånden, så du er klar til at rengøre en beskidt mikroovn når som helst. Det skal du bruge:

 • Svamp
 • Citron
 • Eddike
 • Bagepulver
 • Opvaskemiddel
 • Almindeligt rengøringsmiddel
 • Klud
 • Skål/beholder

Vælg mellem flere smarte metoder til den indvendige rengøring af mikroovn

Når det kommer til rengøring af din mikroovn, kan du vælge mellem flere smarte og effektive metoder. Valg af metode kommer typisk an på, hvor beskidt din mikroovn rent faktisk er. Inden du går i gang, skal du altid huske at fjerne drejetallerkenen og gummilisten under tallerkenen.

Brug af opvaskemiddel

Fyld en skål eller en beholder, der tåler at komme i mikroovnen, med en blanding af vand og opvaskemiddel. Når du har gjort det, skal du stille den i mikroovnen. Start mikroovnen og lad den køre i omkring et minut ved en høj temperatur, eller indtil blandingen damper.

Fjern herefter skålen/beholderen og brug en svamp eller en klud til at tørre indersiden af ​​din mikroovn. Du skulle nu let kunne fjerne madrester m.m. i mikroovnen. Glem ikke at rengøre mikroovnens låge, når du er i gang.

Brug af bagepulver

Hvis din mikroovn er meget beskidt med genstridige pletter, madrester og lignende, er bagepulver klart det oplagte valg. Du skal blot lave en blanding af bagepulver og vand og placere den på pletterne eller madresterne, der sidder fast i din mikroovn.

Lad blandingen sidde i minimum fem minutter og tør den derefter af med en våd svamp eller en fugtig klud. Du kan gentage processen, indtil du nemt kan fjerne de gamle madrester i din mikroovn.

Brug af eddike

Vælger du at bruge eddike til at rengøre din mikroovn, fungerer denne proces præcis på samme måde, som hvis du valgte metoden med opvaskemiddel. Tag en skål, der kan tåle at komme i mikroovnen, og lav en blanding med vand og eddike i lige store dele.

Placér skålen i mikroovnen og lad den køre i omkring to til fem minutter. Sørg for, at enheden er helt tør, før du bruger den igen, så der ikke er spor af eddike tilbage i din mikroovn. Blandingen med eddike og vand er et alsidigt og naturligt rengøringsmiddel, der er perfekt til en ekstra beskidt mikroovn.

Brug af citron

Ligesom eddike er citron et andet fantastisk og naturligt rengøringsmiddel til en mikroovn. Du skal bare halvere en citron og lægge den ene halvdel i en skål eller beholder, der er fyldt halvt med vand.

Kom skålen i mikroovnen ved høj varme i cirka tre til fem minutter, eller indtil den producerer damp. Fjern skålen og tør den overskydende væske af inde i mikroovnen med en klud. Det hjælper ikke kun med at rengøre din mikroovn, men giver den også en dejlig duft.

Sådan rengør du en mikroovns drejetallerken og gummiliste

Hvis du ofte bruger din mikroovn, vil du på et tidspunkt skulle rengøre ovnens drejetallerken og gummilisten under tallerkenen. Dette behøver du ikke at gøre særlig tit, men det skal gøres sommetider. Det tager ikke særlig lang tid og kræver ikke meget af dig, hvorfor du kan gøre det nemt og hurtigt.

Lad drejetallerkenen køle af

Lad din drejetallerken køle helt af inden rengøring. En varm drejetallerken kan nemmere gå i stykker end en kold drejetallerken.

Vask drejetallerkenen i hånden eller i opvaskemaskinen

Vasker du tallerkenen i hånden, skal du bruge sæbevand og en klud eller en svamp. Hvis du ønsker at vaske den i opvaskemaskinen, skal du tjekke, at drejetallerkenen tåler at komme i opvaskemaskinen.

Hvis den er lavet af glas, vil det typisk ikke være noget problem. Kan drejetallerkenen komme i opvaskemaskinen, kan du bare placere den sammen med dine andre tallerkener.

Tør drejetallerkenen og put den tilbage på plads

Tør drejetallerkenen og put den tilbage på plads efter rengøringen. Brug ikke din mikroovn, før tallerkenen er klar til brug.

Gummilisten kan tørres af i hånden

Gummilisten kan du nemt og hurtigt tørre af i hånden med en klud og en smule opvaskemiddel. Det behøver du ikke at bruge meget tid på.

Sådan rengøres en mikroovn udvendigt

Ikke nok med at du skal rengøre den indvendige del af din mikroovn, skal du også sørge for, at enhedens yderside holder sig pæn.

For at rengøre en mikroovn udvendigt skal du bruge opvaskemiddel og vand samt en klud eller en svamp. Tør efter med et viskestykke.

Selvom du ikke bemærker det, så har din mikroovns låge også brug for en kærlig hånd en gang imellem. Her kan du bruge opvaskemiddel og vand eller vælge at gøre brug af glasrens for en mere effektiv rengøring. Når du har gjort dette, burde din mikroovn være skinnende ren igen.

Se også: Sådan gør du din ovn ren & din grillrist

Andre tips til rengøring af mikroovn

Når du skal rengøre din mikroovn, finder du her et par andre tips, der kan hjælpe dig med at sikre en sikker og effektiv rengøring.

 • Sluk din mikroovn og fjern stikket fra stikkontakten, før du går i gang med rengøringen.
 • Læg aldrig metalgenstande i din mikroovn. Brug ikke metalbørster og lignende, når du rengør den.
 • Brug altid et låg, når du opvarmer mad i din mikroovn. Det reducerer stænk fra maden, du opvarmer, hvilket gør det nemmere at rengøre mikroovnen næste gang.
 • Hvis det er muligt, er det en fordel at bruge en lavere temperatur, når du anvender din mikroovn. Det minimerer chancerne for, at maden sprøjter rundt i ovnen eller brænder fast.
 • Undgå at bruge stærke kemikalier, når du rengør din mikroovn.

Læs også: Den bedste pomfrit maskine

Photo of author

Om Cecilie

Tekstforfatter hos Husmagasinet.dk og mor til to med stor interesse i boligindretning, praktiske hjælpemidler i en travl hverdag og det bedste udstyr til børn.