Guide: 4 nemme trin til rengøring af fladskærm

De produkter vi fremhæver er udvalgt efter grundig research og vurdering. Vi inkluderer primært produkter fra vores annoncører og samarbejdspartnere, hvorfor denne artikel bør betragtes som en annonce. Få mere at vide om vores brug af annoncelinks her.

Som med ethvert andet elektronisk apparat tiltrækker din fladskærm støv og er nærmest en magnet, når det kommer til pletter og børns fingeraftryk. Heldigvis er det ret ligetil at lære at rengøre en tv-skærm, da det kræver meget lidt tid og få materialer.

Uanset om du har et LCD- eller et plasma-tv, er alle fladskærme lavet af tynde og fleksible materialer, der skal behandles meget skånsomt. De er lavet med ekstremt følsomme komponenter, hvorfor brug af kemiske rengøringsmidler kan føre til en ødelagt eller beskadiget skærm.

Selv køkkenrulle eller lignende kan forårsage mærker og ridser på skærmen. Her er den rigtige måde at rengøre et fladskærms-tv på, så du forhindrer at skade skærmen.

husmagasinet-rengøring af fladskærm

Det skal du bruge til rengøring af tv-skærm

For at undgå at beskadige din tv-skærm under rengøring er det vigtigt, at du udelukkende gør brug af skånsomme produkter. Derfor bør du aldrig rense din skærm med køkkenrulle, skuresvampe eller klude, som kan forårsage ridser. I stedet anbefales det, at du anvender bløde klude af høj kvalitet til rengøring af tv-skærm som for eksempel en mikrofiberklud.

Du bør også lade være med at benytte dig af almindelige rengøringsmidler til din fladskærm. De fleste skærme er nemlig forsynet med et tyndt filter yderst på skærmen, som absorberer lys. Hvis du ikke rengør din skærm korrekt, kan det ende med at beskadige det tynde filter. Og det vil du selvfølgelig gerne undgå.

Et enkelt stryg med en mikrofiberklud er ofte alt, hvad der er nødvendigt for at fjerne støv og andet snavs fra skærmens overflade. Udover en mikrofiberklud skal du typisk ikke anvende andet end vand og eventuelt en skærmrens.

Relateret: De bedste 55 tommer TV’s

Rengøring af fladskærm: Sådan gør du

Inden du går i gang med rengøring af din tv-skærm, er det vigtigt, at du kender de forskellige trin. Du skal blot følge disse trin, hvorefter du har en fladskærm, der er skinnende ren.

Trin 1: Sluk for dit tv

Før du starter med at rengøre, er det bedst at slukke din fladskærm og fjerne stikket fra stikkontakten. Når du har slukket skærmen, hjælper det dig med at se, hvor både støv og snavs har samlet sig. Samtidigt giver det din fladskærm mulighed for at køle ned. Det er langt sværere at rengøre en varm skærm fremfor en kold skærm.

Trin 2: Tør af med en tør klud

Tør forsigtigt i en cirkulær bevægelse over skærmen med en tør mikrofiberklud for at fjerne støv, snavs og fnug. At være forsigtig er meget vigtigt. Hvis du rengør dit fjernsyn for hårdt, kan det ende med at beskadige skærmen. Uanset hvad du gør, skal du ikke bruge køkkenrulle. Køkkenrulle kan ridse din skærm.

Trin 3: Brug en våd klud til genstridige pletter

Sommetider kræver pletter en smule mere end blot en tør mikrofiberklud. Hvis du forsøger at fjerne genstridige og fedtede pletter, og den tørre klud ikke gør tricket, kan du efterfølgende prøve at bruge en fugtig mikrofiberklud. Sørg for at sprøjte vand direkte på kluden. Du bør aldrig sprøjte direkte på din tv-skærm. Derefter skal du tørre skærmen af med en forsigtig og let cirkulær bevægelse.

Trin 4: Prøv en skærmrens

Hvis der er madrester på din fladskærm, kan du prøve at anvende en skærmrens. Påfør den på en mikrofiberklud. Tør forsigtigt pletten væk og tør derefter overfladen af ​​igen med en tør mikrofiberklud. Du kan som regel købe en skærmrens i butikkerne, der er lavet specifikt til en tv-skærm. Denne skærm vil kunne fjerne mere genstridige pletter, som du ellers ikke kan få af bare med en klud eller med en smule vand.

Læs også: Gode tablets til børnene

Tag et kig på din fladskærms brugermanual inden rengøring

I og med at din fladskærm kan blive ødelagt eller beskadiget ved forkert rengøring, er det essentielt, at du er bekendt med den rette rengøringsmetode. Ovenover finder du en nem og hurtig rengøring af din fladskærm, der ikke burde hverken ødelægge eller beskadige din skærm.

Men selvfølgelig er det altid en god idé at tage alle forholdsregler i betragtning. Derfor kan du med fordel tage et kig på din fladskærms brugermanual for at se, hvad der står i denne om rengøring. På den måde ender du ikke med at gøre noget forkert ved et uheld, så du skal investere i et nyt fjernsyn eller skal leve med et fjernsyn, hvor skærmen ikke er helt optimal.

Hvis du har forlagt din manual, skal du ikke bekymre dig. Du kan næsten altid finde den online med hjælp fra din fladskærms modelnummer. Dette nummer er angivet på et klistermærke på bagsiden af din fladskærm. Herefter kan du bare søge efter brugermanualen på internettet.

Vigtige tips til rengøring af fladskærm

Selvom det er forholdsvist ligetil at give dig i kast med rengøring af en tv-skærm, kan du næsten aldrig vide for meget om det. For mange er en fladskærm meget vigtig at have i hjemmet, så det vil da være rigtig ærgerligt, hvis du kom til at gøre noget forkert under rengøringen. Derfor har vi her fundet er par ekstra vigtige tips, som du bør huske, når du skal rengøre din tv-skærm.

Anvend altid en ren mikrofiberklud

Som vi tidligere har nævnt, bør du kun anvende en mikrofiberklud til rengøring af din fladskærm. Mange andre typer af produkter kan ende med at ridse eller skade skærmen. Det kan være alt lige fra køkkenrulle til toiletpapir eller din skjorte.

Du skal derfor sikre dig, at du har en mikrofiberklud i dit hjem, inden du starter rengøringen. Desuden er det en god idé, at du undgår at bruge en klud, som du tidligere har brugt til noget andet.

Typisk vil denne klud nemlig have både sæbe, rengøringsmidler eller andre produkter på sig. I og med at dette ikke er godt for din fladskærm, skal du i stedet vælge at bruge en helt ren mikrofiberklud, der aldrig har været brugt til noget andet før.

Rent vand er det bedste til rengøring af tv-skærm

I langt de fleste tilfælde behøver du ikke andet end rent vand til at rengøre din tv-skærm. Mange tror fejlagtigt, at de skal anvende det ene og det andet smarte produkt for at gøre skærmen ren. Men det behøver du som regel slet ikke.

Uanset om det drejer sig om støv, fingeraftryk eller noget helt tredje, er det ofte nok bare at gøre brug af en smule vand på en mikrofiberklud. Det lyder måske for godt til at være sandt, men det er det skam ikke.

Sprøjt aldrig direkte på din tv-skærm

Du bør også altid huske på, at du aldrig skal sprøjte med vand direkte på skærmen. Vand kan nemlig trænge ind i skærmen og forårsage skade, elektrisk stød eller brand. Du skal bare sprøjte vandet på selve kluden, hvorefter du begynder at tørre din skærm af. Dog skal det kun være en fugtig klud og ikke en klud, der er gennemvåd.

Ofte stillede spørgsmål:

Hvad gør man en fladskærm ren med?

For at rengøre en fladskærm anbefales det at bruge en mikrofiberklud, der er blød og fnugfri. Tør forsigtigt skærmen af med kluden for at fjerne støv og fingeraftryk. Undgå at bruge vand eller almindelige rengøringsmidler, da det kan beskadige skærmen.

Kan man bruge glasrens på TV?

Det anbefales normalt ikke at bruge almindelig glasrens på en fladskærm. Glasrens kan indeholde kemikalier, der kan skade den specielle belægning på skærmen. Det er bedst at bruge en mikrofiberklud og undgå at bruge kemiske rengøringsmidler, medmindre det specifikt anbefales af producenten.

Kan man godt bruge brillerens til skærm?

Brillerens kan være egnet til at rense en skærm, især hvis den er specielt designet til at være skånsom mod følsomme overflader. Dog er det altid bedst at læse og følge instruktionerne på brillerensens etiket eller kontakte producenten for at sikre, at det er sikkert at bruge den på skærmen. Det er altid bedst at være forsigtig og undgå at bruge stærke kemikalier eller sprays på skærmen.

Photo of author

Om Cecilie

Tekstforfatter hos Husmagasinet.dk og mor til to med stor interesse i boligindretning, praktiske hjælpemidler i en travl hverdag og det bedste udstyr til børn.