Guide: Kom godt i gang med rengøring af kaffemaskine

De produkter vi fremhæver er udvalgt efter grundig research og vurdering. Vi inkluderer primært produkter fra vores annoncører og samarbejdspartnere, hvorfor denne artikel bør betragtes som en annonce. Få mere at vide om vores brug af annoncelinks her.

Du bruger garanteret din kaffemaskine flere gange dagligt. Din kaffemaskine producerer den ene lækre kop kaffe efter den anden, når du har brug for det. Men husker du at rengøre din kaffemaskine, når den har brug for det?

De fleste tænker ikke over, at deres kaffemaskine rent faktisk skal rengøres af og til. For hvor meget rengøring kan kaffebønner og vand lige forårsage? Her må vi straks gøre dig opmærksom på, at kaffemaskiner skal rengøres regelmæssigt. Dette er især vigtigt, hvis du ønsker en hygiejnisk maskine, der laver en god kop kaffe hver dag uden en bismag.

Desuden er rengøring af din kaffemaskine med til, at den holder i længere tid samt ser pæn og velholdt ud. Ved hjælp af vores tips og gode råd kan du vedligeholde og rengøre din kaffemaskine på bedste vis.

Rengøring af kaffemaskine

Relateret artikel: Få lækker kaffe med en ægte espressomaskine

Derfor har din kaffemaskine brug for den rigtige rengøring

Som du sikkert allerede ved, er kaffe den ultimative metode til en god morgenvækning. Både duften og smagen af kaffe giver en dejlig sanseoplevelse lige fra morgenstunden. Men for at du kan få den perfekte kaffeoplevelse hver gang, du skal nyde en kop kaffe, skal din kaffemaskine holdes ren.

Er der belægninger og gammel kaffe på kaffemaskinens flader, får du ikke den smag af frisk kaffe, som du drømmer om. Du skal derfor altid sørge for, at alle flader, som vandet kommer i berøring med under kaffebrygningen, er helt rene. Det vil sige, at du både skal være opmærksom på maskinens tragt, kolbe samt selve kaffekanden.

Når du skal rengøre din kaffemaskine, må du desuden aldrig bruge rengøringsmidler som sæbe, klor og andre syntetiske midler. Disse produkter kan sagtens rengøre kaffemaskinen. Dog afgiver de en smag, så det ønsker du helt sikkert ikke for din kop kaffe.

Læs også: Kaffemaskiner med timer

Forbered rengøringen af din kaffemaskine

Inden du overhovedet tænker på at gå i gang med at rengøre din kaffemaskine, bør du forberede dig grundigt.

For det første bør du finde brugervejledningen til din kaffemaskine frem. Her kan du nemlig læse, hvad din kaffemaskine kan tåle, og hvad den ikke bør udsættes for. Har du ikke brugervejledningen, kan du typisk finde den på nettet.

Du bør også altid skille din kaffemaskine ad, hvor det er muligt. Derved har du hver del ved hånden, hvilket gør rengøringen langt nemmere.

Den nemme rengøring af kanden

Kanden til en kaffemaskine kan være enten af glas eller være en kande, der også fungerer som en termokande.

En glaskande kan rengøres ved hjælp af opvaskemiddel og en opvaskebørste. Der er også nogle glaskander, som kan tåle at komme en tur i opvaskemaskinen. Du bør dog tjekke i brugervejledningen, om din kande kan tåle at komme i opvaskemaskinen eller ej, inden du benytter dig af denne mulighed.

Er der tale om en termokande, kan du opleve, at der kommer brune pletter inde i kanden. I sådan et tilfælde kan du putte 1 til 2 teskefulde bagepulver i kanden og hælde kogende vand ned i den. Derefter skal kanden stå natten over og skylles et par gange for at få al bagepulver ud af den.

Sådan rengør du en kaffetragt

Har du en kaffemaskine, hvor du skal bruge et filter, har du også en kaffetragt, der skal renses jævnligt. De fleste skyller tragten under vandhanen hver gang, de har brygget kaffe. Det er en rigtig god start. Men en gang imellem bør du dog også give tragten en tur med en opvaskebørste, opvaskemiddel og vand.

Hvis du tager et kig i manualen til din kaffemaskine, kan det også være, at tragten sagtens bare kan få en tur i opvaskemaskinen. Du bør dog igen undersøge, om din kaffetragt kan tåle det, før du bruger dette råd. Dette gælder uanset, om det er den ene eller den anden type af kaffetragt.

Rengøring af kaffemaskinens vandbeholder

Det er også vigtigt at holde din kaffemaskines vandbeholder pæn og ren. Hvis du kan smide den i opvaskemaskinen, vil det stå i kaffemaskinens brugervejledning. Så du bør først og fremmest kigge i den, inden du rengør vandbeholderen.

Er du ikke interesseret i at putte vandbeholderen i opvaskemaskinen, kan du klare rengøringen blot ved at finde en opvaskebørste og opvaskemiddel frem. Husk at slutte af med at skylle vandbeholderen med rent vand, så alle sæberester fjernes, inden du igen bruger beholderen.

Den obligatoriske afkalkning af kaffemaskinen

Det er meget forskelligt, hvor meget kalk der er i vandet. Det kommer nemlig an på, hvor du bor i landet. Det er derfor umuligt at sige, hvor tit din kaffemaskine skal afkalkes. Du vil dog få et praj om det, når din maskine er klar til en omgang afkalkning, hvis du ikke selv har en rutine, når det kommer til dette.

Læs også: hele vores guide om afkalkning af kaffemaskine

Kalkbelægninger i din kaffemaskine er hverken gode for din kaffe eller for din kaffemaskine. Der opstår kalkaflejringer i både rør, beholderen og tragten, og det er denne kalk, du skal til livs for at få en god kaffesmag. Fjerner du kalken, sørger du tilmed også for, at din kaffemaskine har en længere levetid.

Din kaffemaskine fortæller dig altid, når det er på høje tid, at du kommer i gang med afkalkningen. Den begynder nemlig at ”hoste og sprutte”, hvilket er meget tydeligt at høre. Derudover tager det længere tid for din kaffe at blive færdig. Når din kaffe er lang tid om at blive færdig, er kontakten mellem kaffen og vandet ikke optimal, og din kaffe bliver bitter og kommer derved til at smage dårligere. Herunder kan du se tre metoder til afkalkning af din kaffemaskine:

Brug af afkalkningsmiddel anbefalet af producenten

VI ANBEFALER:

De fleste kaffemaskineproducenter skriver i deres brugervejledning, hvilket afkalkningsmiddel de anbefaler, at du skal bruge til den specifikke kaffemaskine. Det afkalkningsmiddel, der bliver anbefalet, er typisk producentens eget mærke, og det er ofte en del dyrere at bruge end de andre to metoder.

Husholdningseddike som afkalkningsmiddel

Ønsker du ikke at bruge det afkalkningsmiddel, som producenten af kaffemaskinen anbefaler, kan du i stedet bruge helt almindelig husholdningseddike. Du skal lave en blanding, der består af 1 del husholdningseddike og 1 del vand. Denne blanding hælder du i kaffemaskinen, og kører den igennem et par gange. Til sidst skal du køre maskinen igennem bare med rent vand således, at resterne fra eddiken skylles ud.

Citronsyre som afkalkningsmiddel

Det er også muligt at bruge citronsyre, når du skal afkalke din kaffemaskine. Her skal du lave en blanding, der består af 1 liter vand og 1 spiseskefuld citronsyre. Du skal lade denne blanding virke i kaffemaskinen natten over. Derefter skal du skylle kaffemaskinen godt igennem med rent vand.

Relateret: Super frisk kaffe med kaffemaskine med kværn

Photo of author

Om Cecilie

Tekstforfatter hos Husmagasinet.dk og mor til to med stor interesse i boligindretning, praktiske hjælpemidler i en travl hverdag og det bedste udstyr til børn.