Guide: De bedste metoder til rengøring af bageplader

De produkter vi fremhæver er udvalgt efter grundig research og vurdering. Vi inkluderer primært produkter fra vores annoncører og samarbejdspartnere, hvorfor denne artikel bør betragtes som en annonce. Få mere at vide om vores brug af annoncelinks her.

Bageplader er en væsentlig del af ethvert køkken. Men ligesom ovne skal der ikke meget til for, at de bliver fedtede og snavsede. Det kan være svært at vide, hvordan du skal rengøre bageplader på den bedste måde.

Den mest effektive rengøring af bageplader afhænger nemlig af, om hovedproblemet er brændte madrester, eller om det er fedtet snask, der ligger som et tyndt lag på pladen. Uanset problemet kan du heldigvis med et par smarte rengøringstips få dem til at se skinnende rene ud igen.

husmagasinet-rengøring af bageplader

Sådan rengør du en brændt bageplade

Er dine bageplader ikke specielt fedtede, men er de dækket af en belægning med brændte madrester m.m.? Så er der en helt specifik rengøringsmetode, der kan være yderst effektiv.

 1. Brug køkkenrulle til at fjerne eventuelle løse madrester m.m. Du skal ikke begynde at skrabe på dette tidspunkt, men bare skånsomt fjerne alt, hvad der er løst på bagepladen.
 2. Kom varmt vand og 1 tsk. bagepulver i en balje, håndvask eller lignende. Put bagepladen ned i vandet og lad den trække i cirka en time. En time bør være nok til, at opløsningen blødgør de brændte madrester.
 3. Efter en time skal du fjerne bagepladen fra vandet og bruge en klud eller en svamp til at tørre alle de brændte rester væk. De skulle komme ganske let af takket være det varme vand og bagepulveret.
 4. Hvis din bageplade er for stor til helt at passe i vasken eller i baljen, er det en god idé at gentage de forskellige trin for den anden del af bagepladen.
 5. For at sikre at din bageplade er så ren, som den kan være, kan du til slut vaske den i hånden under vandhanen med opvaskemiddel. Herved er den klar til brug igen lige med det samme.

Se også: Bag vafler med det bedste vaffeljern

Sådan rengør du en fedtet og snasket bageplade

Når du har en snasket og fedtet bageplade, skal du rengøre den manuelt. Hvor svært det er at rengøre den kommer an på, hvor beskidt din bageplade er. Det er desuden en god idé at have gummihandsker på, når du rengør bageplader for at beskytte dine hænder mod fedt og snavs.

 1. Brug køkkenrulle til at tørre fedt, olie og så videre væk. Tør så meget fedt som muligt af bagepladen med køkkenrulle. Brug ikke timer på at få det hele af. Du skal bare fjerne eventuelle store klumper, der har samlet sig i hjørnerne.
 2. Fyld din køkkenvask eller en balje med varmt vand og tilsæt en lille mængde opvaskemiddel.
 3. Læg bagepladen i blød i mindst en time, så opvaskemidlet kan fjerne olien og fedtet.
 4. Brug en blød svamp eller en klud og tør det resterende fedt og snask væk. Det vil for det meste glide relativt let af, men selvfølgelig kommer det an på, hvor snavset din bageplade er.
 5. Hvis pladen ikke kan være i vasken eller baljen, så sørg for, at den anden del også bliver lagt i blød en time. Herefter kan du skrubbe denne side ren for fedt, olie og anden snask.
 6. Slut af med at vaske din bageplade normalt under vandhanen med opvaskemiddel en sidste gang. Nu er den klar til brug igen.

Rengøring af bageplade med brun sæbe

Hvis ovenstående rengøringsmetoder ikke er til meget gavn, så kan du også prøve et finde den brune sæbe frem. Dette er nemlig også et effektivt middel, når det kommer til at fjerne fastbrændt snavs på din bageplade.

 1. Start med at smøre et lag med brun sæbe ud på hele bagepladen. Det skal smøres ud på alle overflader.
 2. Placér din bageplade i en sort affaldssæk eller i en anden stor pose og luk den godt til.
 3. Vent i cirka en dag og fjern bagepladen fra posen. Nu kan du skrubbe den helt ren med en børste, klud eller svamp.

Relateret: Bedre optøning med en optøningsplade

Rengøring af bageplade med vaskepulver

Har du hverken bagepulver, brun sæbe eller lignende i dit hjem, kan du prøve at gå i gang med at rengøre din bageplade med vaskepulver. Det gør du på følgende måde:

 1. Placér din bageplade i din håndvask eller i en balje. Den skal være helt dækket af vand, førend at det virker.
 2. Put 2 spsk. med vaskepulver i vandet, da dette vil hjælpe dig med at fjerne skidtet fra din bageplade.
 3. Når der er gået omkring et par timer, kan du prøve at gøre pladen ren med en børste, en svamp eller en klud.

Rengøring af bageplade med salmiakspiritus

Hvis det står virkelig slemt til med din bageplade, og der er intet andet, der har virket, så bør du prøve at gøre brug af salmiakspiritus. Her er det en fordel, hvis du tager gummihandsker på, inden du går i gang.

 • Start med at lægge bagepladen i en sort affaldssæk eller i en anden stor pose.
 • Put 2 spsk. med salmiakspiritus ned i posen og luk den. Posen skal være helt tæt, så du skal sørge for, at den er godt og grundigt lukket.
 • Placér posen med bagepladen udenfor og lad den stå i omkring et døgn.
 • Når der er gået et døgn, kan du fjerne bagepladen fra posen. Husk at åbne posen forsigtigt og hav ikke dit hoved ind over posen. Det er nemlig ikke rart at få de dampe i ansigtet, som salmiakspiritussen afgiver.
 • Rens din bageplade med en børste eller en svamp. Herefter bør den være helt ren igen.
 • Slut af med at vaske bagepladen med vand og opvaskemiddel, så du kan være sikker på, at al salmiakspiritussen er væk. Når du har gjort det, er den klar til brug igen.

Hold dine bageplader skinnende rene året rundt

Hvis du lige har købt nye bageplader, eller hvis du endelig har fået dem rene igen, vil du naturligvis gerne holde dem pæne. Men det er lettere sagt end gjort. For hvordan sørger du overhovedet for det? Der findes rent faktisk flere tips til, hvordan du enkelt og ligetil kan vedligeholde dine bageplader, så de ikke bliver ekstra beskidte og fedtede igen.

 • Sørg altid for at putte bagepapir, sølvpapir eller lignende på din bageplade inden brug. Dette er en glimrende måde, når det kommer til at holde dine bageplader rene og hygiejniske.
 • Brug altid køkkenrulle eller lignende til at tørre overskydende fedt og snask væk efter brug.
 • Lad dine bageplader stå i blød regelmæssigt (helst efter brug) i varmt vand med opvaskemiddel i en time. Er dette ikke muligt, så kan du blot rengøre dem med vand og opvaskemiddel, når du er færdig med at bruge dem.
 • Brug ikke metalbørster, metalsvampe eller lignende til at rense dine bageplader. Dette kan forårsage unødvendige skader, hvilket kræver, at du oftere skal udskifte dine plader.

Relateret rengøringsguide: Sådan renser du din ovn

Ofte stillede spørgsmål

Hvor stor er en almindelig bageplade?

En almindelig bageplade er normalt ca. 40 x 30 cm. Men størrelsen kan variere afhængigt af producenten. Det er vigtigt at tjekke størrelsen på pladen før brug for at sikre, at den passer til det ønskede formål og kan passe i ovnen.

Hvorfor bruger man bagepapir?

Bagepapir bruges til at forhindre maden i at sidde fast på bagepladen eller i formen. Det gør det nemmere at tage maden ud af formen eller fjerne den fra bagepladen, og det mindsker også behovet for at bruge ekstra smør eller olie. Bagepapir kan også bruges til at dække formen eller bagepladen under bagningen for at forhindre, at maden bliver for brun eller tør.

Photo of author

Om Cecilie

Tekstforfatter hos Husmagasinet.dk og mor til to med stor interesse i boligindretning, praktiske hjælpemidler i en travl hverdag og det bedste udstyr til børn.