Guide: Nyttig og effektiv rengøring af lædermøbler

De produkter vi fremhæver er udvalgt efter grundig research og vurdering. Vi inkluderer primært produkter fra vores annoncører og samarbejdspartnere, hvorfor denne artikel bør betragtes som en annonce. Få mere at vide om vores brug af annoncelinks her.

Dine lædermøbler er en investering. Du har nok valgt læder fremfor andre materialer, fordi du ønsker den luksus, der følger med læder. Så hvad sker der, når du selv eller dit barn spilder på læderstolen, eller når dit kæledyr hopper op på lædersofaen med beskidte poter?

Heldigvis er læder ikke så skrøbeligt et materiale. Derfor er det ikke svært at holde dine møbler rene og pæne at se på. Og når det så sker, at du er nødsaget til at rengøre dine lædermøbler, er der foranstaltninger, du kan tage.

Her finder du nemlig gode tips til, hvordan du kommer i gang med rengøring af lædermøbler samt, hvordan du vedligeholder dem på bedste vis.

husmagasinet-rengøring af lædermøbler

Lær dit læder at kende

Lædermøbler holder typisk længere end stofbeklædte møbler. Dette er fordi, at de ikke er særligt skrøbelige. Rent faktisk ser mange lædermøbler også bedre ud, når de er en smule slidte. Men det betyder ikke, at du bare skal være ligeglad med dine lædermøbler,

Du bør nemlig stadig passe godt på dem ved regelmæssigt at rengøre og pleje dem. Inden du starter, skal du dog tage dine møblers lædertype i betragtning. Rengøring af lædermøbler, samt hvor nemt det er, kommer nemlig an på, hvilken lædertype der er tale om. Her er et par typer af læder, der regelmæssigt bruges til at polstre møbler:

 • Anilinlæder – Denne type af læder er gennemfarvet og er ekstra modtagelig overfor spild, fedt m.m. Derfor er det også sværere at rense anilinlæder. Som tiden går, vil anilinlæder desuden få patina, som du ikke kan gøre så meget ved.
 • Semianilin læder – Denne type af læder er ikke gennemfarvet. I stedet er den behandlet med en form for dæklag. Det sørger for, at semianilin læder er forholdsvis nem at rengøre.
 • Dækfarvet læder – Denne type af læder er dækket med farve. Det gør, at læderets struktur er forholdsvis uklar. Dækfarvet læder er ret nem både at vedligeholde og rengøre.
 • Ruskind – Denne type af læder er ru og tåler forskellige former for vedligeholdelse og rengøring såsom støvsugning.
 • Halv-læder – Halv-læder er en type af læder, der både kan være fremstillet af læderrester, hvor et underlag bliver påhæftet og får en plastoverflade forsynet med et læderlook, eller spaltet læder. Denne lædertype er særdeles nem at rengøre og tåler det meste.

Tip! Tjek altid mærkerne på dit lædermøbel eller producentens anvisninger, der fulgte med ved køb af møblet. På den måde kan du nemmere bestemme, hvilken type af læder der blev brugt til dit møbel.

Sommetider vil der også stå gode råd og anbefalinger, når det kommer til rengøring og vedligeholdelse. Det er ligeledes en fordel at læse disse, så du ved mere om, hvordan du på bedste vis rengør dine forskellige lædermøbler.

Relateret: Få en afslappet stemning i stuen med en lækker flyder sofa

Generel rengøring af lædermøbler: Sådan gør du

Lædersofaer, læderstole og andre lædermøbler giver dit rum en luksuriøs og elegant følelse. Det bedste er, at disse møbler kun bliver flottere og mere komfortable med tiden. For at sikre levetiden på dine lædermøbler skal du passe på dem ved regelmæssigt at rengøre dem ordentligt. Det gør du på følgende måde:

 1. Støvsug møblet – Start med en let støvsugning af dine lædermøbler. Dette inkluderer ikke kun overfladerne, men også under puderne og mellem eventuelle sprækker. Tør også gerne af med en tør klud eller en støvekost.
 2. Lav en blanding – Når du skal tørre dit lædermøbel af, kan du lave en blanding med varmt vand og opvaskemiddel. Tag en blød og ren klud og dyp den i blandingen. Sørg for at vride vandet ud, så kluden kun er fugtig og ikke våd. Det skal du gøre, inden du tørrer dine møbler af.
 3. Vær skånsom – Tør dit møbel af med den fugtige klud. Hvis der er pletter, du ønsker at fjerne, skal du forsigtigt duppe kluden på dem eller bruge små cirkulære bevægelser. Undgå at gnide frem og tilbage eller bruge for mange kræfter, da dette kan slide unødvendigt på læderet.
 4. Glem ikke at tørre – Selvom det er sikkert at bruge vand til rengøring af lædermøbler, er det vigtigt at tørre alt overskydende vand af, når du er færdig.
 5. Brug læderrens – Når du har renset dine lædermøbler med den ovenstående blanding, er det tid til at rette din opmærksomhed mod en læderrens i høj kvalitet. Sådan en rens vil nedbryde yderligere snavs og pletter, hvilket gør det lettere at få dit møbel til at se ud som ny igen. Følg de anbefalede instruktioner på din læderrens for at se de bedste resultater.
 6. Slut af med lædercreme: Efter rengøring af lædermøbler med en læderrens bør du bruge en lædercreme til efterbehandling. Det beskytter dine møbler på den mest optimale måde. Kig på emballagen for at finde ud af, hvordan du bruger cremen.

Vil du gerne give dig i kast med rengøring af dine lædermøbler, så kan du følge ovenstående trin, da disse er meget generelle. Det anbefales dog altid, at du tager et kig på møblets brugsanvisning eller tager kontakt til producenten vedrørende rengøring og pleje, før du kommer for godt i gang. På den måde kan du være sikker på, at du giver dine lædermøbler den absolut bedste behandling.

Flere guides: Sådan renser du din sofa

Tips til pleje og vedligeholdelse af lædermøbler

Nu hvor du ved, hvordan du rengør dine lædermøbler som en professionel, er der her yderligere et par tips til, hvordan du plejer og vedligeholder dem. Dette sørger for, at dine lædermøbler holdes så pæne som muligt ligesom, at de også vil holde i langt længere tid.

 • Ved mindre pletter og spild bør du med det samme tørre overskydende væske eller skidt af med en ren klud eller svamp. Brug, hvis det er nødvendigt, en fugtig og blød klud med lunkent vand og lad møblet lufttørre naturligt.
 • Når det kommer til rengøring af lædermøbler, bør du aldrig bruge almindelige rengøringsmidler, møbelpolering, olier, lak og så videre. Det er vigtigt, at du bruger de helt rigtige midler til rengøring, så du ikke beskadiger læderet.
 • Sørg for regelmæssigt at støvsuge dine lædermøbler. Fjernelse af madkrummer, støv m.m. hjælper med at holde læderet i topform.
 • Hold altid dine lædermøbler væk fra solen. Alt, der står i solen over tid, kan falme, og det er ikke anderledes med læder.
 • Overvej altid farven på læderet inden køb. Læder, der er i en lysere farve, vil typisk kræve mere vedligeholdelse, hvorimod læder, der er i en mørkere farve, generelt vil kræve mindre vedligeholdelse.
 • Hold dine kæledyr væk fra lædermøbler. Selvfølgelig er det helt op til dig selv, men det er aldrig godt med kattes eller hundes beskidte poter i møblerne. Desuden kan det være, at dit kæledyr ridser dine lædermøbler med sine kløer.

Se også: Få optimal komfort med en sofa med høj ryg

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan fjerner man pletter fra læder?

Brug en blanding af mild sæbe og vand til at tørre pletter af læder. Tør derefter med en fugtig klud.

Hvordan frisker man læder op?

Brug en læderrens til at friske læderet op. Tør derefter med en fugtig klud.

Kan læder tåle eddike?

Nej, eddike kan skade læders overflade. Brug en læderrens i stedet.

Photo of author

Om Cecilie

Tekstforfatter hos Husmagasinet.dk og mor til to med stor interesse i boligindretning, praktiske hjælpemidler i en travl hverdag og det bedste udstyr til børn.