Guide til slibning af knive: Sådan undgår du sløve knive

De produkter vi fremhæver er udvalgt efter grundig research og vurdering. Vi inkluderer primært produkter fra vores annoncører og samarbejdspartnere, hvorfor denne artikel bør betragtes som en annonce. Få mere at vide om vores brug af annoncelinks her.

Er du træt af dine sløve køkkenknive? Og vil du gerne undgå at skifte dem ud hele tiden? Vi har skrevet en guide til slibning af knive, så du kan blive ekspert i eget hjem.

Undgå sløve knive, og spar penge – lær at slibe knive i hjemmet.

Find den rette slibesten

Det første, du bør gøre, er at finde den bedste slibesten til slibning af knive. Herunder har vi samlet tre af de vigtigste ting, du bør tænker over. Når du har overvejet de tre punkter, kan du lettere vælge den rette slibesten – og så kan du komme i gang.

Kornstørrelse

Kornstørrelsen har en stor indvirkning på resultatet – du kan tænke på det ligesom sandpapirs grovhed. Jo lavere tallet er, jo grovere er slibestenen.

  • K70: Ekstra grov – bruges til at omforme eller reparere skadede klinger. Bør ikke bruges til slibning af almindelige køkkenknive.
  • K280: Medium grov – bruges til at udglatte dybe ridser.
  • K600: Fin grovhed – bruges til at polere og forfine en kniv, der allerede er ret skarp.
  • K1000: Ekstra fin grovhed – bruges til at slibe en kniv, så den er så god som ny.

Diamant eller almindelige

Der findes både diamantslibesten og almindelige slibesten. Den generelle anbefaling er, at du køber en almindelige slibesten til slibning af knive, hvis du skal bruge den et par gange om året. Køb derimod en diamantslibesten, hvis du hyppigt skal slibe dine knive. Vi anbefaler almindelige slibesten til privatbrug.

Syntetisk eller natursten

Du kan få syntetiske slibesten, der er fremstillet i corundum, og du kan få slibesten af natursten. Vi anbefaler, at du køber en syntetisk slibesten, fordi det er din sikkerhed for en jævn grovhed og overflade.

Hvilken vinkel skal jeg slibe ved?

Inden du går i gang, skal du have styr på teknikken – det får du her. Det er vigtigt, at du sliber kniven med den rette vinkel for at opnå det bedste resultat.

Her er et overblik:

KnivtypeVinkel
Industriknive30 grader
Outdoor-udstyr25 grader
Køkkenknive20 grader
Skalpel17 grader

Vi anbefaler, at du sliber din knive i en 20 graders vinkel, hvis der er tale om køkkenknive. Du kan dog også vælge 25 grader, hvis dine knive ofte bliver brugt til hårde opgaver og på hårde materialer.

Sådan bruger du en slibesten

Når du har valgt den perfekte slibesten og fundet den rette vinkel, er du klar til slibning af knive i hjemmet – sådan gør du:

  1. Læg slibestenen i blød i tre minutter
  2. Læg kniv på stenen ved en 20 graders vinkel
  3. Hold fast i knivens ryg med begge hænder
  4. Bevæg først kniven frem og tilbage på stenen i langsomme cirkler
  5. Bevæg slutteligt kniven langsomt i lange træk langs hele knivsæggen.

Relateret artikel: Disse 4 knive bør du have i dit køkken

Gode tips til slibning af knive

Det kan godt være ret svært at bruge en slibesten korrekt – som alt andet kræver det en smule øvelse. Vi har et par gode tips til dig, så du ikke selv skal erfare dette, mens du er i gang. Det kan både spare dig for penge, give et bedre resultat og øge sikkerheden.

  1. Pas på dine knive, og spar penge: Vi anbefaler, at du prøver at slibe en ældre kniv først. Hvis du starter med en billigere kniv, kan du lære den rette teknik og undgå at ødelægge dine gode knive.
  2. Få et bedre resultat: Husk, det er vigtigt at slibe begge sider af knivsæggen for at opnå det bedste resultat.
  3. Øg din egen sikkerhed: Du kan med fordel bruge en bordholder til kniven. På den måde bliver kniven holdt fast, arbejdet bliver lettere, og du nedsætter risikoen for at skære dig.

Hold dine knive ved lige med et strygestål

Du bør først bruge en slibesten, når kniven er blevet sløv. På den måde øger du skarpheden på dine sløve knive. Hvis du derimod har en skarp kniv, du gerne vil holde skarp i lang tid, bør du bruge et strygestål. Husk:

  • Strygestål holder knivens skarphed ved lige
  • Slibesten gør sløve knive skarpe igen

Hvis du er meget øm omkring dine knive og gerne vil passe godt på dem, kan du give dem en hurtig tur med strygestålet, hver eneste gang du hiver dem op ad skuffen. Så bliver slibning af knive mindre nødvendigt, og du vil altid have skarpe knive til rådighed.

Se også: Vores topvalg af knivslibere

Bør professionelle stå for slibning af knive?

Slutteligt bør du overveje, om du vil stå for slibning af knive selv, eller om du vil have professionel hjælp. Der findes flere praktiske og lettilgængelige services, hvor du kan få slebet dine knive ret billigt. Det kan være en god løsning for dig, der vil have slebet et par knive én gang om året og ikke har et stort behov for skarpe knive.

Se også: De bedste løghakkere

Photo of author

Om Cecilie

Tekstforfatter hos Husmagasinet.dk og mor til to med stor interesse i boligindretning, praktiske hjælpemidler i en travl hverdag og det bedste udstyr til børn.