Guide: Tips til en optimal afkalkning af toilet

De produkter vi fremhæver er udvalgt efter grundig research og vurdering. Vi inkluderer primært produkter fra vores annoncører og samarbejdspartnere, hvorfor denne artikel bør betragtes som en annonce. Få mere at vide om vores brug af annoncelinks her.

Toilettet er et stykke VVS, der bliver brugt flere gange i løbet af dagen. Derfor er der heller ikke noget mærkeligt ved, at det skal gøres rent – og der er heller ikke noget mærkeligt ved, at det engang imellem kommer til at trænge til en lidt grundigere omgang end normalt.

I langt de fleste byer i Danmark er der kalk i vandet – og det vand, der er i toilettet, er ingen undtagelse. Derfor er det nødvendigt at afkalke toilettet engang imellem. Men hvordan bærer du dig bedst ad med det? Netop det kan du blive klogere på lige her.

Start med at gøre dig klar til afkalkning af toilet

Før du kan gå i gang med en omgang afkalkning af toilettet, så er det vigtigt, at du forbereder dig først. Hvis du aldrig har gjort det før, så skal du nemlig først have fat i de rigtige remedier. Det første trin vil altså være at få anskaffet disse.

Du kan enten vælge at gå ned i butikken og anskaffe dig det, der kaldes kalkrenser. Ellers kan du også vælge at lave din egen. Det gør du ved at blande 1 dl eddikesyre 32% med 4 dele vand og komme det i en sprayflaske. Fordelen ved at blande det selv er, at det er ting, som du måske allerede har i huset. Det er så at sige en budgetvenlig løsning.

Læs også: Undgå kalkproblemer med en kalkspalter

Afkalkning af toilet: Sådan gør du – med din egen blanding

Afkalkning af toilet er faktisk ikke særligt svært – særligt ikke hvis du er omhyggelig med at holde det rent og bruger en fornuftig WC-rens. Faktisk tager det ikke længere tid end 30 minutter, så det kan nemt og hurtigt blive en del af din rutine.

  • 1. Svup vandet ud af kummen

Den første – og mest irriterende – opgave, er at svuppe vandet ud af kummen. Det behøver du kun at gøre, hvis du har brune striber og tegn på kalk under vandet. En svupper er god til at svuppe vandet ud med, men enhver anden metode kan selvfølgelig også bruges.

  • 2. Toiletpapir + eddikeblanding

Når du har tømt kummen – hvis dette trin er nødvendigt for dig – så skal du sætte toiletpapir fast, der hvor de brune striber og tegn på kalk, er i kummen. Herefter sprayer du din blanding af eddike og vand ovenpå toiletpapiret, så det sidder fast.

Det er en god ide både at have vinduet åben og at bruge handsker, da det er en lidt krads blanding, du har lavet, og det godt kan være lidt svært for huden at tåle.

  • 3. Vente, vente, vente

Når du har sprayet toiletpapiret, så skal du blot lade det sidde i et par timer eller natten over, og så vil du hurtigt kunne se resultatet.

Relateret artikel: Afkalkning af brusehoved

Hvad gør jeg, hvis ikke det laver afkalkning af toilettet?

Hvis du bor i Midtjylland, så skal du have ladet kalken stå til i lang tid, hvis ikke denne blanding kan tage problemet for dig. I København er vandet til gengæld meget hårdt, og derfor er det muligt, at denne blanding ikke er krads nok.

Hvis det er tilfældet, at du stadig har brune striber i kummen efterfølgende, så kan du prøve med Wc-tabletter, der fjerner kalk. Fosforsyre som Fluren 33 eller Borups kalk kan også bruges til formålet.

Afkalkning af toilet – er det kalk?

Der er også en chance for, at de brune striber måske ikke er kalk. Hvis både den hjemmelavede blanding, almindelig kalkfjerne, fosforsyre og kalktabletter fejler, så skal du måske overveje muligheden for, at det kan være rust i stedet.

Hvis det er rust, så hjælper det selvfølgelig ikke at behandle for kalk. Her bør du i stedet bruge en pletfjerne til rust. Der er mange, der er glade for Magica i denne sammenhæng, men der er selvfølgelig andre på markedet også.

Andre hjemmelavede løsninger

Eddikesyreblandingen er ikke den eneste løsning, som du kan bruge. Der er også andre hjemmelavede løsninger, der måske kan bruges i stedet.

Vaskepulver eller pimpsten

En anden ”hjemmelavet” løsning er at blande 2 spiseskefulde vaskepulver til hvid vask med 1 liter kogende vand. Det er vigtigt, at du bruger kogende vand – eller i hvert fald vand, der er minimum 60 grader varmt – da det først er her, at vaskepulverets blegende effekt bliver aktiveret.

Dyp toiletbørsten i denne blanding og skrub kummen, som når du gør rent efter at have brugt Wc-rens. Sørg for at hele kummen er dækket og lad herefter blandingen virke i nogle minutter.

Forebyggelse af brune striber

Sidst men ikke mindst, så er den bedste måde at få brune striber til at gå væk på selvfølgelig ved at undgå, at de kommer til at starte med. Du kan forebygge ved at skrubbe kummen hver dag – dog ikke med wc-rens, da det ikke er nødvendigt.

Du kan også holde øje med, om vandet løber – det kan nemlig sagtens forårsage brune striber af kalk, og det er noget, der kan repareres.

Sidst bør du selvfølgelig holde toilettet rent og gøre det rent 1 gang om ugen med Wc-rens.

Relateret: Afkalkning af kaffemaskine

Photo of author

Om Cecilie

Tekstforfatter hos Husmagasinet.dk og mor til to med stor interesse i boligindretning, praktiske hjælpemidler i en travl hverdag og det bedste udstyr til børn.