De produkter vi fremhæver er udvalgt efter grundig research og vurdering. Vi inkluderer primært produkter fra vores annoncører og samarbejdspartnere, hvorfor denne artikel bør betragtes som en annonce. Få mere at vide om vores brug af annoncelinks her.
Det er de færreste, der tænker på, at dynen også skal vaskes; nej, ikke dynebetrækket, men dynen selv. Vask af dyne kan være en lidt langtrukken og besværlig proces, og derfor er der mange, der helt fortrænger det. Men her kan du læse om, hvordan du kan gøre det hele lidt nemmere for dig selv, og hvor ofte, du faktisk bør udføre vask af dyne.
Tip: Det er også godt at have flere forskellige dyner, du kan skifte mellem, fx sommer- og vinterdyne.
Derfor skal du vaske din dyne
Dit dynebetræk er ikke et uigennemtrængeligt skjold, der holder alt væk fra selve dynen. Du sveder om natten – det gør vi alle. Måske ikke hver nat, men indimellem. Dynebetrækket er ikke altid helt nok, og derfor kan selve dynen hurtigt blive mere ulækker, end vi har lyst til at tænke på.
Vask af dyne er nødvendigt med jævne mellemrum, for at undgå store mængder bakterier, og for at holde en sund søvnhygiejne. Ja, søvnhygiejne. Søvnhygiejne hjælper os med at sove godt, og det lader vores hud hvile og hele med os. Sørg for at få vasket din dyne indimellem, så den kan være ren helt igennem.
Så ofte skal du vaske din dyne
Du skal ikke vaske din dyne ofte. Det anbefales, at du vasker den ca. 2 gange om året, evt. om foråret og efteråret.
Hvis du har været syg med feber og svedt meget, er det også en god idé at give dynen en tur. Hvis dit sengetøj er gennemblødt, vil din dyne også være det. Du slipper af med diverse bakterier, der kan gøre det sværere for dig at blive rask, og en ren dyne vil hjælpe dig med at føle dig friskere og bedre tilpas.
Hvis du har børn, er det en god idé at vaske dynen lidt oftere. Den bør selvfølgelig vaskes, hvis der er blevet tisset eller kastet op i sengen, og for god hygiejnes skyld er det bare bedre at vaske den kvartårligt. Børn har godt af lidt snavs, men den slags bakterier, der kan samle sig i dynen, er noget helt andet…
Vask af dyne er ekstra vigtigt, når du har kæledyr
Hvis du har kæledyr, der kommer op i sengen, skal du også være ekstra opmærksom på vask af din dyne, særligt hvis dit sengetøj lukkes med knapper og ikke en lynlås, så hår altså kan komme ind under. Du kan komme til at udvikle allergi, hvis du ikke passer på.
Det sagt, så skal du heller ikke vaske din dyne for ofte. Find den gyldne mellemvej, du selv føler, der er behov for. For hyppig vask kan nemlig være skadeligt for dynen.
Sådan fungerer vask af dyne
Læs på din dynes label for at se, hvordan den anbefales at blive vasket. Se hele dynen efter for at være sikker på, der ikke er nogen huller eller revner.
Dynen skal vaskes for sig, og se gerne, om din vaskemaskine har en indstilling specifikt til formålet. Dit vaskemiddel skal være enzymfrit til både dyner og puder med naturfyld, og begge dele skal vaskes på 60 grader. Afslut med let centrifugering og tag dem ud, så snart vasken er færdig.
Din vaskemaskine skal have en kapacitet på mindst 7 kg, og dynens størrelse må max være 140×200 eller x220. Store industrimaskiner kan selvfølgelig håndtere mere, men for at sikre en grundig rengøring, bør du følge de her regler.
Børnedyner kræver selvfølgelig mindre plads, og derfor kan de muligvis også vaskes med andet vasketøj til 60 grader.
Relateret: Rengøring af lædermøbler – sådan gør du
Tørring af dyne
Det kan tage rigtig lang tid for en dyne at tørre, og hele vaske- og tørreprocessen kan godt tage op til 8 timer. Ikke alle dyner tåler at komme i tørretumbleren, fx anbefales det ikke ved dun, fjer eller bomuld. I så fald skal du hænge dynen op bredt, gerne på et helt tørrestativ. Hvis vejret er til det, kan det være godt for dynen at lufttørre.
Når dynen er blevet vasket og tørret, kan det være en god idé at mosle den lidt, så indholdet kommer ordentligt rundt og bliver løsnet lidt op.
Vask af tæpper
Hvis du skal vaske tæpper, enten sengetæpper eller almindelige sofatæpper, skal du først se efter vaskeanvisningerne på mærket. Hvis der ikke er noget, bør du satse på skåneprogram på 30 grader.
Håndlavede tæpper af old uldplaid skal vaskes i hånden. Fibrene kan blive ødelagt af vaskemaskinen, og tæppet skal hænges op og lufttørre.
Det er vigtigt at vaske dine tæpper af samme grund som din dyne, men du kan nøjes med at gøre det en gang om året eller sjældnere, hvis du ikke sover med dem. Rene tæpper giver en god hygiejne.
Hvis du har børn eller kæledyr i huset, bør du dog vaske tæpper med jævne mellemrum, fx halvårligt, for at holde tæpperne så rene som muligt – hvis de altså kan holde til forholdsvis hyppig vask.
Se også: De bedste tæpperensere