De produkter vi fremhæver er udvalgt efter grundig research og vurdering. Vi inkluderer primært produkter fra vores annoncører og samarbejdspartnere, hvorfor denne artikel bør betragtes som en annonce. Få mere at vide om vores brug af annoncelinks her.
Sortering af affald er blevet standarden i alle danske hjem – heldigvis! Affaldssortering hjælper os nemlig med at passe bedre på kloden – den eneste, vi har – og er faktisk ikke så besværligt, når man først får det lært.
I det her blogindlæg kan du få nogle tips og gode råd til, hvordan du bedre kan håndtere affaldssortering. Tag det ét skridt ad gangen og gør sortering af affald sjovt med en guide, der giver dig forskellige muligheder. Du har allerede skraldespandene – så er det bare resten, der mangler!
Standard sortering af affald
I Danmark skal affald sorteres i ti forskellige grupper:
- Mad
- Papir
- Pap
- Metal
- Glas
- Plastik
- Fødevarekartoner
- Restaffald
- Farligt Affald
Det er ikke alle, der står på de skraldespande, danske hjem har fået. Privatpersonen er begrænset til Mad, Papir, Glas/Plast og Restaffald – men det betyder ikke, alt andet bare kan komme i restaffald.
Når du vælger at affaldssortere, gør du en aktiv indsats for at forbedre systemet og hjælpe renovationspersonale med deres arbejde. Store lejlighedskomplekser har muligvis adgang til flere skraldespande end små lejlighedsbygninger eller private boliger, men ikke alle kan fx komme af med Farligt Affald, hvor de bor. Det er her, affaldssortering i hjemmet spiller ind.
Organisering af affaldssortering
Du har garanteret to skraldespande derhjemme; én til madaffald og andet biologisk materiale, fx blade fra dine husplanter og lignende, og én til restaffald, altså madpapir, tråd, brugte tændstikker og lignende. I almindelige boliger vil Fødevarekartoner, som jo er en kategori for sig, ofte også komme i restaffald – men det behøver det faktisk ikke.
Hvis du har pladsen til det, bør du overveje at lave din egen lille affaldsstation. Det kan fx være i dit bryggers, hvis du har plads dér, eller ude i et skur. Sæt nogle kasser op, som du kan lukke forsvarligt, og giv dem hver deres formål. Her kan du så opbevare diverse affaldskategorier, som ikke hører til i de store skraldespande, indtil du kan komme ud på genbrugspladsen med dem.
Du bør ikke opbevare elektronikaffald, batterier og lignende ude, hvor det kan få fugt – saml det i stedet i poser, hvor det er ordentligt opdelt, og tag dem med for sig, når du skal ud med resten.
Relateret artikel: Affaldssystem for nem affaldssortering
Gode råd til nemmere sortering af affald
Affaldssortering kan blive en del af din livsstil, ligesom det er blevet for mange. Du kan få flotte plakater, der hjælper dig med at huske på, hvilke genstande hører til i hvilken kategori, og hvordan du skal håndtere det.
Hvis du gør sortering af affald til en aktivitet i stedet for noget ulækkert, der bare skal overstås, bliver det nemmere at tage sig af – der kan ligefrem gå sport i den!
Du kan også aktivt arbejde på at reducere den mængde affald, du producerer. Det kan du gøre ved først at sørge for, at du kan se den mængde affald, du skaber (se ovenstående afsnit), og derefter arbejde med dig selv for at finde måder, det kan mindskes.
Det kan være ved at lægge dit forbrug om eller købe varer, der har mindre indpakning. Bananer behøver for eksempel ikke komme i bakke og plastik.
Ikke alle kan gøre alt det, de ønsker, for den bedst mulige affaldssortering, og sådan er dét. Men man kan starte med de små skridt og se, hvad det fører til!
Genbrugsmuligheder
Genbrug er en essentiel del af god affaldssortering. Du behøver ikke aktivt genbruge de forskellige ting og lave dit skrald om til DIY-smykker, men du kan samle det og tage det med til den nærmeste genbrugsplads.
Hvis du har adgang til en bil, kan du planlægge en tur hver anden uge eller en gang om måneden, alt efter behov, hvor du medbringer alt det affald, din husholdning har samlet, som ikke kan komme i de sorte skraldespande. Ved at tage det ud på genbrugspladsen, kan det enten skaffes ordentligt af vejen, eller det kan blive brugt til noget nyt.
Pap, træ og metal bør for eksempel altid køres til genbrug.
Gør affaldssortering sejt
Hvis du har børn, bør du lære dem de gode vaner fra starten. Vis dem, at sortering af affald er ikke bare nødvendigt, men en nem og overskuelig aktivitet, fra de er små. Lær dem op som miljøbevidste borgere, der forstår sig på sortering af affald og kan gøre det selv, uden de store problemer.
Ved at gøre det let for dem gør du det desuden også let for dig selv. Mulighederne bliver tydeligere og enklere, og I kan alle hjælpe hinanden med at huske, hvordan de forskellige ting skal gøres. Håndter jeres sortering af affald som en familie, så det bliver en sjov aktivitet i stedet for en sur pligt.
Det er børnene, der arver Jorden, så vis dem tidligt, hvordan de kan hjælpe med at passe på den – også bare ét skridt ad gangen.