De produkter vi fremhæver er udvalgt efter grundig research og vurdering. Vi inkluderer primært produkter fra vores annoncører og samarbejdspartnere, hvorfor denne artikel bør betragtes som en annonce. Få mere at vide om vores brug af annoncelinks her.
Uanset, om du er helt eller delvist selvforsynende i grøntsager, eller du bare ofte har kedelige rester til overs i køleskabet, kan du med fordel sylte grøntsagerne.
Dels forlænger du deres holdbarhed væsentligt, hvilket er en fordel i disse sparetider, og dels ændres smag og tekstur til nye og lækre tilbehørsretter.
Og udover, at det er et både bæredygtigt og økonomisk fornuftigt valg at sylte, så er det en nem og velsmagende måde at tilføre hverdagsretterne et lækkert pift.
Hvilke grøntsager kan man sylte?
De fleste kender til syltet rødkål, syltede rødbeder og syltede agurker, der alle er klassikere på hylderne i supermarkedet, men det er næsten kun fantasien, der sætter grænser for, hvad du kan sylte. Og det er ikke kun grøntsager, det kan syltes; det kan en del frugter og bær også.
Nogle af de mest populære grøntsager til syltning er følgende:
- Rødkål
- Rødbeder
- Rødløg
- Alm. løg
- Agurker
- Chili
- Hvidløg
- Ingefær
- Gulerødder
- Asparges
- Tomater
- Peberfrugter
- Græskar
- Kartofler
- Pastinakker
- Knoldselleri
- Radiser
- Jordskokker
- Spidskål
- Hvidkål
- Blomkål
- Broccoli
- Squash
- Svampe
Ovenstående er en ikke-udtømmende liste over grøntsager, kål og rodfrugter, der kan bruges til syltning. Du kan også sylte de fleste bær og en del frugter; primært de frugter, der er faste såsom blommer, æbler og ferskner.
Læs også: Få lækre frugter i haven med et smukt frugttræ
Opskrift på syltede grøntsager
Når du sylter, skal du bruge en grundopskrift, der består af vand, eddike og sukker. Typen af eddike kan varieres efter grøntsager og smag, og du kan ligeledes tilføje krydderier til lagen for at skabe forskellige smagsoplevelser.
Grundopskrift til syltning:
- 2 dl vand
- 2 dl eddike
- 3 dl sukker
Det hele opvarmes og røres sammen i en gryde. Når lagen er ensartet i konsistensen, tager du den af varmen og lader den afkøle helt inden brug.
Til syltning kan du bruge patentglas, gamle syltetøjsglas eller lignende. Sørg for, at glassene er helt rengjorte inden brug, og skold dem i kogende vand, lige inden grøntsager og lage hældes i. For en forlænget holdbarhed kan du – ligesom ved kogning af syltetøj – tilføje lidt atamon til lagen.
En almindelig lagereddike giver en neutral smag, hvor fokus er på grøntsagernes smag, mens du kan påvirke smagen i forskellige retninger med for eksempel æblecidereddike balsamicoeddike eller hvidvinseddike.
Hvorfor sylte grøntsager?
Det har aldrig i nyere tid været en bedre idé at gå i gang med at sylte. Fødevarepriserne stiger og stiger, og klimaet har behov for omtanke, og derfor giver det kun endnu mere mening at undgå madspild.
Relateret: Minidrivhus: Dyrk friske grøntsager og frugter på altanen, terrassen og i haven
Én af de helt geniale måder at undgå madspild er ved at sylte – især hvis du har en køkkenhave, hvor du gerne vil udnytte alle afgrøder til fulde og få glæde af dem ind i de kolde måneder – men også bare, hvis du gerne vil udnytte rester på en smart måde.
Oprindeligt blev syltning brugt til at forlænge holdbarheden på fødevarer, før der blev opfundet køleskab og fryser, men teknikken er lige så brugbar i dag – og så er metoden nem at gå til og kræver en meget lille tidsmæssig indsats.
Tips til syltning
Prøv dig frem
Det meste kan syltes, og du kan med fordel prøve forskellige lager til samme slags grøntsag for at finde din favorit.
Eksperimenter
Krydderier og krydderurter giver forskellige smage til dine grøntsager. Prøv også at sylte grøntsager sammen – eller mix frugt og grønt. Æbler og løg er for eksempel en god kombi.
Smid ikke slatne grøntsager ud
Smid ikke de runkne gulerødder eller kedelige tomater ud. De kan sagtens reddes ved en syltning!
Sådan bruger du syltede grøntsager som tilbehør
Igen er det kun fantasien, der sætter grænser, men visse syltede grøntsager gør sig bare ekstra godt som tilbehør til visse retter:
- Syltede gulerødder: Ris-retter og kylling
- Syltet kål: Grillmad
- Syltede svampe: Risotto
- Syltede tomater: Pastaretter
- Syltet ingefær: Asiatiske retter
- Syltede agurker og syltet rødkål: Flæskesteg og frikadeller
Ekspert Tip: Brug mandolinjern til perfekte ensformede skiver
Brug syltede grøntsager til værtindegave
Hvem ville ikke blive glad for et fint lille glas med hjemmesyltet rødkål eller rødløg? Syltede grøntsager (og bær og frugt) er perfekte værtindegaver!
FAQ
Er syltede grøntsager sunde?
Syltede grøntsager er stadig grøntsager og tæller også med i de anbefalede 600 gram dagligt grønt. Dog skal du være opmærksom på, at kalorieindholdet er højere, da der er tilført sukker ved syltning.
Hvor sylter man i eddike?
Eddike bevarer en del af grøntsagernes sprødhed, hvilket gør det egnet til syltning. Derudover sænker eddike pH-værdien og hæmmer bakterievæksten, hvilket forlænger holdbarheden.