Vinduesvask: Sådan pudser du vinduer nemt og effektivt

De produkter vi fremhæver er udvalgt efter grundig research og vurdering. Vi inkluderer primært produkter fra vores annoncører og samarbejdspartnere, hvorfor denne artikel bør betragtes som en annonce. Få mere at vide om vores brug af annoncelinks her.

Det er en kunst at pudse vinduer, hvis de skal være helt rene – og du samtidig vil undgå striber. Herunder finder du en praktisk hands-on guide til, hvordan du pudser vinduer som en professionel vinduespudser

Vil du gerne have det bedst mulige resultat, når du pudser vinduer? Så er det en god idé at sætte dig ind i, hvordan de professionelle gør det. Det hele handler om, hvilke teknikker du bruger, samt hvilket udstyr du har til rådighed.

Herunder finder du en række tips og tricks, som gør det nemmere for dig at opnå et godt resultat, når du pudser vinduerne i hjemmet – og det er faktisk slet ikke så svært, som man skulle tro.

Sådan vasker og pudser du dine vinduer

Brug det rigtige udstyr til vinduespudsning

Det, der er mest væsentligt, er, at du har det rigtige udstyr til rådighed. Du kan sagtens pudse dine vinduer med en billig vinduesskraber, men hvis du vil have et godt resultat, bør du anskaffe en indsæberbørste/indvasker med overtræk af mikrofiber.

Du bør ikke gå på kompromis med din skraber, hvis du vil have et flot resultat uden striber. Vælg en, som er lavet af naturgummi, så den hæfter godt på overfladen. Det vil gøre arbejdet langt nemmere for dig.

Sørg for, at blandingsforholdene er i orden

Det er ikke uvæsentligt, hvordan du blander sæbevandet op. Vi anbefaler, at du blander vand, opvaskemiddel og eddike, hvis du vil have det bedste resultat. Det er nemt at blande op, hvis du følger nedenstående guide.

Sådan blander du sæbevandet:

  1. Fyld en spand med 5 liter lunkent vand.
  2. Tilsæt 1 teskefuld opvaskemiddel.
  3. Tilsæt 1 deciliter husholdningseddike.
  4. Bland det godt sammen.

Hvis vinduerne er meget fedtede, kan du eventuelt tilføje en halv hætte salmiakspiritus i stedet for husholdningseddike. Det er effektivt til at fjerne fedtpletter og snavs, men det er vigtigt, at du husker gummihandsker.

Sørg for, at du bruger den rigtige teknik

Når du skal pudse vinduer, er det vigtigt, at du bruger den rigtige teknik. Start i det øverste venstre hjørne og bevæg skraberen mod højre i en hurtig bevægelse. Det er vigtigt, at du bevæger skraberen vandret, hvis du vil undgå striber.

Fortsæt bevægelsen fra side til side, indtil du når ned til vinduets nederste kant. Sørg for at tørre godt efter med en tør klud, så du fjerner sæberesterne helt. Det er særligt vigtigt, at du er opmærksom på kanterne, så du får det hele med.

Hvis du oplever at få striber på vinduet alligevel, er det vigtigt, at du pudser ruden i én bevægelse uden at fjerne skraberen. Sørg for at overlappe mellem banerne, så striber og løbere nemmere undgås.

Planlæg din vinduespudsning

Det kan være en god idé at planlægge, hvornår du skal pudse dine vinduer. Du kan vælge at gøre det på en dag, hvor det er overskyet, da solen kan tørre sæbevandet for hurtigt af vinduerne og give striber.

Rengør vinduernes rammer

Rengør også vinduernes rammer og karme. Det kan være en god idé at gøre det, inden du begynder at pudse selve vinduet, så du undgår at beskidt vand løber ned over den rene rude.

Brug en vinduesskraber

Brug en vinduesskraber til at fjerne det meste af sæbevandet fra vinduet. Start i toppen af vinduet og arbejd dig nedad i en S-formet bevægelse. Tør skraberen af med en klud mellem hvert strøg.

Brug en mikrofiberklud

Brug en mikrofiberklud til at tørre resten af sæbevandet af vinduet. Vær sikker på, at kluden er ren og tør, inden du begynder.

Gør rent i regelmæssige intervaller

Hvor ofte du skal pudse dine vinduer afhænger af flere faktorer, såsom klimaet, omgivelserne og hvor ofte du åbner vinduerne. Det kan være en god idé at gøre det to gange om året, eller mere hvis dine vinduer bliver hurtigt beskidte.

Brug en god sæbe

Brug en god sæbe, der er beregnet til vinduespudsning, da almindelige rengøringsmidler kan efterlade striber på ruderne.

Undgå at pudse vinduer i direkte sollys

Undgå at pudse vinduer i direkte sollys, da det kan gøre det sværere at opnå et pænt resultat uden striber.

Vask dine hænder efter vinduespudsning

Vask dine hænder grundigt efter vinduespudsning, da sæbe og rengøringsmidler kan irritere huden.

Hvor ofte skal du pudse vinduer?

Det er forskellige fra bolig til bolig, hvor ofte du skal pudse vinduerne. Samtidig er der forskel på, om du pudser vinduer indenfor eller udenfor. Hvis du vil opnå et godt resultat, er det en god idé at pudse vinduer med jævne mellemrum.

Som tommelfingerregel skal du pudse vinduerne udenfor mellem 4 og 6 gange om året, mens du kan nøjes med 2 gange indvendigt. Du bør dog bruge din sunde fornuft, så du pudser vinduerne, når de trænger til det.

Flere guides: Sådan rengør du brusekabine & Sådan sparer du på vandet

Brug håndværkerfradraget på vinduespudsning

Vil du hellere uddelegere arbejdet til en professionel, har du mulighed for at anvende håndværkerfradraget til vinduespudsning. Husstanden kan få servicefradrag på op til 25.000 kr. pr. person om året ifølge de gældende takster i 2021.

Indhent 3 tilbud på vinduespudsning her

Prisen for at få pudset dine vinduer afhænger blandt andet af, hvor din bopæl er placeret, hvor mange vinduer der skal pudses samt hvor store vinduerne er. Herudover har det en indflydelse på prisen, hvilken vinduespudser du vælger.

FAQ

Hvad er bedst til at vaske vinduer i?

En vinduesskraber og en mikrofiberklud er det bedste udstyr til at vaske vinduer i.

Hvilken sæbe er bedst til vinduesvask?

Der er flere sæber, der er specielt designet til vinduespudsning, og som kan give gode resultater. Nogle eksempler på populære sæber til vinduespudsning inkluderer vinduessæbe, opvaskemiddel og eddikebaserede rengøringsmidler.

Hvad for noget vand bruger vinduespudser?

Vinduespudsere bruger ofte almindeligt vand fra hanen til at pudse vinduer.

Hvordan får jeg rene vinduer uden striber?

For at få rene vinduer uden striber, er det vigtigt at bruge den rigtige teknik og det rigtige udstyr. Brug en god vinduesskraber og en ren, tør mikrofiberklud til at tørre vinduet efter skrabning. Puds vinduet på en overskyet dag, og undgå at pudse i direkte sollys. Brug også en god sæbe, der er beregnet til vinduespudsning, og sørg for at blande det i de rigtige proportioner.

Photo of author

Om Frederik

Mit navn er Frederik. Jeg er skribent på Husmagasinet.dk, og mine primære interesseområder er elektronik, gadgets og værktøj, der gør hverdagen lidt sjovere og nemmere. Jeg interesserer mig desuden for boligindretning, hvorfor mine artikler omhandler alt fra elektronik til brugskunst.