rengøring af brusekabine

Guide: Rengøring af brusekabine

Din brusekabine bliver hurtigt fyldt med kalk, skidt og snavs, hvis du ikke sørger for at rengøre den jævnligt. I denne artikel kan du læse mere om rengøring af brusekabine, så du er sikker på, at den altid fremstår pæn og ren.

Kalk og sæberester efterlader grimme spor, som kan være svære at få bugt med, hvis du ikke jævnligt sørger for at rengøre brusekabinen. Det er i den forbindelse væsentligt, at du anvender de rigtige rengøringsmidler til de forskellige materialer og overflader i brusekabinen.

Rengøring af brusekabine med eddike

Det nemmeste, når du skal rengøre din brusekabine, er at anvende en blanding af opvaskemiddel og husholdningseddike. Det er to ting, du ofte har i hjemmet, og det er den mest skånsomme måde, du kan rengøre din brusekabine på.

Du kan også anvende skrappere rengøringsmidler, men være opmærksom på, at jo mere syreholdigt et rengøringsmiddel, der er tale om, desto mere slider du på fugerne. Samtidig klarer eddike kalk mere effektivt – og så er det en langt billigere metode.

Når du rengør brusekabinen med en blanding af eddike og opvaskemiddel, skal det blandet i forholdet 1:2 – altså 1 del eddike og 2 dele opvaskemiddel. Opvaskemidlet fjerner fedtet fra fliserne, mens eddiken sørger for at fjerne kalken.

Mere til badet: De bedste brusearmaturer

Rengøring af fliser og klinker i brusekabine

Når du skal rengøre fliser og klinker i brusekabinen, skal du være opmærksom på, hvilket materiale der er tale om. Hvis du eksempelvis har fliser i natursten eller marmor, er det vigtigt, at du ikke anvender syreholdige rengøringsmidler, da det gør overfladen rug.

Flere guides: Sådan sparer du på vandet

Sådan fjerner du kalk fra fliser og klinker i brusekabinen:

  1. Start med at skylle fliserne af først – det beskytter blandt andet fugerne mod den syreholdige eddike.
  2. Bland 1 del eddike med 2 dele opvaskemiddel som beskrevet tidligere.
  3. Brug en svamp til at påføre blandingen på fliserne og armaturer.
  4. Efter 30 minutter kan du skylle blandingen af med vand og en tør klud.
  5. Hvis der er nødvendigt, kan du gentage processen flere gange.

Du kan bruge ovenstående fremgangsmåde på alle overflader, hvor du skal fjerne både kalk og fedt – eksempelvis i badekarret eller i vasken. Det vigtigste er, at du ikke anvender skrappe rengøringsmidler på fliser, hvor der er mørtelfuger mellem.

Se også: Sådan fjerner du kalk fra dit brusehoved

Rengøring af brusekabinens fuger

Misfarvede fuger på væggene i badeværelset er primært et æstetisk problem, men det bliver hurtigt opfattet som både beskidt og hygiejnisk. Det er først, hvis der er skimmelsvamp, du skal gøre noget ved det, men det er alligevel en god idé at fange problemerne i opløbet.

Du kan sagtens anvende almindelig rengøringsmiddel til rengøring af brusekabinens fuger, hvis du vil fjerne misfarvninger. Er der tale om mørtelfuger, skal du dog være opmærksom på, at de ikke tåler rengøringsmidler med et højt syreindhold.

Først skal du rengøre med almindelig universalrengøringsmiddel, så fedt og snavs bliver fjernet fra fugerne. Hvis der stadig er misfarvning, kan du anvende en blanding husholdningseddike og sur opvaskemiddel i forholdet 1:2 til at få bugt med de sidste rester.

Læs også: Inspiration til brusesæt

Videoguide til rengøring af brusekabine:

Videoguide - rengøring af brusekabine