Guide til valg af engangskamera - og hvorfor de er kommet tilbage

Guide til valg af engangskamera – og hvorfor de er kommet tilbage

Det kan virke en smule skørt, at de gammeldags engangskameraer har fået et comeback, når teknologien brager derudaf med smarte digitale kameraer i alle afskygninger, og når der er tiltagende fokus på bæredygtighed.

Alligevel er der faktisk mange gode grunde til, at engangskameraer – og genbrugelige kameraer med film – igen er populære. De er nemlig billige og lette – og så tager de autentiske billeder. Og netop dét er en ret vigtig pointe i den digitale verden, vi lever i.

I guiden her kan du læse om forskellige typer af engangskameraer, og hvorfor det er, at kameraerne har fået et (velfortjent) comeback i en tid, hvor teknologien for længst burde have smidt dem af banen.

Typer af engangskameraer

Et engangskamera er ikke bare et engangskamera. Der findes forskellige typer, der er oplagte til forskellige formål. De mest almindelige typer af engangskameraer er følgende:

 • Farve engangskamera
 • Sort/hvid engangskamera
 • Vandtæt engangskamera
 • Genbrugeligt engangskamera

Et engangskamera fås enten med farve eller i sort hvid. Hvad, du ønsker, er en smagssag. Nogle foretrækker billeder med farver, mens andre foretrækker sort/hvid. Fordelen ved de sort/hvide billeder er, at kvaliteten ofte kan opleves bedre.

I dag findes der også vandtætte engangskameraer, og det kan være en fordel, hvis du gerne vil tage det med på stranden eller ferien – eller overlade det til børn. Et engangskamera – der har en meget lav indkøbsværdi – er nemlig oplagt at medbringe på ferierejsen frem for et dyrt digitalkamera.

Se også: Kamera til børn

Selvom ordene “genbrugeligt” og “engangs” ikke rigtig harmonerer, markedsføres de alligevel ofte sådan. Et genbrugeligt kamera er selvfølgelig ikke et rigtigt engangskamera, da det kan genbruges ved at isætte en ny film. Denne form for kameraer er en lille smule dyrere, men er et mere bæredygtigt valg – hvis du da bruger kameraet mere end én gang.

Kig på antallet af billeder

Den største forskel på engangskameraer er antallet af billeder, de kan tage. Typisk har fotografer og fremkaldere et fast beløb for fremkaldelse pr. engangskamera, og derfor kan det godt betale sig at kigge efter et kamera med så mange billeder som muligt.

Skal du alligevel betale 100 – 150 kr. for fremkaldelse, kan du lige så godt få glæde af 39 billeder som af 27. Især fordi der ofte er et par billeder, der går i vasken, når de skydes med et engangskamera.

Nogle forhandlere tilbyder også storkøb af engangskameraer, hvor du for eksempel køber en pakke med 10 engangskameraer. Ofte er der en relativt stor besparelse at hente ved denne løsning, og så kan alle i familien få et kamera på rejsen – uden bekymring om tilskade- eller bortkomst.

Hvorfor er engangskameraer blevet populære igen?

Hvorfor er engangskameraer blevet populære igen? Engangskamera

I dag har alle smartphones efterhånden et kamera, der er mindst lige så godt som et digitalkamera, så hvorfor gå tilbage til de grynede fotos, der måske – eller måske ikke – er blevet fine fra et engangskamera?

For det første handler det i høj grad om en modstand mod det polerede SoMe-liv, hvor du konstant bombarderes med knivskarpe billeder med alverdens filtre og effekter. Det er efterhånden ikke til at gennemskue, hvad der er virkelighed, og hvad der er iscenesat.

Men det kan du med et engangskamera. Det er et “walk down memory lane”, hvor du skruer tiden tilbage til de gode gamle dage, hvor kameraets fremkaldelse gav dig en god håndfuld autentiske billeder fra den runde fødselsdag, året der gik eller sommerens campingferie.

Der var stor jubel, når et billede (endelig) sad lige i skabet, mens langt de fleste var halvgode, lettere grynede billeder, der dog afbilledede motiverne på en realistisk måde. Billedet var, hvad der skete, og det var ikke muligt at retouche efterfølgende for at fjerne en delle, rander under øjnene eller tilføje et lysere filter.

Opstanden mod det polerede og retouchede lader til at være tiltagende – og her spiller engangskameraer en betydelig rolle.

Fordele ved et engangskamera

Et originalt engangskamera er selvfølgelig ikke særlig bæredygtigt, da det netop kun bruges én gang. Du kan dog få varianter, der kaldes “reusable”, hvilket betyder, at filmen kan udskiftes, og kameraet dermed kan genbruges – og dermed er en udmærket bæredygtig løsning.

Engangskameraer har ydermere følgende fordele:

 • De er billige i anskaffelse
 • De kræver ikke batterier eller kabler
 • De har ikke en egentlig værdi i sig selv ved bortkomst
 • Billederne er autentiske, da der ikke er mulighed for filter, zoom og beskæring
 • De er praktiske til sociale arrangementer og fester
 • De er oplagte til børn, der skal have deres første kamera
 • Et begrænset antal billeder øger bevidstheden omkring motiver
 • Det er sjovt og overraskende at gennemse billederne, når de bliver fremkaldt

Der er altså mange gode grunde til, at de gamle kameraer igen er blevet populære – og de er formentlig kommet for at blive, når de kan få et comeback i denne teknologiens verden. Det må gerne være billigt og nemt at tage billeder – og billederne må gerne være autentiske og uperfekte. Og så er fremkaldte billeder oplagte til både billedvæggen og julegaverne.

Gode råd til at tage billeder med et engangskamera

Det bedste råd til at tage billeder med et engangskamera er at kende dets begrænsninger. Der er forskel på, hvad engangskameraer kan, og hvad digitalkameraer med diverse zoom og øvrige funktioner kan rent billedmæssigt.

Se også: Digital fotoramme

Et engangskamera tager som udgangspunkt de bedste billeder af objekter på en afstand på mellem 1,5 og 3 meter – især hvis der ikke er fuldt dagslys. Objekter, der er tættere på end dét, vil typisk ikke blive taget i betragtning af blitzen og vil dermed blive grynede.

Du kan godt tage gode billeder af objekter, der er længere væk, men vær opmærksom på, at det kræver et ordentligt lys (der ikke kræver blitz), og at skarpheden ikke er topkvalitet.

Et engangskamera tager altså de bedste billeder i fuldt dagslys (ikke mod solen) og ikke for tæt på de objekter, du skal tage billeder af.

Du kan med fordel vælge engangskameraer fra brands, der også producerer digitale og/eller analoge kameraer for en bedre kvalitet. Det være sig for eksempel Kodak og Fujifilm.

FAQ

Hvad koster det at fremkalde et engangskamera?

Fremkaldelse af et engangskamera kan foretages både fysisk og online, og priserne ligger typisk på mellem 100 og 150 kr. pr. engangskamera (eller pr. film ved genbrugelige kameraer).

Hvor mange billeder er der i et engangskamera?

Det er forskelligt fra kamera til kamera, hvor mange billeder der er i den indbyggede film. Det er dog altid angivet i produktbeskrivelsen. De fleste har 24-27 billeder, mens nogle modeller har op til 40 billeder.