Guide til rensning af tæpper: Fjern pletter, snavs og skidt

De produkter vi fremhæver er udvalgt efter grundig research og vurdering. Vi inkluderer primært produkter fra vores annoncører og samarbejdspartnere, hvorfor denne artikel bør betragtes som en annonce. Få mere at vide om vores brug af annoncelinks her.

Tæpper bliver brugt flittigt, uden at vi rigtig gør noget overhovedet. Hver gang du går over dit tæppe, bliver det en lille smule mere brugt og en lille smule mere beskidt. Derfor skal det indimellem også renses.

Rengøringsguide - Rens af tæpper

Uanset om du har væg-til-væg-tæpper eller et enkelt i stuen, der skal renses, kan du få alle svarene her. Lær mere om professionel rensning, VS-rensning, du selv kan foretage, og find ud af, hvornår du faktisk har brug for at få renset dit tæppe.

Hvor ofte skal tæpper renses?

Du skal støvsuge dit tæppe hver gang, du støvsuger resten af gulvet, men hvor ofte skal et tæppe renses eller vaskes? Det kan slide på tæppet, hvis det bliver vasket eller renset for ofte, og det er med at finde en fin balancegang mellem vedligeholdelse og misvedligeholdelse.

Kort sagt skal du rense dit tæppe efter behov. Se indimellem ordentligt efter og gør op med dig selv, om der er brug for en rensning. Forskellige mennesker har forskellige tolerancer, men hvis du begynder at se pletter eller misfarvninger, er det ved at være tid.

Du behøver ikke vaske hele tæppet, hvis der kun er tale om en enkelt plet – se sidste afsnit for mere om dét.

Dit tæppe kan evt. bare være snavset. I så fald skal du tage det udenfor og banke det. Husk en maske med filter, så du ikke indånder støv og snavs, og lad tæppet hænge lidt udenfor, inden du tager det af.

Mere om tæpper: Se vores anbefaling til tæpper i stuen her

Omfanget af rensning af tæpper

Når du beslutter dig for, at dit tæppe skal renses eller vaskes, skal du finde ud af, om du selv kan overskue det, eller om du skal hyre en professionel. Du kan sagtens selv stå for en vis rensning af tæpper, men hvis der er tale om et tæppe, der dækker hele gulvet, eller som er i rigtig dårlig stand eller kræver særlig pleje, kan det være, du skal overveje hjælp.

Gør op med dig selv, hvor meget energi du er villig til at bruge, inden du går i gang.

Rengør dit tæppe overfladisk, inden du går i gang med at rense det. Støvsug det med et ordentligt mundstykke, gerne i V-bevægelser, medmindre dit tæppe er af luv – i så fald bør du skåne materiale og støvsuge i den samme retning, som luven vender.

Professionel rensning af tæpper

Du kan betale dig fra rensning af tæpper gennem forskellige firmaer. Tæpperensning er ikke en ny industri, og hvis du har ægte tæpper eller tæpper af følsomt materiale, kan det være godt at involvere en specialist.

Priser på tæpperens regnes sædvanligvis i kvadratmeter, og typisk starter den omkring de 70,-. Jo finere og mere krævende materialet er, desto dyrere bliver prisen. Du skal derfor passe godt på dine ægte tæpper.

Relateret artikel: Se vores test af tæpperensere her

Rens selv dine tæpper

Hvis dine tæpper er i bedre stand, men har brug for en kærlig hånd, kan du gøre følgende:

  • Opløs sæbespåner (1 dl) i varmt vand (3 dl)
  • Lad vandet blive lunkent og gnid tæppets plettede områder med en klud
  • Lad det sidde i ca. 30 minutter
  • Skyl efter med rent vand

Et rigtig gammelt tæppe kan desuden have godt af en højtryksrenser. Det behøver du ikke at ansætte nogen til, for du kan selv købe eller leje en højtryksrenser til brug. Den kan efterfølgende også bruges i haven.

Brug aldrig en højtryksrenser indenfor. Tag tæppet med udenfor og ordn det dér, så du ikke sviner vægge eller gulve til. Husk sikkerhedsudstyr og læs grundigt op på, hvordan du bruger en højtryksrenser korrekt.

Det er også muligt at bruge en damprenser eller -suger til at rengøre tæpper mm., fx vinduer og fliser. Der findes desuden masser af forskellige rensemidler, der er specialudviklet til tæpper og forskellige materialer.

Gode råd når du skal rense tæpper

Sørg altid for at have rengjort dit tæppe overfladisk, inden du går i gang med dybere rensning. Rensning af tæpper er ikke noget, du skal kaste dig ud i for ofte, da det slider på materialet.

Hvis du ikke ved, hvilket materiale dit tæppe er lavet af, skal du være særlig forsigtig. Er der ikke en label, du kan læse på, skal du ikke tage skrappe midler i brug, men behandle det forsigtigt med sæbe og vand.

Fjern pletter fra dit tæppe

Er der kun tale om en enkelt plet, behøver du ikke rense hele dit tæppe. Rengøringsmiddel, pletfjerner og lignende kan ofte klare problemet, og med lidt varmt vand kan du komme langt. Hvide tæpper kan ofte også håndtere blegemiddel, men sørg for at læse label først.

Hvis du har et langhåret tæppe, fx rya, kan du ofte fjerne pletter ved hjælp af et lyst og rent frottéhåndklæde, lunkent vand og mildt rengøringsmiddel.

På alle tæpper håndteres indtørrede eller kraftige pletter med støvsugeren, almindeligt opvaskemiddel eller vaskepulver og en børste.

Se også: Sådan pudser du dit sølvtøj korrekt

Photo of author

Om Cecilie

Tekstforfatter hos Husmagasinet.dk og mor til to med stor interesse i boligindretning, praktiske hjælpemidler i en travl hverdag og det bedste udstyr til børn.