Madrasguide: Sådan vælger du den perfekte 160×200 madras

Madrassen er den absolut vigtigste del af din seng, og derfor bør den vælges med omhu. Dels falder du lettere i søvn, hvis du ligger godt, og dels støttes din krop bedre, hvis madrassen passer til dig. Det forebygger smerter og ømheder.

En madras 160×200 er en mangeårig investering. Derfor skal du nøje overveje, hvad du køber. Det er også en stor fordel, hvis du vælger en forhandler med en lang prøvetid, så du kan vurdere, hvordan din krop reagerer på madrassen i længden. Nogle forhandlere tilbyder op til 100 dages prøvetid. Indenfor prøvetiden kan du frit ombytte madrassen til en anden model eller fasthed.

I guiden her kommer vi omkring de forskellige typer af madrasser 160×200 og deres forskellige fordele og ulemper. Vi kommer også med anbefalinger til valg af madras, ligesom du guides i at vælge den rigtige fasthed.

Forslag til gode madrasser

Nedenfor har vi samlet nogle af de rigtig gode madrasser 160×200 på markedet. Fælles for madrasserne er, at de alle scorer højt i deres anmeldelser – og at brugere inden dig altså har været godt tilfredse med købet.

Fordelen ved at vælge madrasser fra de nedenfor nævnte forhandlere er, at du kan afprøve madrassen i ro og mag derhjemme over en længere periode. Hos Bedre Nætter og Nordic Dream har du hele 100 dages fri returret, mens du hos Sengefabrikken har 30 dage.

Det vil sige, at du i en god periode kan afprøve, om madrassen nu også er den helt rigtige til dig. Det er ærgerligt at kaste en masse penge efter dét, der viser sig at være den forkerte seng. Det undgår du ved at vælge en forhandler, der står inde for sine produkter, og dermed tilbyder en forlænget returret.

Boksmadras fra Bedre Nætter

Features:

  • Flere farver
  • Flere fastheder
  • Pocketfjedre
  • 7 komfortzoner
PRISER FRA
 

 

17.998,-

 

Springmadras fra Bedre Nætter

Features:

  • Flere farver
  • Flere fastheder
  • Pocketfjedre
  • 7 komfortzoner
PRISER FRA
 

 

2.898,-

 

Skummadras fra Sengefabrikken

Features:

  • Tykkelse: 14 cm
  • Kerne af 100% komfortskum
  • Oeko-Tex-certificeret
  • Betræk af bambusfibre
PRISER FRA
 

 

2.240,-

 

Latexmadras fra Sengefabrikken

Features:

  • Tykkelse: 16 cm
  • Kerne af latex
  • Varmeledende
  • 7 komfortzoner
  • Vaskbart betræk
PRISER FRA
 

 

4.392,-

 

Topmadras fra Nordic Dream

Features:

  • Tykkelse: 7 cm
  • Kerne af latex eller memoryskum
  • Vaskbart betræk af bambusfibre
  • Åndbar
  • Oeko-Tex-certificeret
PRISER FRA
 

 

3.995,-

 

Rullemadras fra Bedre Nætter

Features:

  • 100% bomuld
  • Kan bruges til topmadrasser på 4-10 cm
  • Kan maskinvaskes ved op til 80 grader
PRISER FRA
 

 

398,-

 

Typer af madrasser

Der findes overordnet set følgende forskellige typer af madrasser:

  • Boksmadras
  • Springmadras
  • Skummadras
  • Latexmadras
  • Topmadras
  • Rullemadras

De første fire; boksmadras, springmadras, skummadras og latexmadras falder i princippet indenfor samme kategori. Det er nemlig din basismadras – og her handler det om at finde den, der passer bedst til dig i forhold til præferencer, skavanker og vægt.

Ovenpå madrassen kommer der typisk en topmadras, som øger komforten. Topmadrasser er et kulturelt fænomen, da vi her i Norden godt kan lide at ligge blødt. Andre steder i verden foretrækker de en mere fast seng, og her finder du ikke topmadrasser ovenpå boksmadrassen.

En rullemadras er i princippet beskyttelse af topmadrassen. Det er en tynd madras, der tager det værste skidt og sved, og som jævnligt kan komme i vaskemaskinen for at opretholde en bedre hygiejne i sengen.

Se også: Sengegavl 160cm

Valg af madras

Når du skal vælge seng, skal du i første omgang vælge mellem en boksmadras, en springmadras, en skummadras og en latexmadras. Alle er madrasser i traditionel forstand og kan i princippet bruges alene uden øvrige madrasser (hvorimod en topmadras og en rullemadras er tilbehør).

Boksmadrassen adskiller sig fra de øvrige madrasser ved at have en indbygget træramme. Det vil sige, at hvis du monterer et par ben i hjørnerne af en boksmadras, har du en seng.

De øvrige typer af madrasser kræver en lamelbund, da de er mere fleksible og ikke kan holde sig selv. Til gengæld egner de sig til de fleste sengerammer, da de netop er fleksible.

En springmadras og en boksmadras minder meget om hinanden i deres opbygning, da de begge er bygget op med fjedre. Forskellen er dermed trærammen.

En skummadras er et blødere alternativ, mens en latexmadras – der også er lavet af skum – er mere trykaflastende. Derudover har latexmadrasser den fordel, at de er meget åndbare. Latexmadrasser er dermed særligt egnede til de, der sveder meget om natten.

Relateret: Så flot udvalg af 160×200 sengerammer

Valg af fasthed / hårdhed

De fleste foretrækker enten en boksmadras eller en springmadras (eller en kombination, der kaldes en kontinentalseng og giver en god højde), og ved disse madrastyper skal du ved køb vælge en såkaldt fasthed (også kaldet hårdhed).

Nogle foretrækker at ligge blødt, andre foretrækker at ligge mere hårdt. Alligevel findes der retningslinjer for optimal fasthed, der primært afhænger af din vægt. Det er også årsagen til, at dobbeltsenge som regel består af to enkeltsenge – også når det er senge på 160×200 cm – da det ofte hænder, at to personer skal have to forskellige fastheder for at ligge optimalt.

  • Vejer du under 75 kg: medium fasthed
  • Vejer du over 75 kg: fast fasthed
  • Vejer du over 90 kg: ekstra fasthed

Ovenstående er vejledende. Nogle skelner ved 95 kg i stedet for 90 kg, og nogle forhandlere anbefaler fast fasthed i kombination med mere faste fjedre (multipocketfjedre) i stedet for “ekstra fasthed” til folk, der vejer over 90 kg.

Søger du en samlet pakke med både madras, topmadras og rullemadras, kan det ofte være en fordel at købe hos samme forhandler, da de tilbyder forskellige typer af madrasser, der passer sammen. Det fremgår ofte af modelnavnet. Derudover kan du typisk spare levering ved at handle samme sted.

Klikker du ind på én af ovenstående produkter, vil du opleve, at der hos alle forhandlere er forskellige typer af madrasser. Det er dog ikke alle forhandlere, der har et lige stort udvalg af de forskellige madrastyper i 160×200 cm.

Valg af fjedre

Gamle madrasser har en ubehagelig knirkende lyd, hvor metallet kan høres, når du vender dig. Heldigvis har teknologien udviklet sig markant på dén front, og de fleste boks- og springmadrasser er i dag helt lydløse til trods for fjedre. De er desuden så godt polstrede, at du heller ikke mærker fjedrene, når du lægger dig i sengen.

De mest almindelige typer af fjedre er pocketfjedre, multipocketfjedre og bonellfjedre, hvoraf bonellfjedren er den såkaldte gammeldags fjeder, som ikke bruges særlig ofte mere.

I dag vil de fleste boksmadrasser og springmadrasser være med enten pocketfjedre eller multipocketfjedre. Her er hver enkelt fjeder indkapslet i en lomme af stof – deraf navnet. Lommen medvirker, at fjedrene ikke rører hinanden, og de giver dermed ikke en metallisk lyd.

Forskellen er, at fjedrene er mindre ved multipocketfjedre, og at der derfor er flere fjedre i en madras, hvilket giver en endnu bedre støtte og trykfordeling. Denne type fjedre er især velegnede til personer, der vejer over 90 kg, eller som har behov for ekstra støtte.

Valg af komfortzoner

For at vende tilbage til de gamle madrasser med larmende fjedre, var et andet problem ved dem, at hvis der sov to i sengen, og den ene vendte sig, ville den anden mærke det.

I dag er fjedrene inddelt i såkaldte komfortzoner, som sørger for en bedre trykfordeling – og for at den ene i sengen kan vende sig; uden at den anden følger med.

I princippet er madrassen bedre, jo flere komfortzoner den har. Hver komfortzone bidrager til centreret støtte til netop dét område af madrassen.

De fleste madrasser er i dag inddelt i 3, 5 eller 7 komfortzoner, hvoraf 7 er at foretrække, da flere komfortzoner giver en bedre støtte til de forskellige kropszoner.

Vælg en madras med forlænget returret

Som udgangspunkt har du ikke ret til at returnere et produkt, der allerede er taget i brug – medmindre det fejler noget. Derfor har mange set sig nødsaget til at købe netop madrasser i fysiske butikker, hvor de kunne afprøve at ligge på madrassen.

Det er dog en meget overfladisk måde at afprøve en madras på. Selvom den føles god og komfortabel at ligge på, kan det vise sig, at det måske er en forkert madras til netop din krop og dine behov, når du sover i den en hel nat – og i særdeleshed, når du sover i den i mange nætter i træk.

Derfor bør du altid vælge en forhandler, der tilbyder en forlænget returret. Det er der heldigvis en del online madrasforhandlere, der efterhånden gør. Faktisk helt op til 100 dage – og det er meget passende for at afprøve, om madrassen nu også er det rigtige valg for dig, eller om den giver smerter eller ømheder over tid og dermed bør ombyttes med en anden model.

FAQ

Hvor hård skal min madras være?

Hårdheden på din madras afhænger af din vægt. Typisk anbefales medium fasthed til personer under 75 kg, fast fasthed til personer over 75 kg og ekstra fast fasthed til personer over 90 kg.

Hvilken slags madras er bedst?

Hvilken madras, der er bedst, afhænger af vægt og præferencer. Skummadrasser er typisk de varmeste og blødeste, mens boksmadrasser og springmadrasser er hårdere og køligere.

Hvornår skal en madras udskiftes?

En madras kan holde i mange år, men primært af hygiejniske og sundhedsmæssige årsager, anbefaler de fleste forhandlere at udskifte madrasser med minimum 10-12 års mellemrum.

For at sikre vores læsere den højeste standard af anbefalinger støtter vi os op ad troværdige ekspertkilder og omfattende produkttests. Vi tror på vigtigheden af en transparent og informeret beslutningsproces. 

Nedenfor finder du en detaljeret liste over de ekspertkilder og tests, vi har anvendt i vores evaluering, så du kan føle dig tryg ved de valg, vi præsenterer:

Forrige

Sengerammer 160×200: Få ultimativ komfort i sengen

Næste

Sengegavl 160 cm: Trendy designs der passer til din stil